6 trends voor jouw sport- en beweegruimte

Waar je ook sport of beweegt: op school, in de wijk, in de sporthal, of in het park: overal is ruimte voor innovatie. Benieuwd naar de nieuwste innovaties en materialen? We geven een overzicht.

Trend 1: van vast naar flexibel

We hechten steeds minder waarde aan spullen bezitten. De deeleconomie groeit als kool. Ook voor sportaccommodaties bestaan alternatieven voor het zelf aanschaffen van toestellen die 20 jaar meegaan, maar waar jouw gebruikers na 5 jaar op zijn uitgekeken. En wat dacht je van speeltoestellen in de wijk? De kinderen die het gebruiken groeien sneller op dan de afschrijftermijnen van het materiaal. Hoe speel je daarop in? 
MobieZ van Nijha is een roulatiesysteem, waarmee accommodaties steeds andere materialen krijgen. Jouw gebruikers maken zo kennis met een breed en steeds wisselend eigentijds beweegaanbod, zoals handbogen, frisbees, biketrial fietsen en nog veel meer.
Click & Play van Nijha bestaat uit bouwstenen met verschillende functies (schommelen, glijden, draaien), waarmee je in elke wijk flexibele speelplekken kunt inrichten en de toestellen naar behoefte onderling kunt rouleren door de gemeente. 
Boogschieten

Trend 2: nieuwe sporten

Op school leren kinderen nog steeds sporten met de bok en evenwichtsbalk. Na school gaan ze freerunnen in de wijk. Het sportaanbod verandert en urban sports zijn al jaren enorm populair, in vele vormen. Denk aan skaten en straatvoetbal, maar ook aan minder bekendere varianten zoals obstacle run en Ninja Warrior. 
Een andere trend is het sporten buiten verenigingsverband: individueel of community based. Een voorbeeld is calisthenics, waarbij je jouw eigen lichaamsgewicht gebruikt om je spieren te trainen. Dit is een typische sport in de buitenlucht, waarvoor je geen vereniging nodig hebt; alleen wat uitdagende toestellen. Hiervoor worden nu overal in Nederland zogeheten outdoor parken ingericht met de sportieve Kratos toestellen. Zo’n park is niet alleen een trainingshonk voor de individuele sporter. Ook lokale fitnessclubs kunnen er prima hun core- en krachttrainingen doen. 
 

Trend 3: nieuwe plekken

Stilzitten is voor niemand gezond, maar hoe krijg je kinderen en volwassenen extra in beweging? Eenvoudig: door bewegen overal aan te bieden, op onverwachte plekken. 
Met de Monkeybox van Nijha bied je als school nóg meer fysieke activiteit aan jouw leerlingen. Je hoeft er geen nieuw speellokaal voor in de richten, of de gymzaal voor uit te breiden. De Monkeybox past in elke gang of kantine. Het bestaat uit een frame waar je verschillende beweegmodules ‘in hangt’. Bijvoorbeeld ringen om te hangen, houten palen voor slalomspellen, of wielen om draaiend aan te slingeren. 
En heb je in de school óf op het schoolplein een wandje over? Daarop monteer je eenvoudig een klimwand of  boulderwand. 
Ook voor ouderen bestaan dit type out-of-the-box oplossingen: in woonzorgcentrum Bilderdijk in Hoogeveen rustte Nijha een indoor loopbrug tussen twee gebouwen uit met 12 beweegtoestellen. Staand of zittend doen de bewoners eenvoudige activiteiten en werken zo aan hun fitheid.
MOBIEZ

Trend 4: van binnen naar buiten…

Basisschool De Schittering in Oudenbosch opende eind 2019 de eerste buitengymzaal van Nederland. Kinderen uit de bovenbouw gymmen hier het hele jaar door buiten. Nijha richtte de buitengymzaal zo in, dat alle lesstof uit het bewegingsonderwijs aan bod komt in de buitenlucht. De kersverse beweegruimte heeft klimrekken, ringen, touwen, doelen, een renbaan en nog veel meer. 
Ook in de wijk kun je tegenwoordig op véél meer plekken sporten dan enkel in de sporthal. Beweegroutes slingeren dwars door dorpen, parken worden uitgerust met toestellen voor bootcamp en outdoor fitness. En het plein van de middelbare school wordt door docenten benut om buiten leste geven. Nijha biedt passende oplossingen voor al dit soort nieuwe ontwikkelingen.

Trend 5: …en van buiten naar binnen

Veel vernieuwing in de sport zien we nu buiten: op straat. Wist je dat je buitensporten als biketrial, klimmen en slacklinen ook prima binnen kunt aanbieden? Zoek wel even goed uit wat je daarvoor nodig hebt. Bij klimwanden moet de muur stevig genoeg zijn om de klimpanelen aan te monteren. En bij slacklinen komen meer krachten vrij dan de gemiddelde vloervoorziening in een sporthal aan kan. Maar daarvoor bieden we een oplossing, de vrijstaande slackline. 
De Sport Cubes van Nijha zijn speciaal ontwikkeld voor indoor freerunning. Je kunt ze op allerlei manieren combineren met balken en buizen en ze kunnen tegen een stootje. Maar je kunt ze ook prima gebruiken voor de traditionele gymles: multifunctioneel dus! 
Of experimenteer eens met Ninja Gym van Nijha. Het is de vertaling van het Japanse Ninja Warrior spel naar de sportaccommodatie. Het bestaat uit 5 onderdelen: een bergwagen, een pipeline, een supersnake, een spinner en een ringtube. Met deze elementen bied je behalve veel lol, ook meer variatie en inhoud aan de gymlessen. 

Trend 6: van individueel naar evenementen

Gewoon ‘een rondje hardlopen’ is al lang niet meer spannend genoeg. Sporten en bewegen als evenement – zoals mud runs en obstacle runs – wordt steeds populairder. En niet gek: want het is hartstikke leuk! Nijha ontwikkelde samen Urban Sky fraaie obstacle concepten voor wedstrijden maar ook voor de wijk. Je kunt zelf je parcours samenstellen met behulp van bijvoorbeeld een salmon ladder, een super snake, monkey bars, ring tubes en grip sticks. 
Behoefte aan nog meer variatie? De SportContrainer van Nijha is niet gebonden is aan een locatie, vaste invulling of één doelgroep. Met de SportContrainer kun je duizend-en-één sporten doen. Wat te denken van bootcamp? Of crossfit, outdoor fitness, obstacle runs of survival? De flexibele container past bij deze tijd: hij is verplaatsbaar en helemaal af te stemmen op de wensen van de sporters – van jong tot oud. Ook slim: je kunt de SportContrainer delen met meerdere organisaties in een gemeente. 

Meer weten over buitensporten voor binnen?

_201909_Nijha-195