In de wijk Huizum in Leeuwarden is een echte speelwijk aan het ontstaan. Tineke Thijsseling, projectleider speelruimtebeleid, vertelt enthousiast over dit succesvolle project. "We zijn samen met stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten, verkeersdeskundigen, mensen vanuit wijkzaken en natuurlijk de buurtkinderen een aantal jaar geleden begonnen om invulling te geven aan het speelruimtebeleid. We wilden kinderen via zogenaamde speellinten veilig van huis naar school, naar de bibliotheek, naar het park laten gaan. Inmiddels zijn de eerste plekken, zoals het tijgerpad, speelvijvers en survivalpad, samen met de kinderen én met Nijha ontworpen. En met steun van Jantje Beton ingericht

Buitenspelen Actie Team

"Heel belangrijk in dit project is om in gesprek met de kinderen te blijven", aldus Tineke. "Ik stel dan ook regelmatig de vraag "Wat speel je hier', in plaats 'Welk speeltoestel wil je hier hebben?'. Op deze manier komen er zeer verrassende plekjes uit. We krijgen hiermee zicht op de formele én informele speelplekken."

Nijha in iedere fase betrokken

Tineke Thijsseling, vertelt enthousiast verder over het project. "De eerste stap was een uitgebreide wijkanalyse van de loop- en fietsroutes, de speelplekken en knelpunten door Nijha. We zijn met zijn allen op de fiets door de wijk getrokken. Op basis van dit inzicht heeft Nijha ideeën ontwikkeld, met uiteindelijke doel voor ogen: het veiliger en leuker te maken voor de kinderen. Ideeën die zich niet lieten vertalen in bestaande speeltoestellen, maar juist speelaanleidingen biedt voor de kinderen, waarmee ze zich al spelend veilig door de wijk kunnen verplaatsen."

Spelen in het plantsoen

Het eerste gedeelte van de speelwijk is al door de kinderen in gebruik genomen, terwijl de opening nog moet plaats vinden, zegt Tineke lachend. Het plantsoen is door Nijha daadwerkelijk omgetoverd tot de door de kinderen ontworpen speelruimte, inclusief boomhut. De kinderen hebben zelf meegeholpen met het verven van de betonnen speelelementen. "Een groot succes, waarbij het mooiste compliment voor ons is dat er zichtbaar gespeeld wordt door de kinderen. We moeten nu al gaan nadenken over herbeplanting, vanwege het platspelen van de struiken. Mooier kan het toch niet!"

"Er wordt nu zichtbaar gespeeld!", Tineke Thijsseling, projectleider Speelruimtebeleid." 

Verborgen speelaanleidingen

Inmiddels zijn we bezig om kinderen op straat meer speelaanleidingen te bieden. Zo zijn er speelvijvers met speelaanleidingen op het troittoir aangebracht. De kinderen hebben hun eigen entree gekregen bij het Julianapark. Het bekende zebrapad is omgetoverd in een tijgeroversteek. Je merkt nu al dat automobilisten hun snelheid verminderen omdat ze zelf ook benieuwd zijn wat er op de straat ligt. Het mes snijdt mooi aan twee kanten. De nieuwe speelroute wordt gemarkeerd met blauwe tegels in het trottoir.

Grote belangstelling

'Veel andere gemeentes in binnen- en buitenland zijn zoekend naar concrete succesvolle invulling van speelruimtebeleid. Bij ons is dit project nu al succesvol, mede door de goede samenwerking met Nijha en hun creatieve oplossingen. Je merkt dat dit door andere gemeentes ook gezien wordt. Dit project gaat echt als een olievlek werken, en dat is mooi. Andere kinderen buiten deze gemeente mogen hier ook van gaan profiteren. Gemeente Leeuwarden inspireert hen graag!" , aldus een enthousiaste Tineke.

Leeuwarden

Ook meer bewegen in jouw wijk?

Dat kan met de beweegaanleidingen van Nijha

Voor aanvullend advies neem contact op met Nijha