Opening Urban Sports Vathorst 190419-03

Dompel je onder in de wereld van Urban Sports

Side event Calisthenics Fair RAI Amsterdam

Dompel je 25 februari onder in de wereld van urban sporten tijdens de Calisthenics Fair in de Rai Amsterdam. Speciaal voor buurtsportcoaches, vakdocenten, beleidsmedewerkers en trainers heeft Nijha een te gek side event samengesteld waarbij je je kunt laten inspireren door professionals uit het werkveld. 
Tussen 14.00 een 15.45 uur is er een inhoudelijk programma. Daarvoor en daarna kun je de sport zelf ervaren tijdens workout sessies en kun je de Europese top aan het werk zien in de verschillende disciplines: Freestyle, Streetlifting en Strength Endurance. 


Programma Side Event 

Ronde 1: 

 • Keuzesessie 1: Hoe stimulier je de beginnende urban sporter? 
  Door: Kevin Alsemgeest, Urban Basics
 • Keuzesessie 2: Twee inspirerende sprekers over hoe jongeren dromen waarmaken doormiddel van 3x3 basketbal en over beweegruimte voor meiden in de buitenlucht.
  Door: 3x3 Unites en Petra Pluimers van Urban Life Consultancy 
   

Ronde 2:

 • Keuzesessie 1: Urban sporten tijdens lessen bewegingsonderwijs 
  Door: Kevin Alsemgeest, Urban Basics en Jimmy Warnaar, Nijha
 • Keuzesessie 2: Het BVO model en de rol van de buurtsportcoach 
  Door: Ilja van Holsteijn, Specialist beweegvriendelijke omgeving en sportinfrastructuur bij Kenniscentrum Sport & Bewegen en Anton Stoter, Captain beweegvriendelijke ruimte Team SportService Amsterdam.

Scroll naar beneden voor een inhoudelijke toelichting op de sessies. 

Ja, ik ben erbij!

Meld je aan voor dit gratis event en ervaar en ontdek de kracht van Urban Sporten en leer hoe je dit kunt vertalen naar jouw eigen werksituatie! 

Wat: Calisthenics Fair
Waar: Rai Amsterdam
Wanneer: 25 februari 2023

UDG Utrecht 4

Inspiratiesessies 14.00 - 14.45 uur

Sessie 1: Hoe stimuleer je de beginnende urban sporter? 

Door: Kevin Alsemgeest, Urban Basics

In een Urban Sports park komen passievolle mensen, van jong tot oud, samen om spectaculaire skills te trainen. Hierbij draait het niet om winst en verlies. Het draait om het uiterste uit jezelf halen en successen vieren met de mensen om je heen. Het maakt niet uit hoe lang je al oefent of hoe goed je bent. Er is voor iedereen een plek en hulp is zo gevonden. Toch ervaren veel mensen een drempel om te gaan beginnen met urban sport. Is het dan niet erg moeilijk en gevaarlijk en hoe kom je tussen die hechte community?
In deze sessie word je meegenomen in de wereld van urban sport en wat je als buurtsportcoach/combinatiefunctionaris kan doen om beginnende sporters te stimuleren om deel te nemen.

Sessie 2: Hoe maken jongeren dromen waar doormiddel van 3x3 basketbal? En hoe maken we beweegruimte voor meiden in de buitenlucht?

Door: 3x3 Unites en Petra Pluimers van Urban Life Consultancy 

3X3 Unites laat zien hoe de stichting jongeren inspireert dromen na te jagen. Om zo een positieve impact te hebben op hun levens en daarmee de wereld om hun heen. Met 3X3 basketbal als middel bieden ze handvatten om eigenaar te worden over hun eigen succes. Weten hoe jij aan de slag kunt met 3X3 basketball in jouw gemeente? Sluit dan aan bij deze sessie! 

Jonge meiden bewegen minder in de buitenlucht dan jongens. Waarom? En hoe kunnen we dit doorbreken? Petra Pluimers vertelt over haar onderzoek naar het beweeggedrag van meiden en presenteert het concept de Urban Dance Ground (UDG), dit is een dansvloer in de openbare ruimte, in de eigen wijk, gratis en voor iedereen toegankelijk.

DSC06330

Inspiratiesessies: 15.00 uur – 15.45 uur

Keuzesessie 1: Urban sporten tijdens lessen bewegingsonderwijs  

Door: Urbian, sportmakelaar gemeente Amsterdam en Kevin Alsemgeest, Urban Basics en Jimmy Warnaar, Nijha 

Urban Sports zijn ontstaan in de buitenlucht. Maar straten, pleinen en parken zijn al lang niet meer het enige domein van deze sporten. Het beweegonderwijs verandert onder invloed van Urban Sports, dance en lifestyle sporten. Kinderen willen ook tijdens de gymles freerunnen, BMX-en en experimenteren met calisthenics. Hoe kun je deze sporten een plek geven in de gymles? Welke materialen zet je in? Kortom; hoe word je een urban expert?

Keuzesessie 2: Het BVO model en de rol van de buurtsportcoach 

Door: Ilja van Holsteijn, Specialist beweegvriendelijke omgeving en sportinfrastructuur bij Kenniscentrum Sport & Bewegen en Anton Stoter, Captain beweegvriendelijke ruimte Team SportService Amsterdam

Het BVO-model geeft inzicht in het nut, de mogelijkheden en de (sociale) effecten van een beweegvriendelijke omgeving. Een omgeving die uitdaagt tot bewegen draagt binnen een gemeente immers bij aan een betere gezondheid van de inwoners, betere leefbaarheid en meer participatie van kwetsbare groepen. Welke invloed kun je als buurtsportcoach uitoefenen op de Hardware, Software en Orgware van een Beweegvriendelijke omgeving? Ilja van Holsteijn deelt kennis en ervaring over de inzet van het BVO-model. 

Voormalig buurtsportcoach Anton Stoter vertelt over welke rol hij in de realisatie van deze ambitie speelt en welke taken en verantwoordelijkheden bij zijn nieuwe functie als Captain beweegvriendelijke omgeving komen kijken.