Iedere dag dakloos gymmen in Oudenbosch

04-09-2019

De buitengymzaal – of ‘buitenbeweegruimte’ zoals De Schittering het noemt – is ontstaan omdat er bij de nieuwbouw van de school geen budget meer was voor een gymzaal. De Schittering en de gemeente losten het samen creatief op, door de grote buitenruimte naast de school te benutten. De kersverse beweegruimte heeft klimrekken, ringen, touwen, doelen, een renbaan en nog veel meer.

Alle lesstof komt aan bod
“We hebben voor de buitenruimte de traditionele gymzaalinrichting losgelaten”, vertelt Fred Verhoeven van Nijha. “Onze vraag was: wat kunnen we neerzetten waarbij leerlingen in de buitenlucht nét zoveel leren als tussen vier muren? In Oudenbosch is het gelukt om alle ‘leerlijnen’ uit het bewegingsonderwijs voor de bovenbouw in het materiaal te verwerken.” Vakdocenten gym en de groepsleerkrachten kregen een training van Nijha, om het materiaal goed te kunnen gebruiken.

Door weer en wind
“Natuurlijk zijn de gymlessen niet helemaal hetzelfde als binnen”, legt directeur Desley Bossink uit. “We hebben hier bijvoorbeeld geen springkasten en geen trampoline. Maar bewegen in de buitenlucht – in weer en wind – is ontzettend gezond voor kinderen en dat stimuleren wij van harte. Bovendien kunnen we zo in elk seizoen weer andere elementen aan de gymles toevoegen. De leerlingen kijken nu al uit naar de eerste gymles sneeuwballen gooien!”

Multifunctioneel gebruik
De buitengymzaal bestaat uit twee delen. Het deel met de klimtoestellen is afgeschermd. Dat is geen spelmateriaal, maar echt sportmateriaal. Daar wordt alleen onder begeleiding gegymd. Maar van het andere deel – met de doelen, de renbaan en de Freeplayer – maakt ook de Buitenschoolse Opvang gebruik.

Meer informatie
Bekijk hier de aftermovie van de opening. Wil jij nou ook zo'n buitengymzaal bij jullie school? Of wil je meer weten over de buitengymzaal in Oudenbosch? Neem contact met ons op via de telefoon (0573) 28 85 55 of mail naar info@nijha.nl
 

Naar boven
Stel uw vraag
Stel uw vraag