Urban SportsUrban Sports is niet meer weg te denken in de openbare ruimte. Waar de openbare ruimte werd gekenmerkt door schommels en glijbanen voor kinderen is het nu urban sporten voor jong en oud. Wat kun je met urban sporten in de wijk? Hoe pas je het toe als gemeente of sportbedrijf? En wie moet je erbij betrekken? Nijha helpt je graag verder! #vandeuitdaging

 

Wat is Urban Sports?

Urban Sports zijn sporten in de wijk die het straatbeeld kenmerken. De sporten hebben een stoer karakter en worden vooral beoefend door 14 t/m 35 jarigen. Bekende vormen die al jaren het straatbeeld beheersen zijn bijvoorbeeld skaten, freerunning, straatvoetbal en -basketbal. Maar ook minder bekendere sporten winnen snel aan terrein, zoals calisthenics, obstacle run, Ninja Warrior en slacklinen. Urban Sports is in de USA onderdeel van de cultuur van het land. In Europa is dat nog niet zo, al krijgt het een steeds belangrijkere plek in onze samenleving. Het is een ontwikkeling die past bij dat jong en oud steeds meer wil sporten in hun directe leefomgeving. De wijk! 
 


Welke sporten zijn urban? 


Urban Sporten komen en gaan. Of blijven soms heel lang, zoals skaten. Het is dat wat met name jongeren aanspreekt aan sporten in de stedelijke omgeving. Een overzicht van urban sporten:

# Urban Sports Obstacle - met o.a. Obstacle elementen, Ninja Warrior (bekend van TV), survival, de SportContrainer en meer!
# Urban Sports Score - met o.a. 3x3 streetbasketball, straatvoetbal, urbanhockey, panna en meer!
# Urban Sports Run - met o.a. freerunning en urban running, streetathletics etc
# Urban Sports Work Out - met o.a. calisthenics, bootcamp en meer!
# Urban Sports Wheels - met o.a. skaten, bmx-en, biketrial, Pumptrack en meer!
# Urban Sports Battle - met o.a. breakdance, diverse vechtsporten en meer!

Voorbeelden in het land:
3x3 Streetball
Calisthenics 
Freerunning
Obstacle Run
Biketrial
Slacklinen
> Nog veel meer!

 

Combi tussen sociale en fysieke domein

Door de opkomst van bewegen in de openbare ruimte (waar urban sports een onderdeel van is) werken het fysieke en sociale domein binnen een gemeentelijke organisatie steeds meer samen. Zo geeft de afdeling Sport(stimulering) bijvoorbeeld inhoudelijk advies bij het ontwerp en coordineren zij begeleiding op de beweeglocaties. Door de samensmelting van de “harde” en “zachte” sector ontstaan er betere beweeglocaties in de openbare ruimte.

 

Go Challenge Your City

Nijha is al sinds de opkomst van urban sports in Nederland, begin jaren '90, bezig met urban sporten in de wijken. In de jaren '90 richtte dit zich met name op het straatbasketbal wat zeer populair was in die tijd en natuurlijk het skaten en BMX-en. Zo'n 10 jaar geleden kregen we de boost van freerunning en parkours. En sinds een paar jaar zijn de sporten gebaseerd op het eigen lichaamsgewicht helemaal hip. Denk aan bootcampen, street workout en calisthenics. De allernieuwste trend in de wijk zijn de beweegvormen waarbij je obstakels moet trotseren: obstacle run, survival en het van TV-bekende Ninja Warrior. Voor iedere stad of dorp is een er een urban sports playground oplossing die past bij de behoefte!
 


 

Rol van Nijha met Urban Sports


Nijha is ontwerper, adviseur en inrichter van beweegvriendelijke ruimtes. Dus ook voor urban sport locaties. Samen met de urban sporters uit de wijk/stad kijken wij naar de ideale urban sport locatie in hun gemeente. Uiteraard betrekken wij ook andere participanten erbij zoals gemeenten, sportbedrijven, welzijnsorganisaties, buurtbewoners en meer! Samen komen we tot een vlekkenplan dat gedragen wordt door organisaties en buurtbewoners. Een perfecte opstap naar de realisatie van een Urban Sport Playground! En ook na de realisatie van de playground staan wij gemeenten en andere organisaties bij om het een blijvend succes te laten zijn! Want eigenlijk begint een succesvolle sportlocatie in de wijk pas na de realisatie!

 

Urban Sports Events & More!

2827urban_sports_platform_screenshot_002.jpg De gloednieuwe Urban Sports kalender

Nijha heeft het initiatief genomen om tot één Urban Sports Platform te komen waar Urban Sporters én organisaties samen hun krachten bundelen. Eerste stap is het komen tot een centrale Urban Sports Kalender met alle events die er in Nederland plaatsvinden op dit gebied. 
Bekijk de kalender op www.yoururbansports.nl . Je kunt hier ook je eigen Urban Events toevoegen aan de kalender. In het najaar wordt het complete Urban Sports Platform gelanceerd!  Je kunt ook je events doorgeven via urbansports@nijha.nl 

Volg Nijha’s social media voor de laatste ontwikkelingen op Urban Sports gebied: 

 

 

Meer weten over de kansen van Urban Sports?

Laat je inspireren door onze professionals! Neem contact op met Nijha, telefoon (0573) 28 85 55 of mail naar urbansports@nijha.nl. Wij sparren graag met jou over de kansen van een urban sports locatie in jouw buurt of wijk! 

 

Naar boven
Stel uw vraag
Stel uw vraag