Urban Sports


 

40 jaar lid van een plaatselijke sportvereniging? Dat is bijna niemand meer. Veel sporters kiezen voor kortlopende abonnementen, individueel sporten in de buitenlucht of uitdagende sportevenementen. Aan deze verandering dankt Urban Sports zijn populariteit. Waar de openbare ruimte werd gekenmerkt door schommels en glijbanen voor kinderen is het nu Urban Sporten voor jong en oud.

Wat is Urban Sports?

Urban Sports zijn sporten in de wijk die het straatbeeld kenmerken. De sporten hebben een stoer karakter en worden vooral beoefend door 14 t/m 35 jarigen. Bekende vormen die al jaren het straatbeeld beheersen zijn bijvoorbeeld skaten, freerunning, straatvoetbal en -basketbal. Maar ook minder bekendere sporten winnen snel aan terrein, zoals calisthenics, obstacle run, Ninja Warrior en slacklinen. Urban Sports is in de USA onderdeel van de cultuur van het land. In Europa is dat nog niet zo, al krijgt het een steeds belangrijkere plek in onze samenleving. Het is een ontwikkeling die past bij dat jong en oud steeds meer wil sporten in hun directe leefomgeving. De wijk! 
 

 

Urban Sports in de wijk, school en sportaccommodatie

Calisthenics, Freerun, Straatbasketbal, Obstacle courses en Ninja Warrior; het zijn opkomende sporten die steeds meer het straatbeeld gaan domineren. Het zijn bewegingsvormen die passen in de huidige cultuur waarin lifestyle de boventoon voert. Samen met partners ontwikkelt Nijha Urban Sports concepten voor de wijk; denk aan Kratos, de SportContrainer en Mobstacle. En niet alleen voor de wijk, zo zijn er ook concepten voor de school en sportaccommodatie.

We zien dat de gymzaal in veel gevallen nog steeds wordt ingericht zoals we dat vijftig jaar geleden deden. Maar je kunt ook de leerlijnen volgen door te moderniseren in aanbod. Bijvoorbeeld door trendsporten en Urban Sports te omarmen. MobieZ is hier een voorbeeld van, maar ook Ninja Gym.

Daarnaast ontwikkelen we samen met Topos de ‘beweegschool’. De beweegschool daagt kinderen uit in beweging te komen in de gang, aula, de lokalen en buiten. De Monkeybox, gebaseerd op Urban Sports trends, is een van de oplossingen om kinderen in de school in beweging te brengen.


 

Rol van Nijha bij inrichten Urban Sports Parken in de Wijk 


Nijha is ontwerper, adviseur en inrichter van beweegvriendelijke ruimtes. Dus ook voor urban sport locaties. Samen met de urban sporters uit de wijk/stad kijken wij naar de ideale urban sport locatie in hun gemeente. Uiteraard betrekken wij ook andere participanten erbij zoals gemeenten, sportbedrijven, welzijnsorganisaties, buurtbewoners en meer! Samen komen we tot een vlekkenplan dat gedragen wordt door organisaties en buurtbewoners. Een perfecte opstap naar de realisatie van een Urban Sport Playground! En ook na de realisatie van de playground staan wij gemeenten en andere organisaties bij om het een blijvend succes te laten zijn! Want eigenlijk begint een succesvolle sportlocatie in de wijk pas na de realisatie!

 

Partners in Urban Sports

Partners zijn belangrijk voor Nijha. Het stelt ons in staat voorop te blijven lopen en samen met deze partners ontwikkelen wij nieuwe beweegconcepten en producten voor de wijk, school en sportaccommodatie.

 

Een aantal van onze partners:

Urban-Sky obstacle design Europe, Bruggink & Rougoor, Parkourdisciplines, VinkjeFit, Topos, het COI,   

 

Meer weten over de kansen van Urban Sports?

Laat je inspireren door onze professionals! Neem contact op met Nijha, telefoon (0573) 28 85 55 of mail naar urbansports@nijha.nl. Wij sparren graag met jou over de kansen van een urban sports locatie in jouw buurt of wijk! 

 

Naar boven
Stel uw vraag
Stel uw vraag