Geschiedenis

Een smid met fantasie stond aan de basis van Nijha. Het maken van één speeltoestel groeide uit tot een bedrijf met een brede visie op sport, spel en recreatief bewegen. Met steeds nieuwe ideeën om deze te combineren. En zo is Nijha nu een belangrijke leverancier en gesprekspartner als het gaat om het inrichten van sportaccommodaties en speelgelegenheden. 

Hieronder een aantal aansprekende jaartallen en gebeurtenissen.

 

1922 - Gebr. Nijenhuis - Nijha

6710fabriek_Nijenhuis_Harfsen.jpg Nijenhuis Harfsen

Oprichting door de gebroeders Nijenhuis in Harfsen (Nijha). De basis is een smederij, voor het beslaan van paarden. Maar daarnaast worden ook op bescheiden schaal speeltoestellen gemaakt. Als na de oorlog het aantal landbouwpaarden afneemt, en dus ook het werk in de smidse, wordt de stap gemaakt om te richten op speeltoestellen. Nijha afficheert zich dan als ‘Eerste Nederlandse fabriek van stalen speeltuintoestellen’.

 

1950 - gymnastiektoestellen

1803gymtoestellen_in_oude_uitvoering.jpg Nijha gymnastiektoestellen.

Naast speeltoestellen gaat Nijha nu ook sporttoestellen fabriceren. Eerst een Zweedse bank met stalen onderbouw die niet krom kon trekken. Later ook o.a. houten turnbruggen, korfbalpalen en wandrekken. Dit is een eerste stap naar het inrichten van complete sportaccommodaties. 
 

 

1954 - steeds nieuwe speeltoestellen

6039speeltoestel_rond_1954.jpg Speeltoestel met heel veel kinderen.

Verhuizing naar Lochem. Het gaat snel met het steeds weer bedenken van nieuwe speeltoestellen, die tientallen jaren de speeltuinen domineren. Bijvoorbeeld een glijbaan van acht meter hoog en 27 meter lang; de legendarische familieschommel Flying Dutchman.

 

1973

Inrichting van de 500ste sportaccommodatie.

 

1980 - KBS en Gymvaria

6187KBS_materiaal_ontwikkeling_1980.jpg KBS-materialen

Ontwikkeling van KBS en Gymvaria – 2 revolutionaire systemen voor indoor sportaccommodaties die de gebruiksmogelijkheden voor onderwijs én training enorm vergroten.

 

1983 - de 10.000e

Productie van de 10.000-ste schommel.

1992 - Innovation Award Playpoint

Nijha staat voor kwaliteit. Dit wordt bevestigd door het ISO-9001 procescertificaat.

Winnaar van de Innovation Award voor de speeltoestellijn Playpoint.

 

1996 - 2003 - Sport en spel SPOT

2974activity_square_basketbal.jpg Eigen merk ballen: SPOT.

Professionalisering divisie sport en spel materialen. In 3 jaar tijd verdubbelt de omzet en wordt het merk SPOT geïntroduceerd.

 

 

2003 - EHF partnership

2628handbal_ehf_partner.jpg handbaldoelen voor EHF.

Nijha wordt partner van de Europese Handbal Federatie (EHF). De door Nijha ontwikkelde indoor wedstrijddoelen en beachhandbaldoelen worden door heel Europa ingezet.

2004 - Kick for Kids

5534Kick_for_Kids_lijn.jpg Speeltoestellen Kick for Kids.

De laatste Nijenhuis verlaat met gerust hart het bedrijf. Bij Nijha werken op dat moment ruim 100 medewerkers.

 

Introductie van "Kick for Kids", een nieuwe lijn speeltoestellen waarbij kinderen actief geparticipeerd hebben bij de ontwikkeling. Stoer metaal in frisse eigentijdse kleuren.

 

2005 - Innovatieprijs Zandspringplank

5225Zandspringplank_Dizzy_innovatieprijs.jpg Winnaar Innovatieprijs.

Het speeltoestel de Zandspringplank Dizzy wint de Innovatieprijs op de RekreaVakbeurs.

2007 - Dorack

4525Dorack.jpg Dorack klimrek met attributen.

Introductie van Dorack tijdens de Nationale Onderwijs Tentoonstelling. Een vernieuwende lijn sporttoestellen voor in het speellokaal. Kleuters en lesgevers zijn razend enthousiast.

 

2007 - FIT+ voor senioren

6629cyclone_voetsteun_met_klittenband.jpg FIT+ toestellen voor senioren.

Introductie van een lijn outdoor toestellen voor senioren: FIT+. De belangstelling van de pers is groot. De provincie Gelderland is als eerste bereid verzorgingshuizen bij te staan met subsidie.

2008 - Outdoor Fitness

Introductie van Outdoor Fitness. Een lijn outdoorfitness toestellen die jong en oud uitdaagt om te bewegen. In de woonwijk, in het (sport)park, langs een wandel- of hardlooproute of in de omgeving van een wijk- of zorgcentrum. Individueel of met een groep.

 

2009 - Audionetic

3431Audionetic.jpg Audionetic.

De digitale informatiesnelweg biedt nieuwe mogelijkheden. De Audionetic is een interactieve zuil waar pure menskracht voor het opwekken van stroom én digitale technieken soepel samen gaan.

 

2010 - Freeplayer

4628710490_F2.jpg Unieke mobiele multifunctionele sportinstallatie.

Introductie van de Freeplayer. De mobiele multifunctionele sportinstallatie voor buiten, die in een handomdraai is op te zetten om onder andere te kunnen korfballen, basketballen, voetballen of tennissen.

 

2011 - Playcycle

7027Logo_PlayCycle.jpg PlayCycle: gegarandeerde inruilgarantie.

Introductie van Essentia lijn met PlayCycle certificaat. PlayCycle staat voor speeltoestellen met inruilgarantie. Materialen worden 100% herbruikt met behoud van kwaliteit.

2012 - Houten speeltoestellen

3651Dolfinarium_overzicht.jpg Met Houtplezier verbrede Nijha het assortiment speeltoestellen.

Introductie van een geheel nieuwe houten speeltoestellen lijn: Houtplezier. Naast de bekende felgekleurde metalen speeltoestellen kan Nijha met Houtplezier (net als in het verleden) nu ook houten toestellen leveren voor klanten die dit wensen.

2013 - Airmatten

2438AirTracks.jpg Luchtgevulde Airmatten geven nieuwe dimensie aan binnensportaccommodaties.

Nijha introduceert een nieuwe generatie matten voor binnensportaccommodaties: de Airmatten. Deze luchtgevulde matten zijn multifunctioneel inzetbaar en door te "spelen"  met de luchtdruk is inspelen op niveauverschillen kinderwerk geworden.

2014 - WISH Streetbasket

2061foto_streetball_001_800x600.jpg WISH Streetbasket - eerste FIBA approved buiten basketbalinstallatie.

Na de boost in de jaren '90 en de terugval begin deze eeuw heeft het straatbasketball weer aan populariteit gewonnen. Nijha heeft hier op ingespeeld met de nieuwe Streetball lijn, met als paradepaardje de Wish Streetbasket. De nieuwe basket werd beloond met een officieel FIBA keurmerk. Hiermee is Nijha het eerste bedrijf wereldwijd met een FIBA approved buiten basketballinstallatie.

2014 - Mobiez

7673MobieZ_boogschieten.jpg MobieZ materialen wisselen gemakkelijk over locaties.

Introductie van MobieZ, een concept waarbij sportattributen en spelmaterialen wisselen over locaties en waarmee trends en ontwikkelingen veel sneller beschikbaar komen dan bij de traditionele manier van inrichten van beweegruimtes binnen en buiten. In 2015 is MobieZ winnaar van de Sport FM innovatieprijs.

 

2015 - DigiMo

5217DigiMo_touchscreen.JPG DigiMo voor digitalisering in je sportaccommodatie.

DigiMo maakt digitalisering in sportaccommodaties praktisch toepasbaar. Het is een platform voor onderwijs, vereniging en recreatief gebruik. Faciliteert het gebruik van Apps, video-analyse en projectie. DigiMo - de standaard voor toepassing van digitalisering in onderwijs, sport en training.

 

2016 - Sportcontrainer

6775Sportcontrainer.jpg Sportcontrainer - Go Challenge your city.

Sport is lifestyle geworden. Ongebonden. Mensen sporten zoals zij zelf willen. Op steeds andere plekken, met steeds andere regels. Met een gloednieuw product, dat niet gebonden is aan een locatie, vaste invulling of één doelgroep. De SportContrainer is eenvoudig verplaatsbaar en is dus altijd daar waar jong en oud willen bewegen. Binnen een wijk maar ook binnen een dorp, stad of zelfs regio. Het maakt het mogelijk de SportContrainer te delen met meerdere organisaties. En helpt om ruimtes anders in te richten.

 

2017 - Click & Play

2429Click_and_Play.jpg Click & Play werkt met Building Blocks.

Click & Play zijn flexibele speelplekken waarmee je eenvoudig kunt rouleren door de wijk. De speelplekken zijn verdeeld in zogenaamde Building Blocks. Zo speel je altijd in op behoeftes en leeftijdsfases. En werk je ook nog eens mee aan een circulaire economie.

 

En ook de komende decennia blijven we innovatief! Meer weten over ontwikkelingen binnen Nijha? Neem contact met ons op, we zijn bereikbaar onder telefoonnummer (0573) 28 85 55 of per mail info@nijha.nl.

 

Naar boven
Stel uw vraag
Stel uw vraag