Direct contact

Materialen

Bij alle producten van Nijha staat de veiligheid van sporten en spelende kinderen voorop. Als producent bepaalt Nijha zelf, in nauw overleg met de toeleveranciers, de kwaliteit van de gebruikte onderdelen. Nijha verwerkt uitsluitend hoogwaardige materialen die bestand zijn tegen het te verwachten gebruik. Naast veiligheid is duurzaamheid daarbij van groot belang.

 

Voorbeelden

7241Keuze_van_materialen.jpg

Op deze pagina leest u voorbeelden van het materiaalgebruik van Nijha en hoe dit ingezet wordt in het hele bedrijfsproces. Het gaat om de keuze van materialen, de keuze van verwerken van materialen, het te verwachten onderhoud en de levensduur.

 

Staal en aluminium

8976materiaal_-_metaaltesten.jpg Op alle krachten getest.

Nijha is van oorsprong een metaalbedrijf (zie geschiedenis). Nog steeds wordt het grootste deel van de metalen onderdelen van sporttoestellen en speeltoestellen in Lochem geproduceerd. Staal en aluminium worden zorgvuldig gekozen op duurzaamheid, treksterkte en buigzaamheid. Het staal en aluminium dat Nijha verwerkt bestaat voor een steeds groter deel uit gerecycled staal en aluminium. Zo wordt op dit moment 40% van de totale vraag naar aluminium voorzien door gerecycled aluminium.

 

Reiniging metaal door stralen

3745Effect_na_reiniging.jpg Na stralen hecht de poedercoating goed aan het metaal.

Vóór het aanbrengen van coating straalt Nijha alle metalen delen. 
De walshuid van warmgewalst staal wordt bij Nijha verwijderd door middel van gritstralen. Nijha gebruikt bij het stralen een grove korrel. Hierdoor ontstaat een optimaal hechtingsoppervlak voor de polyester poedercoating. 
Het door Nijha gestraalde staal heeft een veel groter hechtingsoppervlak dan bijvoorbeeld bij het fosforteren bereikt kan worden. Bovendien is staalstralen milieuvriendelijker dan fosforteren. Alle staaldeeltjes worden na gebruik opgevangen en ontdaan van stof en onregelmatigheden. Zolang het grit nog voldoet aan de minimale afmetingen die noodzakelijk zijn om het oppervlak van toestellen afdoende te reinigen, wordt het hergebruikt. Daarmee wordt de milieubelasting tot een minimum beperkt.

 

Coating voor metaal

2848Voortdurend_verbeteren_van_productieproces_Nijha.jpg Tijdens de poedercoating wordt overtollig poeder opgevangen.

De Nijha polyester poedercoating is zeer goed hechtend op het metaal. Het is kras-, stoot- en slagvast, van gelijke dikte, egaal en kleurvast. Deze coating is duurzaam en conform de Duitse norm DIN 50942. Er is geen afgifte van toxische stoffen. Tijdens het coatingproces wordt overtollig poeder opgevangen gefilterd en gescheiden. Zolang de poederdeeltjes nog groot genoeg zijn om een elektrostatische lading aan te nemen (noodzakelijk om aan het te coaten materiaal te hechten) wordt het hergebruikt. Al het overtollige en niet meer te gebruiken poeder wordt verzameld en in de oven gebakken. In vaste vorm is er geen sprake van chemisch afval en kan dit restant als gewoon afval behandeld worden.
Door voortdurend te zoeken naar optimalisatie van constructies, zijn wij er in geslaagd het aantal producten dat op één wagen in de moffeloven kan te vergroten. Hierdoor wordt bespaard op de benodigde hoeveelheid gas.

 

FSCĀ® Hardhout

8686FSC_certificaat_Nijha_geldig_tm_11-6-2022.png FSCĀ® certificaat voor houten toestellen.

Nijha verwerkt Europees hardhout dat kwalitatief vergelijkbaar is met duurzaam hout uit Aziatische productiebossen. De milieubelasting door transport is echter veel lager bij de aanvoer van Europees hardhout.

In Houtplezier toestellen is hardhout verwerkt uit Afrika. Indien houten speeltoestellen van Nijha "FSC® 100% hardhout" gecertificeerd zijn, dan wordt dit vermeld bij het betreffende product. Het hardhout heeft een duurzaamheidsklasse I en is bovendien FSC® gecertificeerd. FSC® zorgt voor verantwoord bosbeheer. De licentiecode van Nijha is FSC-C111349. 

 

Plaatmateriaal en netten

5288klimnet_vandalismebestendig.jpg Vandalismebestendige netten met stalen kern.

Voor de kunststof panelen en daken verwerkt Nijha uitsluitend Trespa Meteon. Dit plaatmateriaal is meervoudig verlijmd en voorzien van een krasvaste laklaag. Vanaf 1 september 1995 is het door Nijha verwerkte Trespa recyclebaar. Indien niet gekozen wordt voor recycling, kan Trespa Meteon gewoon als huisvuil gestort worden.

Bij de Houtplezier speeltoestellenlijn wordt uitsluitend HDPE panelen verwerkt. Kenmerken van HDPE zijn dat het door en door gekleurd is, voelt zacht en vriendelijk aan -sinaasappelstructuur-, bevat geen giftige bestandsdelen, zijn UV gestabiliseerd en zijn zeer kleurvast.


Netten en netstructuren voor speeltoestellen worden gemaakt van polypropyleen en zijn voorzien van een stalen kern. Dit verlengt de levensduur en is vandalisme bestendig. Netten voor buitendoelen zijn van polypropyleen en UV-bestendig.

 

Turnmatten

8786Turnmatten.jpg Bisonyl of canvas met versterkte hoeken en draaglussen.

Nijha gebruikt 3 soorten vulling (geperste polyeter vlokken, lichtgewicht PE, of een combinatie van beide), ieder met hun eigen karakteristieken. Voor de hoezen worden bisonyl of de hoogste kwaliteit canvas gebruikt, met een treksterkte van 2.200 N en een scheursterkte van 1.000 N. Hoeken worden afgewerkt met leer. Landingsmatten zijn voorzien van een stugge polyeter vulling (35/70) of een combinatie van polyeter en neopoleen (vlakelastische werking). 
De vullingen van turnmatten zijn vrij van FCKW verbindingen (fluor, chloor en koolwaterstoffen). De verlijming van vullingen en matdelen is op basis van wateroplosbare lijmen. De toegepaste materialen voldoen aan de REACH richtlijnen (Registratie, Evaluatie, Autorisatie en beperkingen van CHemische stoffen), de nieuwe Europese verordening voor chemische stoffen. Oude matkernen worden gerecycled en hergebruikt. 

 

Duurzaamheid

3663kunststofcode_in_playnetic.jpg Recyclingcode LDPE opgenomen in dit kunststof onderdeel van Audionetic.

Nijha kiest ervoor om als bedrijf een bijdrage te leveren aan het verbeteren van ons milieu. Een aantal voorbeelden uit onze praktijk:

 

 • Metaal is onze voornaamste grondstof. Het is de meest gerecyclede grondstof met een lage belasting voor het milieu. Metaal is zeer sterk en heeft daardoor lage onderhoudskosten. 
 • Straalgrid en moffelpoeder worden opgevangen, gezuiverd en hergebruikt.
 • Het coating poeder bevat geen zware metalen en is TGIC-vij.
 • Kunststof onderdelen worden voorzien van een recyclingcode. Dit maakt het scheiden van afval nog eenvoudiger.
 • Het hout dat we gebruiken voor sportinrichting is Europees hout. Onze houten speeltoestellenlijn Houtplezier is vervaardigd van hardhout met FSC® certificering.
 • Onze bekende Trial-ballen bevatten geen schadelijke additieven. 
 • De Nijha kunststof ballen zijn F-talaat vrij.
   

En verder:

 • Onze catalogi en folders worden gedrukt op duurzaam geproduceerd papier. 
 • Catalogi en mailings zijn voorzien van een biologisch afbreekbare verpakking. 
 • CO2 neutrale postbezorging. Nijha levert een financiële bijdrage die wordt omgezet in het planten van bossen. 
 • En.... Nijha stimuleert bestellen en communicatie via de digitale snelweg. Dit bespaart papier, porto én uitstoot van CO2.


Kijk voor de visie van Nijha bij duurzaam ondernemen

 

Naar boven
Stel uw vraag
Stel uw vraag