De charme van een eeuwenoude sport

Discuswerpen, kogelstoten en speerwerpen zijn drie prominente onderdelen van het ‘werpen en vangen’ binnen atletiek. Alhoewel er niemand klaar staat om een kogel, discus of speer daadwerkelijk op te vangen, dus in feite hebben we het hier sec over werpen. Discuswerpen wordt sinds de oude Grieken beoefend, kogelstoten was in diezelfde tijd een echte soldatensport en speerwerpen stamt uit het Scandinavië van de 18e eeuw. Het blijft prachtig om te zien hoe een man of vrouw met niets dan eigen kracht een (zwaar) object duizelingwekkend ver weet te gooien.

De discs die de Grieken destijds gebruiken waren van steen, ijzer of lood gemaakt. Het contrast met onze lichtgewicht discs voor beginners is groot, maar onze zwaardere discs wegen tot 2 kilo. De varianten uit de oudheid waren soms een stuk zwaarder met bijna 5 kilo, maar begonnen al bij ruim 1 kilo. Aan de essentie van de sport is in al die tijd dus weinig veranderd.

De discus Trial Trainer is gemaakt van vinyl, weegt maximaal een kilo en is de perfecte disc voor beginners. De discus Super Soft Beginners bestaat uit foamrubber die voor de juiste grip zorgt. Deze discus is verkrijgbaar in verschillende gewichtsklassen, van 0,5 tot 2 kilo. En onze wedstrijd- en trainingsdiscus bestaat uit kunststof met een metalen rand, eveneens in een gewichtsklasse van circa 0,5 tot 2 kilo.

 

Kogelstoten en speerwerpen

Kogelstoten werd 2800 jaar geleden gespeeld met grote stenen en later met kanonskogels. Het gewicht van de huidige wedstrijdkogels is 7,3 kilo, maar voor jongere spelers ligt dat lager. Nijha biedt u de keuze uit een gelakte gietijzeren stootkogel van twee, drie of vier kilo en een kunststof stootkogel voor indoor. Deze kogel heeft een gritvulling en weegt één tot vijf kilo.

Het speerwerpen als sport in de huidige vorm werd ‘pas’ in de achttiende eeuw ontwikkeld. Daarvoor was de speer natuurlijk eeuwenlang een wapen en een jachtinstrument. Terwijl de noodzaak voor speerwerpen al lang is verdwenen, blijft de sport populair en een Olympisch onderdeel. In ons assortiment vindt u speren voor hele jonge beginners, maar ook een robuuste trainings- en wedstrijdspeer van staal. Een compleet aanbod voor BO en VO scholen die het speerwerpen willen introduceren.

 

Meer informatie over onze artikelen voor werpen en vangen

Koop uw materialen voor werpen en vangen bij Nijha en ontdek onze hoogwaardige kwaliteit en service! Bestel vandaag nog via de webshop voor een snelle levering of vraag een catalogus aan om op uw gemak door te bladeren. Heeft u vragen? Neem dan contact op, we helpen u graag.

Naar boven
Uw vergelijking
Uw productvergelijking

Er zijn geen producten toegevoegd om te vergelijken.

Stel uw vraag
Stel uw vraag