Soft- en honkbal

Softbal en honkbal hebben misschien wel meer overeenkomsten dan welke andere sporten dan ook. Bij beide sporten gaat het erom dat de slagman (of –vrouw) een bal slaat die wordt aangegooid en een van de honken in het veld bezet. Slaat de slagman drie keer mis, dan is hij uit. Slaat de slagman raak, maar wordt de bal direct door een speler van de tegenpartij gevangen, dan is hij ook uit. En wordt de slagman – of een andere veldspeler – afgetikt door een tegenspeler die de bal heeft, dan is hij ook uit. Voor zowel de slagman als de honklopers in het veld geldt: er mag maar één persoon per honk staan. Dat leidt soms tot een gedwongen loop, waarbij een speler het volgende honk moet bereiken omdat hij niet terug kan naar het vorige honk, dat inmiddels bezet is. In dat geval gaat het erom eerder bij het honk te zijn dan de bal. Dit levert spanende situaties op waarbij de toeschouwers zien hoe een speler van de veldpartij bij het lege honk staat en wacht tot een teamgenoot de bal naar hem kan gooien, terwijl de honkloper alles op alles zet om eerder bij het honk te zijn dan de bal. Zo’n situatie eindigt vaak met een spectaculaire sliding om de laatste meters zo snel mogelijk te overbruggen. Voor elke spelsituatie geldt: let op de bal, want die bepaalt hoe je ervoor staat!

 

De softbal versus de honkbal

Alle spelers en toeschouwers hebben hun ogen dus op de bal gericht bij een soft- of honkbalwedstrijd. Het verschil tussen die ballen zit vooral in de hardheid, grootte en het gewicht. Een softbal – de naam zegt het al – is zachter, groter en lichter. Deze bal maakt het de spelers iets gemakkelijker om het spel aan te leren, want een bal vol raken met een knuppel valt nog niet mee. Toch dragen de achtervangers en veldspelers van zowel soft- als honkbalteams een handschoen, om te voorkomen dat de bal te hard aankomt en blessures veroorzaakt. Werpers gooien hun bal graag met grote snelheid op de slagman af en als deze de bal niet slaat, vangt de achtervanger de bal af.

Nijha heeft een assortiment met originele soft- en honkballen die geschikt zijn voor wedstrijden, maar we hebben ook een keur aan alternatieve ballen. Zoals de no-bounce-bal, die heel zacht is en extra groot, om de kans op raak slaan te vergroten. De Super-Safe® bal, waarbij het dragen van een handschoen niet nodig is. Of de Honkbal 9” softouch, die minder zwaar is en daardoor ideaal voor gebruik in het onderwijs. U vindt alle ballen en de specificaties in onze webshop.

 

Plaats uw bestelling voor softballen/honkballen

Koop uw soft- en honkballen bij Nijha en ontdek onze hoogwaardige kwaliteit en service! Bestel vandaag nog via de webshop voor een snelle levering of vraag een catalogus aan om op uw gemak door te bladeren. Heeft u vragen?
Neem dan contact op, we helpen u graag.

Naar boven
Uw vergelijking
Uw productvergelijking

Er zijn geen producten toegevoegd om te vergelijken.

Stel uw vraag
Stel uw vraag