Schoolplein inrichten_Layer
Op weg naar

Een succesvol schoolplein

Schoolplein inrichten BO
Schoolplein inrichten BO

Een goed ingericht speel- of schoolplein biedt mogelijkheden om te bewegen, ontmoeten, leren en ontspannen. Het schoolplein moet iedereen uitdagen om te spelen en sporten en heeft recreatieve en educatieve waarde. Ongeacht leeftijd en interesses. Waar moet je als school aan denken bij de inrichting van een plein? Sluit het schoolplein aan bij het onderwijsconcept en de gewenste uitstraling waardoor leerlingen en ouders kiezen voor je school? Nijha maakt ruimte voor beweging en helpt je stap voor stap op weg naar een succesvol schoolplein. 

Functies

Een uitdagend schoolplein heeft meerdere functies

sport en bewegen_sport op het plein
sport en bewegen_sport op het plein

Het schoolplein is voor een school van educatieve en recreatieve waarde. Het is een plek waar door de leerlingen gespeeld, geleerd en geleefd wordt. Een schoolplein is behalve de plek om in de pauze te spelen:

 • Het visitekaartje van de school
 • Een gymlokaal in de buitenlucht
 • Een leslokaal in de buitenlucht
 • Een plek die geschikt is voor natuureducatie
 • Een plek om tot rust te komen en nieuwe energie op te doen
 • Een plek om na school te sporten en bewegen, als alternatief voor zitten en hangen
 

Een natuurlijk schoolplein

20181010_093026
20181010_093026

De laatste jaren is er al veel aandacht voor het vergroenen van de leefomgeving. Zo ook voor het groene schoolplein. Het aanleggen van natuurlijke en groene schoolpleinen wordt door veel provincies gepromoot. Het voordeel van natuurlijke elementen is dat ze de creativiteit stimuleren en een andere dimensie geven aan spelen. Bosjes zijn een ideale schuilplaats tijdens verstoppertje en heuvels zijn een natuurlijke speelaanleiding om vanaf te rollen of glijden. Ook op educatief vlak is een groen schoolplein een toegevoegde waarde. Met groen op het plein zien en beleven leerlingen het groeien en bloeien van planten, het verkleuren van bladeren en het zoemen van insecten van dichtbij. Nijha helpt bij de realisatie van een groen schoolplein. Dit hebben wij ook gedaan in Someren bij basisschool de Ranonkel.

Stappenplan

In 10 stappen naar een succesvol schoolplein

747002_F2
747002_F2

Een uitdagend en effectief schoolplein biedt dus ruimte voor rust, sport en spel. Daarnaast groeit de laatste jaren het besef dat 'groene' schoolpleinen bijdragen aan vitaliteit. Groen stimuleert creativiteit en geeft een nieuwe dimensie aan spelen. Wat past het beste bij jouw school? Om daarachter, en tot een goed plan, te komen helpt Nijha je graag de volgende stappen te doorlopen:

 1. Maak een Plan van Aanpak
 2. Vorm een werkgroep
 3. Stel een Programma van Eisen op
 4. Zoek een ontwerper
 5. Vlekkenplan
 6. Schetsontwerp
 7. Kostenraming
 8. Aanvullende financiering
 9. Definitief ontwerp
 10. Uitvoering

Gratis stappenplan

Ontvang het gratis stappenplan 'Stap voor stap naar een succesvol schoolplein' en laat je inspireren. Wil je graag weten hoe Nijha jou kan begeleiden met planvorming, ontwerp en realisatie? Neem dan vrijblijvend contact op.