beweegbank coaching

Sportief van A naar B

Beweegroutes

Verbind beweeglocaties met elkaar en maak een beweegroute door de wijk. Met een beweegroute bied je jong en oud een laagdrempelige manier om in beweging te komen en een mogelijkheid te werken aan hun leefstijl. 

Een beweegroute is een herkenbare, uitgestippelde route met diverse sport- en speelaanleidingen voor jong en oud. Afhankelijk van de wensen en behoeften van de inwoners kan dit bestaan uit Nijha Go! elementen, de Beweegbank, hinkelpaden, springpalen, outdoor fitness toestellen en andere sportoefeningen, zodat er voor de beginnende tot gevorderde sportievelingen en de minder mobiele wijkbewoner een passende beweegstimulans is. 

 

Leeuwarden tijgeroversteek

In iedere wijk een beweegroute

Waarom een beweegroute?

  • Met een beweegroute maak je buiten bewegen makkelijker
  • De elementen op de route zorgen voor beweegstimulans
  • Een beweegroute combineert ontmoeten en bewegen
  • Geschikt voor jong en oud, alle spiergroepen en beweegniveau ’s
  • In samenwerking met een fysiotherapeut ook in te zetten vanuit preventie en herstel oogpunt.
  • De elementen zijn ook te gebruiken door Bootcamp clubs en verenigingen
  • Meestal zijn er geen grote infrastructurele maatregelen nodig

 

 

Uit de praktijk

De beweegroute in Helvoirt

Nijha realiseerde de 'Beweegroute Helvoirt'. Dit is een route van 1,5 kilometer met 35 beweegoefeningen.. Het doel is niet alleen om meer mensen te laten bewegen maar ook om meer mensen sámen te laten zijn.

“De samenwerking met Nijha heeft ons veel gebracht”, vertelt Edward. “Natuurlijk hadden wij zelf ook een visie op het project. Maar de expertise van Nijha heeft het naar een hoger plan getild.” Edward geeft een voorbeeld: “Met de werkgroep hadden gewoon willekeurig toestellen door heel Helvoirt bedacht. Nijha kwam met de visie om te werken vanuit 5 thema’s: de allerkleinsten, basisschoolleeftijd, calisthenics, bootcamp en senioren. Die thema’s zie je nu in de hele Beweegroute terug. En tegelijk is de route als geheel voor alle inwoners van 0 tot 100 te gebruiken.” Lees meer over het succes van de beweegroute.

Uit de praktijk

Speelspots in de wijk Schuytgraaf, Arnhem

In het Singelkwartier van de wijk Schuytgraaf ontdekken steeds meer kinderen en hun ouders nieuwe speelonderdelen, Speelspots genoemd, die deze zomer in de wijk geplaatst zijn. Met onder meer een unieke en interactieve glijbaan met geluiden, speelconfetti (gekleurde stippen) op de grond, een Hole in the wall speeltoestel, een slalom-parcours en stepping stones worden kinderen én ouders gestimuleerd om te bewegen. Deze Speelspots laten kinderen op een laagdrempelige manier buiten spelen en verbeteren zo onbewust hun motoriek. Het prikkelt de fantasie van kinderen en ouders, er zijn namelijk geen vaste regels.

Het concept 'Speelspots' is ontwikkeld door Sportbedrijf Arnhem, Nijha en gedragsveranderaar Renske Bongers. Zij werden gezamenlijk winnaar van de Innovatiechallenge 'Bewegen in de openbare ruimte' van het Ministerie van VWS en Sportinnovator. 

Een beweegroute realiseren?

Plan een gratis adviesgesprek in met mij!