Bewegen in de gang_Layer
P1090295
Human powered

Bewegen in de gang, hal en huiskamer

Hoe krijgen we kwetsbare ouderen meer in beweging? Een vraagstuk dat veel mensen bezighoudt. Ook Nijha ging deze uitdaging aan, met als resultaat de Human Powered producten voor beweegstimulering in de gang, hal of de woonkamer. Bewegen met deze producten wordt beloond met een associatie of herinnering aan vroeger in de vorm van liedjes, beelden of geur. 

Dubbele beweegwinst

Bij de Human Powered producten wekken gebruikers door te bewegen energie op. Die energie wordt omgezet n een beloning van licht en geluid. En die beloning zet weer aan tot extra bewegen.

Werking draaiorgel en jukebox

Zo wordt bij het draaiorgel en de jukebox energie opgewekt door aan het rad te draaien. Als beloning wordt muziek afgespeeld. Door te blijven draaien, kan het hele nummer beluisterd worden. Het bijzondere is dat gebruikers ongemerkt blijven bewegen, omdat muziek stimuleert. De muziek kan gewisseld worden middels een USB-stick. Beide toestellen zijn daarnaast eenvoudig verplaatsbaar en geschikt voor de gang, hal of huiskamer.

85% deelnemers overtuigd van meer beweegwinst

Ruim 2200 zorgprofessionals zijn bevraagd over de Human Powered producten. 85% geeft aan overtuigd te zijn dat deze productrange bewoners aanzet tot meer bewegen. Daarnaast zijn de prototypes getest door de doelgroep. Want wat is de weerstand die bewoners nog aan kunnen om energie op te wekken? Hoelang kunnen ze de beweging volhouden? En welke vormgeving moeten draaiknoppen hebben, zodat bewoners met artrose of minder kracht ook gebruik kunnen maken van de producten.

Een aantal reacties van bewoners:

  • "Als je stopt met draaien, voel je dat je je spieren gebruikt hebt"
  • "Wat leuk die lampjes en dat muziekje aan het eind. Door de lampjes kun je goed zien hoe ver je al bent"
  • "Wat leuk die muziek, heb ik dat gedaan?"

Ook meer muziek in uw zorginstelling?

Bewegen in de gang

muziek stimuleert
ik wil graag meer weten
_201909_Nijha-170