Bewegen op de gang met de Monkeybox

‘NAAR DE GANG!’ Vroeger was het een straf, maar vanaf nu is het nergens leuker! Met de Monkeybox verplaatsen kinderen zich klimmend, klauterend, of slalommend van de éne naar de andere kant van de school. Welke voordelen heeft bewegen op de gang en waar begin je als school?

Veel stilzitten is niet goed voor kinderen. Van bewegen krijgen ze sterke botten en spieren, worden ze fit én het verhoogt hun concentratie in de klas. Van nature klimmen en klauteren kinderen graag en onderzoeken ze hun grenzen. Veel scholen omarmen dit en proberen bewegen een prominentere plek op school te geven. Maar meer bewegen roept ook meteen de vraag op: waar dan? Met de drukke bezetting van het speellokaal en de gymzaal, zien we dat bewegen op plekken waar je het niet verwacht, steeds populairder wordt. 

Bewegen op de gang

De gang of hal biedt bij uitstek kansen om te bewegen. Kinderen komen er dagelijks meerdere keren doorheen. Je hoeft er als schoolteam geen extra lessen voor te organiseren. Elk beetje extra bewegen is mooi meegenomen! Er zijn vele manieren om de gang speels en beweegvriendelijk in te richten. Denk eens aan:

  • De Monkeybox: hierover lees je alles in dit artikel.

  • Maak met speciale lijnen een indoor atletiekbaan of hinkelbaan op de vloer.

  • Op de wanden van de gang of aula kun je een boulderwand of wandpaneel voor bewegend leren monteren.

  • Sport- en spelmateriaal voor bewegend leren

Tripple Balls Monkeybox

De Monkeybox

Samen met Ronald de Rooij van architectenbureau Topos en onderwijsinstellingen ontwikkelde Nijha de Monkeybox. De Monkeybox is een nieuwe beweegoplossing, waarmee je als school nóg meer fysieke activiteit aan jouw leerlingen kunt bieden. Je hoeft er geen nieuw speellokaal voor in de richten, of de gymzaal voor uit te breiden. De Monkeybox past gewoon in elke gang, maar ook in de kantine, of een andere gezamenlijke ruimte. 

Verschillende modules

De Monkeybox bestaat uit een frame, waar je verschillende beweegmodules ‘in kunt hangen’. Bijvoorbeeld een in hoogte afwisselende balk om te balanceren, touwen om in te klimmen en wielen waarmee ze draaiend kunnen slingeren. Deze spelvormen prikkelen de fantasie van kinderen en zijn er voor alle leeftijden. Door een paar Monkeyboxes achter elkaar te plaatsen, maak je bovendien een uitdagende hindernisbaan. Met het ontwikkelen van de modules is rekening gehouden met de leerlijnen zoals balanceren en duikelen. 

Abonnement Slingeraap

Kinderen kunnen natuurlijk uitgekeken raken op het beweegmateriaal, maar ook daar is aan gedacht. Juist door de modulaire opzet kun je afwisselen. Scholen kunnen een Monkeybox abonnement nemen. Daarbij blijft het frame staan, maar krijg je steeds wisselende beweegmodules die je in het frame hangt. Als Bovenschools bestuur kun je uiteraard ook in één keer meerdere modules aanschaffen en deze laten rouleren tussen jouw scholen.

Meer weten over de Monkeybox?

Nijha helpt je graag verder!