Het Kroonpad en De Zonnehoek

Groen schoolplein in Apeldoorn

Apeldoorn is een groen schoolplein rijker! Het oude plein bestond vooral uit bestrating. De wens van de scholen was duidelijk: het schoolplein omvormen van een 'grijs speelplein', naar een 'groen speelplein' dat uitnodigt om te beleven, te bewegen en te verblijven. Er zijn verschillende speelzones ingericht. Zo is er de zone 'Zand- en waterspelen', een zone met schommels en een ‘Educatieve’ zone waar de kinderen zelf planten kunnen kweken. In elke zone zijn verschillende soorten planten te vinden wat zorgt voor biodiversiteit op het schoolplein. De bomen, die in het najaar worden geplant, zorgen voor schaduw tijdens warme zomerdagen. Nijha heeft samen met Hoveniersbedrijf Isidorus Hoeve het plein mogen ontwerpen en inrichten. Het plein is gerealiseerd met behulp van de subsidieregeling Groene Speelpleinen van de gemeente Apeldoorn en subsidiegeld van de provincie Gelderland. 

Bovenaanzicht schoolplein Apeldoorn

Een groen & natuurlijk schoolplein

Waarom een groen schoolplein?

Waneer kies je als school nou voor een groen schoolplein? De Hogeschool van Leiden heeft hier het antwoord op. De voordelen van een groen schoolplein: 

  • Het vermindert gedrags- en concentratieproblemen bij kinderen;
  • Kinderen gaan meer bewegen. Bijna de helft van alle kinderen in Nederland beweegt te weinig matig intensief;
  • Kinderen gaan meer buitenspelen. De afgelopen jaren is een duidelijke afname zichtbaar in het aantal keer dat kinderen buitenspelen en in contact komen met de natuur. Dat terwijl tachtig procent van de leerlingen aangeeft buitenonderwijs wel leuk te vinden! 
Inclusief spelen Apeldoorn

Iedereen kan meedoen!

Inclusief spelen

Het groene schoolplein is rolstoeltoegankelijk en geschikt voor kinderen met en zonder beperking. Zo kunnen leerlingen van beide scholen er maximaal gebruik van maken. In Apeldoorn is rekening gehouden met de volgende zaken: 

  • Alle looppaden tussen de toestellen zijn begaanbaar voor kinderen in een rolstoel; 
  • De toestellen zijn dicht bij de paden geplaatst, zodat ieder kind er makkelijk bij kan komen; 
  • Er is o.a. gekozen voor een Vogelnestschommel. Deze is populair onder álle kinderen. Kinderen met een lichamelijke of meervoudige beperking kunnen er veilig in liggen, terwijl ze met vriendjes schommelen!

Kloek! Avontuurlijk spelen met lef!

Speeltoestellen met een natuurlijke uitstraling

Bekijk hier de Kloek lijn

Advies op maat?

Plan een afspraak in met een collega!

_201909_Nijha-277

Advies op maat?

Plan een afspraak in met een collega!

_201909_Nijha-277