Kaatsheuvel 5

Tips inspectie en onderhoud

Tips inspectie en onderhoud: de vloer van de sporthal

De sportvloer is het meest gebruikte toestel in een sportaccommodatie. Strepen, krasjes, vegen en transpiratievlekken horen nu eenmaal bij het intensieve gebruik. Hoe houd je jouw sportvloer in optimale staat en welk materiaal geeft de minste strepen?

Reinigen van de vloer

Wat te doen als er al strepen op de vloer zitten? De grootste leverancier van kunststofvloeren in Nederland geeft het volgende tips: 
  • Vloer met Pulastic Mat oplossing schrobben en laten inwerken of vloer met een niet-agressief middel (bijvoorbeeld CIF naturel) besprenkelen en laten inwerken
  • De goed vochtige vloer schrobben met de rode Scotch Brite Pad
  • Schrobben en opzuigen
  • Reinigen met schoon water en opzuigen
Deze intensieve behandeling kan één keer per jaar plaatsvinden. De vloer moet daarvoor  minimaal 6 maanden oud zijn.

Strepen door hockeysticks

Beheerders en schoonmakers van sportaccommodaties hebben een grote hekel aan strepen op de vloer. Het geeft de vloer een groezelig aanzicht maar die strepen zijn ook nog eens erg lastig te verwijderen. Vaak krijgen hockeysticks de schuld. Is daar iets aan te doen?
 
Elke hockeystick geeft strepen op de vloer. Het materiaal en de hardheid van het slagdeel van de stick bepalen hoe zichtbaar die streep wordt. Daarbij geeft het zwart rubber slagdeel van de veelgebruikte gele en rode zaalsticks de meest zichtbare strepen.
 
De enige oplossing die werkt is het intapen van het slagdeel. Daarmee schuift de stick beter over de (kunststof) vloer en voorkom je strepen. Als alternatief zijn er de houten sticks met een meervoudig gelakt slagdeel. Ook die geven strepen, alleen zie je die veel minder.

Strepen door banden van biketrial fietsen

Biketrial is een balansactiviteit op de fiets die je in steeds meer sportaccommodaties kunt beoefenen. Deze speciale fietsen hebben meestal zwarte banden die - zeker in het begin - strepen op de vloer geven. Hiervoor zijn een aantal oplossingen:
  • de strepen weghalen met hakkenspray
  • de remmen van de fietsen niet te strak afstellen, zodat je niet kunt slippen
  • de fiets voorzien van witte banden – helaas blijkt dat voor de meeste velgmaten van biketrial fietsen geen witte banden beschikbaar zijn

Meer weten over

sportvloeren

_201909_Nijha-347