Subsidies en fondsen voor bewegen in de wijk

Voor het aanleggen van een beweegplek in de wijk bestaan verschillende fondsen en subsidies. Externe financiering – klein of groot – kan helpen om jouw project een duwtje in de rug te geven. We zetten een aantal mogelijkheden op een rij.

Subsidies 

Er zijn verschillende sportgerelateerde subsidieregelingen waar gemeenten en verenigingen een beroep op kunnen doen. Bijvoorbeeld voor (ver)bouwing of aanschaf van materiaal. 
 
  • Kenniscentrum Sport biedt een overzicht van diverse sportsubsidies via de database Sportsubsidie
  • Er bestaan verschillende landelijke subsidies, zoals de Sportimpuls van ZonMW. Die bieden vaak regelingen voor specifieke doelgroepen of met een specifiek doel. Houd in de gaten of er iets langskomt voor urban sports met jongeren, of bijvoorbeeld voor vitaliteit voor ouderen. 
  • Gemeenten en provincies stellen regelmatig tijdelijke subsidieregelingen open, waar initiatieven uit de regio een beroep op kunnen doen. Kijk hiervoor op de website van jouw gemeente of provincie. Ook de Europese Unie biedt trouwens diverse subsidies.
  • Omdat het best complex is om de juiste subsidie te vinden, kun je ook gebruikmaken van een subsidie- & adviesbureau. Zij zoeken dan uit hoe je aan een subsidie komt en als vergoeding willen zij een klein deel van de subsidie. Dit kost je niets wanneer het niet lukt (no cure, no pay).

Lokale sportakkoorden

In een groot deel van de Nederlandse gemeenten worden in 2019 en 2020 lokale sportakkoorden gesloten. In zo’n sportakkoord maken lokale partijen afspraken over hoe zij met elkaar de ambities op het gebied van sport en bewegen binnen hun gemeenten willen bereiken. Als er in jouw gemeente een sportakkoord gesloten is, kun je vervolgens aanspraak maken op uitvoeringsbudget. Dit kun je besteden aan een of meer thema’s van het sportakkoord. Hoeveel budget er beschikbaar is voor jouw gemeente hangt af van het inwoneraantal. Bekijk hier hoe het werkt.

Fondsen en goede doelen 

Fondsen zoals het Oranje Fonds, Jantje Beton, Johan Cruyff Foundation en de Dirk Kuyt Foundation zijn een goede manier om aan specifieke financiële steun te komen. Het is daarom een goed idee om een aantal fondsen en goede doelen te benaderen voor extra financiële steun.

Sponsoring 

Door een bedrijf iets aan te bieden, zoals een reclamebord naast het park of een workshop voor de werknemers, is het mogelijk bereid om een deel van jouw project te sponsoren. 

Belanghebbenden 

Belanghebbenden in de buurt zoals scholen en sportscholen zijn wellicht de ideale mede-gebruikers van jouw sport- of beweegplek. Maak duidelijk waarom zo’n plek een aanwinst is en kijk samen op wat voor manier zij een bijdrage kunnen leveren.

De (Rabo)bank 

De (Rabo)bank is de grootste sportsponsor van Nederland, het is daarom een goed idee om deze enthousiast te maken voor jouw idee. Dat kan door in te schrijven op het Coöperatiefonds.

Crowdfunding 

Door middel van een goede crowdfundingcampagne kun je veel geld binnen halen. Het is belangrijk dat je een sterke campagne met goede ideeën opzet als je ervoor wil zorgen dat het kans van slagen heeft. Crowdfundingplatforms zoals www.voorjebuurt.nl zijn voor zulke initiatieven een goede keus.
1060117

Meer weten over de mogelijkheden?