Senioren bewegen aan tafel met het Doe-kleed van Nijha

Ouderen in een verpleeghuis brengen veel tijd door aan tafel. Gezien de hoge mate van inactiviteit onder ouderen dacht Nijha na over een manier om de tafel in te zetten voor activering. En dat kan! Met de nieuwe Doe-kleden krijgt bewegen aan tafel een nieuwe dimensie. En vergeet ook de tuintafel buiten niet. Zo krijgt niet alleen bewegen maar ook de (Beweeg)tuin een nieuwe impuls.

De Doe-kleden bieden tal van mogelijkheden om alleen, samen met anderen of onder begeleiding te bewegen aan tafel. Spelenderwijs oefenen de deelnemers de fijne motoriek, werken zij aan de oog-handcoördinatie en trainen ze hun geheugen. Maar nog belangrijker, ze ervaren dat bewegen eigenlijk ook heel leuk en gezellig kan zijn. De Doe-kleden zijn verkrijgbaar in meerdere uitvoeringen. Iedere uitvoering heeft een eigen design en biedt uiteenlopende spelmogelijkheden. Van mikspelletjes en woordzoekers tot geheugentraining en traditioneel Ganzenbord

Welzijn van bewoners

Bij De Wheehof in Goor, waar 24 ouderen met psychogeriatrische aandoeningen wonen, wordt geen kans onbenut gelaten om het dagelijkse leven zo prettig mogelijk te maken. Over de vraag van een zoon van één van de bewoners of er belangstelling was voor een Doe-kleed van Nijha, hoefde verzorgende Jody Leusenkamp niet lang na te denken. “Mensen die cognitief en verbaal achteruit gaan, kunnen nog een hoop plezier beleven aan zo’n Doe-kleed.” 
Carintreggeland – waar De Wheehof deel van uitmaakt – ziet bewegen als voorwaarde voor het welzijn van hun bewoners. Ook Anke Botterhuis, medewerker Welzijn & Activering, is enthousiast over het Doe-kleed. “We spelen het spel hier vooral met onze PG-bewoners, maar ik gebruik het Doe-kleed ook in het verzorgingshuis De Stoevelaar hier op het terrein en op de dagvoorziening. Bijna iedereen die aanschuift vindt het leuk.” 

Eigen spelvariaties maken 

Leusenkamp: “Een aantal bewoners snapt goed hoe het Doe-kleed werkt. De ene keer doen we mikspelletjes met pittenzakjes, de andere keren woord- of getallenspelletjes met grote pionnen. Maar met name het Ganzenborden vinden de mensen erg leuk. Dat laat oude tijden herleven.” Ieder Doe-kleed komt bovendien met een set spelmaterialen en spelkaarten. Deze bieden inspiratie voor zowel de professionals als familie en vrijwilligers. 
Botterhuis vult aan: “Het materiaal is ook heel mooi en kleurrijk. Dat nodigt wel uit om mee te doen. En de spelmogelijkheden zijn legio. Bij het Doe-kleed horen spelkaarten met handvatten voor activiteiten, al ben ik vrij snel geneigd om eigen variaties te maken op een spel. Je kijkt namelijk toch waar mensen het beste op reageren.”

Bewegen aan de tuintafel 

De mogelijkheden van de Doe-kleden beperken zich niet tot binnenshuis. De kleden kunnen ook prima buiten gebruikt worden als groepsactiviteit of wanneer de (klein)kinderen op bezoek komen. Alle Doe-kleden zijn uitwasbaar en zijn dus prima bestand tegen een regenbui of plakkerige kinderhandjes. Zo geef je ouderen die de beweegtoestellen in de Beweegtuin niet kunnen gebruiken de mogelijkheid om op hun eigen niveau in de buitenlucht actief te zijn. 

Snel en makkelijk iets leuks op tafel 

De Doe-kleden van Nijha zijn snel en makkelijk in te zetten. “Ideaal voor familie die op bezoek komt en even wat leuks wil doen met de bewoners. Al mogen we daar zelf nog wel wat meer aandacht aan besteden”, aldus Leusenkamp. “Vaak komt familie vlak voor het eten en dan ben je niet snel geneigd om nog even een spel te spelen. Maar het zou wel kunnen want je neemt het kleed ook heel handig snel weer af.” Een kwestie van doen! Zowel Botterhuis als Leusenkamp vinden het Doekleed een aanrader. “Tegen andere zorgorganisaties die het bewegen van ouderen met een beperking willen blijven stimuleren zeggen wij: aanschaffen! Want of het nu om PG-bewoners gaat of om mensen met een somatische aandoening: aan Doe-kleed activiteiten kan iedereen meedoen.” 

Doekleed

Meer weten over de mogelijkheden?

_201909_Nijha-160