20170116_154228116_iOS

Bewegen in de kantine, op de trap en in de gang

Bewegen in de school

Wil jij jullie leerlingen helpen bij een gezonde leefstijl? Of wil je leerlingen laten voldoen aan de beweegnorm? Creëer dan in het schoolgebouw laagdrempelige beweegaanleidingen: in de gang, op de trap of in de kantine. Voorzie de gang en de trap van belijning die leerlingen aanmoedigt te gaan rennen, springen of de trap te nemen. Plaats in de kantine actief zitmeubilair, Pingpongtafels of een Boulderwand. Benieuwd welke beweegkansen er binnen jullie school zijn? Wij denken graag mee voor een passende inrichting voor jullie beweegschool! Plan een adviesgesprek in met één van onze collega’s.

SmartPool ©Sportinnovatie.studio Screenshot-2019-01-27-at-16.44.37-2-1024x708

Jongeren bewegen echt wel, als ze maar uitgedaagd worden

Tips voor het creëren van een Beweegschool

Benieuwd hoe jullie school een Beweegschool kan worden? Wij delen graag een aantal tips:

  • Begin klein met laagdrempelige beweegaanleidingen. Bijvoorbeeld belijning op de trap waarop leerlingen zien hoeveel calorieën ze verbranden bij het betreden van de trap.
  • Ga voor flexibele beweegaanleidingen die te verplaatsen zijn. Denk hierbij aan een inklapbare Pingpongtafel. Zo blijft een multifunctionele ruimte inzetbaar voor alle doeleinden.
  • Waarom krukjes in de kantine als jongeren ook kunnen zitten op een schommel? Dubbel zoveel zit- en beweegplezier!

Wil je meer weten over de Beweegschool? Vraag dan het inspiratieboek Voortgezet Onderwijs aan. Hierin staan nog meer tips, maar ook praktische voorbeelden om bewegen in de school, op het plein en in de gymzaal te stimuleren.

Vraag het gratis inspiratieboek aan!

Beweegschool Voortgezet Onderwijs

IMG_8435

Maak het een succes voor iedereen

Voorbeelden van participatie

Wil jij dat ook andere docenten zich bezig gaan houden met het meer laten bewegen van jongeren? Dan moet je anderen betrekken bij dit traject. Een aantal voorbeelden:

  • Laat docenten nadenken hoe zij bewegen in kunnen zetten tijdens de lessen. Denk hierbij aan beweegbreaks tussen het leren door. Deze kunnen plaatsvinden in de klas, de gang, de kantine maar ook op het plein.
  • Laat docenten nadenken of bewegend leren toegepast kan worden in de lessen. Een mooi voorbeeld hiervan is het geven van een wiskundeles door te poolen. Leerlingen vinden het fantastisch!
  • Bedenk een wedstrijd waarbij leerlingen beweegaanleidingen moeten bedenken voor in de school. Het beste idee wordt uiteraard uitgevoerd!
  • Leerlingen zijn dol op het scoren van punten. Bedenk gezamenlijk een puntensysteem voor het uitvoeren van bewegingen gedurende de dag. Beloon leerlingen bij het behalen van een X aantal punten met gratis broodje gezond uit de schoolkantine.

Ben je geïnspireerd geraakt over bewegen in de school? En wil je graag aan de slag maar heb je hulp nodig? Onze collega komt graag vrijblijvend een keer bij jullie op school om gezamenlijk een vrijblijvend plan te maken voor jullie beweegschool!