Dé urban teamsport

3x3 basketball

3X3 Basketball is de afgelopen jaren uitgegroeid tot de #1 Urban teamsport in de wereld. Deze kersverse Olympische sport biedt sportiviteit én maatschappelijk potentieel: de spelers leren bijvoorbeeld alles over teamwork, verantwoordelijkheid, flexibiliteit en het snel nemen van beslissingen. De sport laat zich typeren door de sterke community vorming. En de wedstrijden spelen zich af op een half basketbalveld op één basket Steeds meer gemeenten faciliteren 3x3 basketbalveldjes in de wijk.

 

Basketbal

Ontwikkel skills

Waarom inzetten op 3x3 basketball:

  • Studies tonen aan dat 3X3 basketbal als straatsport veel te bieden heeft, vooral ook omdat de jeugd het zelf organiseert, waardoor ze zichzelf door middel van de sport ontwikkelen.
  • Nijha en 3X3 UNITES werken samen met Nederlandse gemeentes aan de ontwikkeling van de openbare ruimte en het sociale domein door middel van 3X3 basketbal. De wisselwerking tussen de hoogwaardige basketbalinstallaties van Nijha en de leiderschapstraining voor jongeren uit de omliggende community van 3X3 UNITES, is al op ruim 20 plekken door het land een succesformule gebleke
  • De Swish en Wish installaties van Nijha zijn ontwikkeld in samenwerking met de Nederlandse streetballscene. De Wish is bovendien de enige outdoor installatie ter wereld met FIBA certificering voor streetball.
  • De Swish is in hoogte verstelbaar. Zo kun je het spel snel aanpassen aan de lengte van de spelers, zodat jong en oud, klein en groot met veel plezier succes op deze velden kunnen ervaren.
  • De installaties met hun transparante backboard zijn hufterproof: ze kunnen tegen de stootjes die ze op het schoolplein of de sportplek in de gemeente soms krijgen.
DJI_0091

Uit de praktijk

3X3 basketbal in Amsterdam

Nelson Mandelapark - Nijha Wish
In het Nelson Mandelapark in Amsterdam Zuid-Oost werd op 25 november 2017 het eerste officiele 3X3 Unites Legacy Court geopend inclusief een Wish basketbalinstallatie van Nijha. Jaarlijks worden hier meer dan 125 activiteiten georganiseerd en 3 events.

Theo van Gogh Park - Nijha Swish
Met een community van meer dan 100 sporters is dit één van de drukst bezochte outdoor basketball spots van Amsterdam. Op 19 mei 2019 werd dit veld inclusief 2 Nijha Swish installaties geopend en sindsdien zijn er meer dan 50 activiteiten en 2 events georganiseerd.

3x3UnitesLegacyCourt-8

Toernooireeks

FIBA 3x3 World Tour Masters

De FIBA 3x3 World Tour is de meest prestigieuze toernooireeks in het internationale 3x3 Basketball. Van mei tot december spelen de beste teams ter wereld veertien verschillende World Tour Masters, verspreid over alle continenten. Vanaf 2022 draait ook Nederland mee als locatie. Daarmee krijgen de Nederlandse topteams Amsterdam en Utrecht (tezamen TeamNL) een echte thuiswedstrijd op hun speelschema. 

Het naar Nederland halen van de FIBA 3x3 World Tour Masters is belangrijk voor de ontwikkeling van de sport binnen Nederland in brede zin. Een event van dit kaliber de hele basketbal community in Nederland bij elkaar: van spelers, tot fans, tot vrijwilligers en partners.  

Voorafgaand aan het event staat de zomer volledig in het teken van 3x3. Met de campagne ‘From the Streets to the World Tour’ krijgt elke speler deze zomer de kans om in vier maanden tijd op het Jaarbeursplein te kunnen spelen. Door deel te nemen aan de verschillende wedstrijdniveaus is het mogelijk om uiteindelijk zelf onderdeel van de World Tour Masters te worden als speler.