Frisbee spelen kan overal

Een nieuwe hype is over komen waaien van de andere kant van de oceaan naar Nederland: KanJam. Een laagdrempelig frisbee spel waar mikken, teamwork, inspanning en ontspanning prachtig samenkomen in één uitdagend spel voor jong en oud. Nu al een ware hit binnen scholen, gemeenten, sportbedrijven en recreatieondernemers. Maak nu kennis met KanJam!

Wat is KanJam?

KanJam is een interactief frisbee spel dat in Amerika al veel gespeeld wordt en in korte tijd aan grote populariteit heeft gewonnen in Nederland. Bij KanJam is het doel om de frisbee in een soort ton (“Kan”) te werpen. Het spel wordt gespeeld met 2 tonnen die circa 15 meter uit elkaar staan. Je speelt in teams van twee waarbij je teamgenoot aan de overkant bij de andere “Kan” staat. De meeste punten krijg je als je de frisbee direct in de ton werpt. Maar ook voor het alleen raken van de ton met de frisbee krijg je punten. Ziet je medespeler bij een worp dat de frisbee de ton niet gaat raken? Dan mag je teammaat de frisbee een “tikkie” in de goede richting te geven. Of de frisbee in de ton te dunken (“Jam”). Zo kun je als team bij een mindere worp door samenspel toch punten scoren.

Waar wordt KanJam gespeeld?

KanJam kan altijd en overal gespeeld worden. Op een grasveld of plein in de wijk, op een speelweide, op het strand, op een buitensportaccommodatie, maar ook voor indoorgebruik is het zeer geschikt. Het spel staat binnen een mum van tijd klaar en je kan dus snel aan de slag. Concentratie, teamwork, goed mikken en de combi van inspanning en ontspanning maken van KanJam een aantrekkelijke spelvorm. Fysiek contact is uitgesloten, wat het spel geschikt maakt voor iedereen!

Ideaal voor gymles én daarbuiten!

KanJam is een laagdrempelige sportactiviteit die naadloos aansluit bij verschillende leerdoelen en domeinen van bewegingsonderwijs. Tel daarbij op de mogelijke binnen- en buitentoepassing en de populariteit van KanJam in de lichamelijke opvoeding les is verklaard. In de VS zetten al meer dan 1800 scholen KanJam in tijdens de gymlessen. Maar KanJam komt ook goed tot zijn recht buiten schooltijd. Als strandactiviteit, tijdens een sportactiviteit- of evenement in de wijk en natuurlijk op de camping. Eigenlijk mag KanJam als laagdrempelig frisbeespel niet ontbreken bij iedere organisatie die sport en bewegen hoog in het vaandel heeft staan.

Spelregels

KanJam wordt gespeeld met twee speciale gerecyclede tonnen die circa 15 meter uit elkaar staan. De KanJam regels zijn eenvoudig

  • Bij beide tonnen staan 2 spelers, van ieder team 1
  • Het team dat het eerst 21 punten bij elkaar heeft gescoord, heeft gewonnen
  • Het team dat de frisbee in 1 keer in de ton werpt (via gleuf of via bovenkant), wint direct (instant win). Door middel van een zogenaamde Bucket (frisbee gaat via medespeler in de ton) kun je 3 punten scoren. Met een Deuce (frisbee komt tegen ton aan maar gaat er niet in, krijg je 2 punten. Een punt is te verdienen door via medespeler de ton te raken (dit heet een Dinger)
  • Overigens moet je precies op 21 punten uitkomen. Met een 20-0 voorsprong is er dus nog niets beslist en blijft het nog spannend!

KanJam: de inhoud

Nijha heeft twee KanJam pakketten in het assortiment. De KanJam set compleet bestaat uit één frisbee en twee duurzame, gebruiksvriendelijke tonnen. De ton is gemaakt van gerecycled materiaal. Bij aanschaf ontvangt u ook de speciale KanJam app om makkelijk scores bij te houden en een uitgebreide gebruikershandleiding.
Het meer uitgebreide pakket is de KanJam School set Basic. Dit pakket is speciaal ontwikkeld voor scholen en andere organisaties die meerdere KanJam spelvormen gelijktijdig wil uitvoeren. Het pakket bestaat uit 8 miktonnen en 6 frisbees. Dit pakket is ideaal voor gebruik in de gymles of als sportactiviteiten met groepen groter dan 4 personen.

Kanjam

Ook aan de slag met de hype uit Amerika?

Kanjam

Beeld Kanjam