Freerunning

8684freerunning_in_stedelijke_omgeving_800x600.jpg Freerunning en parkour: van A naar B.

Freerunning is het verplaatsen van A naar B waarbij obstakels op allerlei manieren worden getrotseerd. Onderweg is er ook ruimte voor fraai uitziende tricks en moves. In de buitenvariant wordt er veel gebruik gemaakt van straatelementen in de stad en wijk. Met name jongeren spreekt deze 'cool' uitziende beweegvorm enorm aan, waardoor het zeker ook geschikt is voor bewegingsonderwijs.

 

Hoe werkt freerunning?

6821111111freerunning_f9_800x600.jpg Dagelijkse obstakels krijgen een andere betekenis met freerunning.

Het verplaatsen van A naar B kan op vele manieren. Springen, klimmen, balanceren, zwaaien, hangen en uiteenlopende tricks staan bij Freerunning centraal. De obstakels zijn alledaagse dingen als muurtjes, hekken, trappen, buizen en palen. Alles waar over gesprongen en gerend kan worden, kan onderdeel uitmaken van een freerunning parcours. De trucs en tricks maken het plaatje compleet en maken van freerunning een ongekend populaire urban streets activiteit. Die overigens ook in een gymzaal heel goed kan worden uitgevoerd.


 

Freerunning in bewegingsles

7241freerunning_over_springkast_800x600.jpg Met de insteek Freerunning wordt het over de kast springen ineens veel cooler.

De ongekende populariteit van Freerunning in de straten is ook binnen het onderwijs niet onopgemerkt gebleven. Met enkele aanpassingen en het inspelen op het niveau van de leerlingen past Freerunning uitstekend binnen het bewegingsonderwijs. Met name in het voortgezet onderwijs, maar ook in de hogere groepen van het basisonderwijs slaat Freerunning aan. Deze coole beweegvorm staat ook nog eens dichtbij de belevingswereld van jongeren. Met enkele toestellen, matten en materialen in de gymzaal heb je zo een uitdagend Freerunning parcours uitgezet. Lesideeën nodig? Maak gebruik van de DVD Freerunning van de SLO met vele voorbeelden hoe je Freerunning kan toepassen in de gymles.

 

 

Gyminventaris als obstakels

7921freerunning_1.jpg Freerunning met gebruikelijke gyminventaris.

Gebruik in de gymles springkasten, rechtopstaande matten, turnbokken, turnbanken, halmuren, touwen, klimrekken e.d om freerunning uitdagend aan te bieden. En hierbij is het eigenlijk net als freerunning op straat: veel obstakels die van origine een ander hoofddoel blijken uitstekend geschikt te zijn geschikt voor freerunning in de gymzaal. Multifunctionele blokken die ook geschikt zijn voor Freerunning? Bekijk eens de nieuwe Nijha Sport Cubes.


 

Speciale freerunning materialen

2445freerunning_voor_nijha_(17)_800x600.jpeg Gymzaalinrichting geschikt voor Freerunning.

Met kasten, rekstokken, landingsmatten, klimrekken kom je al een heel eind. Maar er zijn materialen die nog beter geschikt zijn voor Freerunning. Neem bijvoorbeeld de Nijha Sport Cubes. Met hun verschillende afmetingen en zachte en harde zijde is het een multifunctioneel obstakel. Door het combineren van Cubes ontstaat een freerunning parcours.
Bekijk hier de Nijha Sport Cubes

 

Workshop Freerunning

3356freerunning_voor_nijha_(5)_800x600.jpg Workshop Freerunning.

De SLO DVD biedt de nodige handvatten om leerlingen kennis te laten maken met Freerunning in de gymles. Maar het is ook mogelijk een Freerunning-expert met lesgeefervaring een workshop te laten in uw gymzaal of sporthal. Interesse? Neem contact op met Nijha of kijk voor meer info op de workshop pagina.

 

 

Meer weten over Freerunning?

Meer weten over Freerunning in de gymzaal? Of geïnteresseerd in de kansen voor de buitenruimte?

 • Neem contact op met Nijha, telefoon (0573) 28 85 55 of vul het contactformulier in. Vraag ook naar de mogelijkheden voor workshops freerunning in de gymzaal of sporthal.
   
 • Bekijk de pagina Freerunning in de zaal voor meer informatie over het toepassen van Freerunning in een zaal.
   
 • Lees onderstaand het artikel 'Op avontuur in de gymaal' over Freesport van SLO / Ger van Mossel:
    Maart 2011 - Op avontuur in de gymzaal
   
 • Bekijk de video Freerunning in de zaal en ervaar de mogelijkheden voor het inzetten van Freerunning in de bewegingslessen voortgezet onderwijs en de hogere groepen basisonderwijs.

 

Meer video's

Freerunning in de zaal

Naar boven
Stel uw vraag
Stel uw vraag