MobieZ - deel 1

MobieZ verandert de inrichting van sportaccommodaties
 

Kunnen sportaccommodaties niet wat sneller aangepast worden aan de eisen van deze tijd? En als een klimrek geen functie meer heeft, moeten we dan echt wachten tot na 30 jaar de afschrijftermijn is verstreken voordat we iets eigentijds aan kunnen schaffen? Vragen die wij als inrichter van beweegruimten regelmatig krijgen en waar nu een oplossing voor ontwikkeld is: MobieZ.

 

In deel 1 van dit artikel gaan we in op het waarom van MobieZ en hoe het werkt. 
In deel 2 wordt nader ingegaan op de implementatie en wat MobieZ oplevert.

Advies op maat

Waarom MobieZ

2884mobiez_biketrial_800x600.jpg Coole beweegvormen naar binnen brengen.

Als we kinderen enthousiast willen maken voor bewegen dan vraagt dat om eigentijds materiaal. Want balanceren op een omgekeerde bank – wie heeft het niet gedaan - spreekt kinderen niet tot de verbeelding. Die komen in hun vrije tijd in aanraking met veel coolere beweegvormen als slacklinen, skaten en crossfietsen. Daarbij gaat het ook om balanceren, maar dan in een veel uitdagender vorm. Het zou toch mooi zijn als die materialen in de sportaccommodatie beschikbaar zijn zodat kinderen leren er goed mee leren omgaan.

 

Ontwikkeld in de praktijk

Het idee dat Nijha had om ontwikkelingen sneller in een accommodatie te krijgen, is samen met twee Sportbedrijven verder ontwikkeld. In eerste instantie met Sportspectrum in Alphen aan de Rijn en recent bij Sportbedrijf Deventer. Beide Sportbedrijven zijn vooruitstrevend en hebben vanuit de praktijk mede invulling gegeven aan MobieZ.

 

Wat is MobieZ

MobieZ is zowel toepasbaar voor beweegruimten binnen als buiten. Doel is om vernieuwingen op het gebied van onderwijs, sport en leisure sneller beschikbaar te krijgen in een accommodatie. Kern van MobieZ is dat een deel van de sportinventaris niet permanent beschikbaar is in de accommodatie maar ondergebracht wordt in MobieZ materiaalsets. Deze sets rouleren tussen deelnemende locaties en zijn daar een bepaalde periode beschikbaar.

 

Fysiek en financieel ruimte creƫren

Voor de MobieZ materiaalsets is zowel fysieke als financieel ruimte nodig. Die wordt gecreëerd door kritisch te kijken naar de inhoud van de toestelberging. In vrijwel elke berging staan toestellen die niet gebruikt worden, overtollig zijn of zijn blijven staan nadat er al lang vervangend materiaal is aangeschaft. En dan blijkt dat tot wel 20% van de inventaris van de toestelberging niet of zeer beperkt gebruikt wordt. Dat deel van de inventaris wordt ‘geflexibiliseerd en gekapitaliseerd’.

 

Flexibele inrichting van sportaccommodaties

Voordeel van de roulerende MobieZ materiaalsets is dat niet elke accommodatie volledig ingericht hoeft te zijn. Het zo uitgespaarde budget wordt, naast het budget dat vrijkomt vanuit de sanering van de toestelberging, besteed aan extra (eigentijdse) materialen.

 

Inspelen op trends

3404mobiez_boogschieten_800x600.jpg Boogschieten als mikvorm

De MobieZ materiaalsets worden samengesteld op basis van de leerlijnen zoals balanceren, springen, mikken en stoeispelen. Naast de standaard materialen wordt elke leerlijn verrijkt door toevoeging van materialen die normaal gesproken nooit in elke sportaccommodatie beschikbaar zijn. Denk aan skates voor balanceren, Airtracks voor springactiviteiten en boogschieten als mikvorm.

 

Vijf wisselingen per jaar

8116animatie_mobiez3_800x600.jpg Wisselen in de schoolvakantie

De MobieZ materiaalsets wisselen in elke schoolvakantie. Zo beschikken de scholen die gebruik maken van de deelnemende accommodaties vijf keer per jaar over een nieuwe MobieZ materiaalset. Dit biedt een enorme verrijking van de leeromgeving waarin kinderen kennismaken met (sport)activiteiten die ze ook op straat herkennen. En dat motiveert enorm.

 

Naar boven
Stel uw vraag
Stel uw vraag