Checklist: is jouw materiaal voor buiten nog compleet?

Mooier weer is in aantocht! Kinderen en hun ouders zullen weer toestromen naar de speelplek in jouw wijk of buurt. Dat maakt dit de perfecte tijd om te controleren of jouw spelmateriaal en speeltoestellen nog compleet, heel en schoon zijn. Met deze handige checklist ben je in no time klaar voor de lente.

Net zoals je thuis de tuinstoelen even een sopje geeft zodra de zon gaat schijnen, verdienen jouw speeltoestellen ook een ‘voorjaarsschoonmaak’. Weg met groene aanslag op de klimtoestellen, schep het zand uit de waterspellen en veeg de spinnenwebben uit het speelhuisje. Tip: organiseer een picknick en vraag de ouders uit de buurt om mee te helpen. 

Is jouw materiaal nog heel?

Mis je een handvat op een wipkip? Is één van de planken van de loopbrug verrot? Of ziet het stoeltje van jouw kabelbaan er niet meer goed uit? Speeltoestellen worden intensief gebruikt, kunnen slijten en staan ook nog eens bloot aan weer en wind. Controleer ook welke toestellen wellicht een roestbehandeling of likje verf nodig hebben. Kleine reparaties kun je eventueel zelf doen, of schakel Nijha Inspectie en Onderhoud in.

Is jouw materiaal nog veilig?

Speeltoestellen zijn er om gebruikt te worden. Kinderen gebruiken ze meestal heel intensief én inventief. En dus is het belangrijk om goed in de gaten te houden of alle onderdelen nog goed vastzitten en werken naar behoren. Nijha Inspectie en Onderhoud controleert de speeltoestellen, zoals de ophanging van schommels, de draaiende en bewegende delen van toestellen en of alles nog stabiel staat. Met een all-in onderhoudscontract komt Nijha jaarlijks inspecteren, onderhouden en repareren. En hoeft u nergens meer aan te denken. Zorgeloos spelen is namelijk veel leuker!

Spelen en vallen gaan vaak hand in hand. Kinderen zijn avontuurlijk en ontwikkelen zich door dingen uit te proberen. Een pleister is snel geplakt. Maar mocht er onverhoopt toch een wat serieuzer ongeval plaatsvinden in jouw speeltuin, dan is het belangrijk dat je inspecties en onderhoud op orde zijn. De verzekering zal hier bijvoorbeeld zeker naar vragen. De inspecties, beheer en onderhoud van Nijha voldoen aan de wettelijke eisen. 

Vergeet ook de ondergrond niet 

Wat is de staat van het kunstgras, of de rubberen tegels onder de speeltoestellen? Moet het zand in de zandbak misschien vernieuwd worden? Sommige speelplekken werken met lijnen voor bijvoorbeeld een atletiekbaan, of een gekleurde hinkelbaan. Zijn die nog goed zichtbaar en compleet? Breng het in kaart, knap het op of vervang wat moet en je bent zó weer klaar voor een nieuw buitenseizoen. 

Wat als alle schommels bezet zijn?

Op mooie dagen kan het goed druk zijn op de speelplek. Op die momenten kun je een hoop kinderen blij maken, door het Buitenspeelpakket tevoorschijn te toveren. Deze is rijk gevuld met allerhande spelmateriaal: hockeysticks, ballen, pionnen, rackets, springtouwen, jongleermateriaal, enz. Daarmee organiseer je in een handomdraai extra activiteiten voor de kinderen op de drukke dagen. Goed om achter de hand te hebben!

Harlingen-speelplek-Ludinga-Header

Meer weten over buitenspeelmateriaal?