MIS_2911_Geschikt

Nationaal Programma Onderwijs

Leerachterstanden inhalen?

Tijdens deze coronapandemie zijn er grote leerachterstanden op cognitief, motorisch en sociaal- emotionele niveaus ontstaan. Het integreren van meerdere beweegmomenten gedurende de schooldag heeft een positief effect op deze leerachterstanden. 

Met het extra geld uit het Nationaal Programma Onderwijs zijn deze Sportieve Activiteiten te financieren. Deze zijn bedoeld om via sport en bewegen de betrokkenheid van leerlingen te vergroten en hun schoolprestaties te verbeteren.

Wil je graag aan de slag met deze Sportieve Activiteiten? Maar weet je niet waar je moet starten? Welke beweegconcepten jullie kunnen helpen? Download dan het gratis inspiratieboek bewegend leren. Boordevol tips & inspiratie die je morgen al in kunt zetten!

Gratis praktische tips & inspiratie

Download het inspiratieboek bewegend leren

Ontvang 4 weken lang een gratis beweegactiviteit voor in jullie klas of gang. Samengesteld door experts op het gebied van bewegen. In de eerste mail ontvang je het inspiratieboek met onder andere:

  • Activiteiten voor: taal, rekenen, aardrijkskunde en geschiedenis
  • Variaties in de activiteiten 
  • Bijpassende materialen
IKC de Twijn 022

Heeft meer bewegen effect?

De impact van bewegend leren

De term bewegend leren is al lang niet meer onbekend. Maar wat levert het nou op? Waarom zou jullie school tijd moeten investeren om bewegend te gaan leren? Onderzoeken die gepubliceerd zijn door Alles over Sport & NRO geven het antwoord:

Cognitieve impact

  • Een korte fysieke activiteit, zoals bewegen in de klas en activiteiten in de pauze, heeft een positief effect op aandacht, concentratie, motivatie en het gedrag van kinderen in de klas;
  • Een langdurige fysieke activiteit is effectief voor exectieve functies (werkgeheugen en planningsvaardigheden) en schoolprestaties.
  • Hoewel er geen overtuigend bewijs is voor een positief effect op cognitieve prestaties, is er een positieve uitschieter voor rekenen en wiskunde gecontateerd; 

Motorische ontwikkeling

Sport en bewegen heeft een positief effect op de motorische en beweegvaardigheden en fitheid van kinderen.

Sociaal-emotionele impact

  • Bewegen heeft een positieve invloed op het zelfvertrouwen, emotionele stoornissen en stemmingsstoornissen;
  • Minder verzuim & schooluitval.
Lees hieronder meer ...
IKC de Twijn 07

Gebruik de gang & klas

Bewegen kan overal

Bewegen jullie leerlingen voornamelijk op het schoolplein en in het speellokaal en de gymzaal? Dan dagen wij jullie uit om je blik te verruimen richting de gang en de klas. Daar zijn zoveel mogelijkheden om leerlingen (meer) te laten bewegen! Enkele oplossingen die wij bieden:

Tip van Nijha! Wees creatief met de beschikbare ruimte die je hebt. Wij weten dat jullie leerkrachten dit in je hebben! Begin klein, uitbreiden kan altijd. 

Ben je enthousiast geworden en wil je de mogelijkheden bij jullie op school verder verkennen? Wij komen graag een keer langs op jullie school om gezamenlijk de kansen te ontdekken!