Bewegend leren
MIS_2991_Geschikt

Bewegend leren

Bewegend leren in de klas

Op en rondom de school zijn kinderen al volop fysiek actief: van gymles, tot speelkwartier, tot beweegbreaks. Bewegen is hierbij het doel. Bewegend Leren is anders, omdat je het bewegen als middel in het leerproces inzet. En dan bedoelen we niet dat ze leren sporten, maar juist vaardigheden als spellen, vermenigvuldigen en geschiedenis. Onderzoek toont aan dat kinderen lesstof al bewegend sneller opnemen. 

Ben je op zoek naar inspiratie voor bewegend leren? Kijk dan snel onderaan de pagina en vraag het gratis inspiratieboek aan. 

MIS_2911_Geschikt
Voordelen

De voordelen van Bewegend leren

Bewegend Leren is een vakgebied in ontwikkeling. Kinderen leren beter tijdens de reken- en taalles als ze bewegen. Dat blijkt uit onderzoek van promovenda Marijke Mullender-Wijnsma. Er is keihard bewijs dat kinderen met meer plezier leren. Ondanks dat we nog niet precies weten hoe het brein van kinderen werkt, en hoe bewegen en leren samenhangen wordt er in de praktijk al flink geëxperimenteerd. Wat weten we al wel?
 
  • Bewegen is goed voor de gezondheid. Daar is zelfs een beweegrichtlijn voor ontwikkeld: 1 uur per dag is het minimum. Iets wat niet alle kinderen halen.
  • Leerkrachten ervaren dat veel kinderen bewegen ‘nodig’ hebben. Zij geven aan dat het inzetten van beweging positief werkt voor de concentratie in de klas. 
  • Kinderen hebben een betere aandacht in de klas, als zij op een schooldag twee keer bewegen dan wanneer zij één keer bewegen of de hele ochtend stilzitten. Bekijk hier tafelspelletjes voor in de klas.
  • Kinderen zijn enthousiast over extra bewegen op school. 
  • En niet onbelangrijk: ook ouders vinden het steeds belangrijker dat de school van hun kinderen voldoende beweegactiviteiten aanbiedt.

Inspiratie op doen?

Gratis inspiratieboek Bewegend leren

Samen met een groepsleerkracht heeft Nijha diverse beweegactiviteiten bedacht voor rekenen, taal, geschiedenis, aardrijkskunde en Engels. Download het gratis Inspiratieboek Bewegend leren Deel 1.

Heb je deze al? Klik dan hier voor het Inspiratieboek Bewegend Leren Deel 2.

Meer weten over bewegend leren?

Erik vertelt er graag meer over!
_201909_Nijha-291