Baseball

Uit de praktijk

De top 5 populaire softballen

De bal heeft ongemerkt een grote invloed op het plezier bij softbal. Een te harde bal knelt door als die naast de flap gevangen wordt, een hoog geslagen witte bal is vaak slecht zichtbaar bij mooi weer waardoor de kans op misvangen groot is en op een klein veld verdwijnt een bal nog wel eens in de struiken. Daarom hieronder de top-5 van meest gebruikte softballen, voor welke doelgroep ze geschikt zijn en de locatie waar ze goed tot hun recht komen.

Bekijk hieronder de top 5 softballen of vindt de specificaties in de matrix. De matrix kun je hier downloaden. 

Nummer 1 softbal_versie 2

Nummer 1

Softbal Hit en Run geel, 120 gram

Perfecte bal voor beginners. De bal ziet er uit als een normale softbal maar is lichter, iets kleiner, luchtgevuld en indrukbaar. Dat is prettig bij het vangen. Bovendien drukt de bal in bij het slaan waardoor de bal minder hard van de knuppel vertrek en daardoor minder ver geslagen wordt. Dus ideaal voor een kleiner veld. De gele kleur valt goed op bij mooi weer en als de bal in de struiken verzeild raakt. Bal is door de rotomoulding productie zeer sterk en zal niet scheuren.

  • Doelgroep: bovenbouw BO en onderbouw VO
  • Locatie: compact veld
Nummer 2 softbal

Nummer 2

Softbal Hit en Run, wit, 150 gram

Goede vervolgbal op de gele Hit en Run softbal; met 150 iets zwaarder en steviger maar nog steeds zachter, kleiner en lichter dan een echte softbal. De bal is nog steeds luchtgevuld maar de buitenlaag is dikker dan bij de gele uitvoering en daardoor minder indrukbaar. Deze bal wordt bij vergelijkbare kracht van de slag verder geslagen dan de gele uitvoering. Bal is door de rotomoulding productie zeer sterk en zal niet scheuren.

  • Doelgroep: onderbouw VO
  • Locatie: middel formaat veld
Nummer 3

Nummer 3

Softbal Soft-T, wit, 180 gram

Een echte softbal in opbouw en uitvoering maar licht indrukbaar. De soft touch kern laat spelers wennen aan de echte softbal. In hardheid is de Soft-T nog weer steviger dan de witte Hit en Run bal. Door de officiële maatvoering van 12 inch vraagt de hantering bij vangen en werpen even wat aanpassing als spelers gewenst zijn met de 11 inch Hit en Run bal te spelen. 

  • Doelgroep: onderbouw VO, bovenbouw VO, vereniging training
  • Locatie: middel tot groot formaat veld
Nummer 4

Nummer 4

Softbal SLPB, geel, 190 gram

De échte softbal als het gaat om opbouw en uitvoering. Het enige verschil is dat de cover van synthetisch leer is en niet van écht leer/ Dat is echter een voordeel als de bal periodiek gebruikt wordt en ook wel eens nat opgeborgen wordt. De bal is er in zowel 11 inch als 12 inch, een fijne keuze als spelers wat minder vaardig zijn; de bal is iets beter te controleren bij het vangen e n geeft minder volume in de hand bij het werpen. Beide ballen vragen om een groot veld; door de hardheid zal de bal direct van de knuppel vertrekken waarbij alle energie omgezet wordt in snelheid en dus afstand.

  • Doelgroep: bovenbouw VO, vereniging training en wedstrijd
  • Locatie: groot formaat veld
Nummer 5 softbal

Nummer 5

Soft softbal, roze, 95 gram

Binnen het basisonderwijs wordt meer slagbal dan softbal gespeeld. Vaak omdat de investering in softbal handschoenen niet gedaan wordt. En dat is jammer, want als de bovenbouw zou mogen kiezen tussen een slagplank of een softbalknuppel …
Ook zonder handschoenen kan softbal gespeeld worden. Met de zachte en goed zichtbare Softball kan dat prima. Zeker in combinatie met de licht en kortere Super Safe knuppel. Door het lage gewicht wordt de bal niet ver weg geslagen. De bal is oppompbaar zodat de snelheid bij slaan en de hardheid bij het vangen goed afgestemd kan worden op de groep. De Softball kan zowel binnen als buiten gebruikt worden.

  • Doelgroep: middenbouw BO en bovenbouw BO 
  • Locatie: compact veld
Meer weten?
Nijha helpt je graag verder!
Henk van de Steeg 1