Foto Sportaal Enschede + taart

Enschede kiest voor eigentijds bewegingsonderwijs

Terugblik op één jaar MobieZ

Eigentijds bewegingsonderwijs is met MobieZ een keuze voor beweeglessen die aansluiten op de veranderende beweegcultuur. MobieZ is een roulatiesysteem van flexibele materiaalsets inclusief leskaarten die aansluiten op de leerlijnen en lesmethodes in het primair onderwijs. Sportaal Enschede heeft nu ruim een jaar ervaring met MobieZ en blikt terug.

Waarom MobieZ?
Bij de inrichting van sportaccommodaties kiezen steeds meer gemeenten voor deels vast materiaal en deels flexibel materiaal. Daarmee kun je blijven inspelen op steeds nieuwe wensen van gebruikers. MobieZ bestaat uit leskaarten en materiaalkarren met daarin wisselend eigentijds beweegaanbod voor kinderen. Denk aan handbogen, BMX-fietsen voor de gymzaal en springbanen voor freerunlessen. Hiermee kun je veel meer variatie bieden in de gymles, omdat de leerlingen elke lesperiode van 8 weken een nieuwe kar kunnen ontdekken.

MobieZ karren

De praktijk

MobieZ in Enschede

Sportaal is het centrale aanspreekpunt voor sport in Enschede. Siegfried Willemsen - teamleider binnensportaccommodaties - en zijn collega’s beheren: 4 sporthallen, 3 sportzalen, 26 gymzalen en 2 zwembaden. Sportaal schafte 5 Mobiez karren aan die elke zes weken rouleren tussen 5 accommodaties waar gymles wordt gegeven aan de basisschool. Siegfried: “Onze belangrijkste beweegreden om voor Mobiez te kiezen was onze ambitie om de diversiteit in het bewegingsonderwijs te vergroten. Vakdocenten kunnen binnen de leerlijnen uit het vakwerkplan meer variatie bieden. Met steeds een nieuwe kar met beweegmateriaal proberen de leerlingen elke keer weer nieuwe sporten uit. En voor de vakdocent is het ook leuker als je niet elke keer weer hetzelfde materiaal uit de berging hoeft te slepen.”

Binnen én buiten

Sportaal bestelde MobieZ vlak voordat de coronapandemie uitbrak. “Doordat we lang niet binnen mochten sporten, hebben we pas net de eerste jaarcyclus van rouleren afgerond. Maar in de fases dat we wél buiten mochten sporten, bleek het een voordeel dat we de MobieZ karren hadden: want het was heel makkelijk om de kar even naar buiten te rijden en het materiaal daar te gebruiken met de kinderen.”

Meer dan de standaard beweegvormen
Siegfried: “Waar het op neerkomt, is dat we de leerlingen iets anders willen bieden dan alleen de standaard beweegvormen van de traditionele gymles. Zo kunnen we met MobieZ bijvoorbeeld ook slacklinen binnen, dat hebben de meesten nog nooit gedaan. Dat kun je natuurlijk ook bereiken door verenigingen te vragen om clinics te geven. Maar hoe mooi is het om dit ook al vanuit de onderwijskant aan te bieden?”

Positieve reacties

De 5 karren zitten boordevol materiaal voor alle leerlijnen, maar het meest populair bij de kinderen zijn de combivormen van binnen en buiten, vertelt Siegfried. “De fietsjes, de skateboards en het handboogschieten. Dat zijn allemaal spelvormen die ze binnen nog niet kennen, of waar ze überhaupt nog geen kennis mee gemaakt hebben.” Ook de vakleerkrachten in Enschede zijn positief over het materiaal. Siegfried adviseert wel om ruim de tijd te nemen om draagvlak te ontwikkelen binnen de vaksecties. “Je bent doorlopend met elkaar in gesprek over hun wensen en behoeften en over nieuwe beweegvormen en materialen. Op een gegeven moment hadden we genoeg enthousiastelingen die iets nieuws wilden proberen. En dan heb je met MobieZ een heel mooi en leuk product in handen!”

Boogschutter

De 6 voordelen

Waarom kiezen voor MobieZ?

  • Je beschikt altijd over materiaal dat past bij de actuele beweegcultuur;
  • De MobieZ materiaalsets sluiten aan bij de leerlijnen: balanceren, springen en mikken;
  • Met MobieZ verrijk je je lessen door materialen die normaal gesproken niet in een sportaccommodatie te vinden zijn: bmx fietsen, pijlen & bogen en bijvoorbeeld slackline;
  • Bij elke activiteit zijn unieke leskaarten ontwikkeld;
  • Alle lesgevers krijgen een MobieZ scholing door ervaren vakleerkrachten;
  • MobieZ is nooit af en klaar om nieuwe ontwikkelingen te integreren.
Meer weten over MobieZ
Nijha staat klaar om je verder te helpen!
_201909_Nijha-195