Nijha-103

Tips inspectie en onderhoud: de levensduur van springkasten

Normlijst gaat uit van gemiddelde levensduur

De levensduur wordt echter beïnvloed door diverse factoren waar de normlijsten geen rekening mee houden. Jouw accommodatie kan afwijken van het gemiddelde. Daarom is het belangrijk om inzicht te krijgen in het (toekomstige) gebruik van jouw accommodatie.  Springkasten worden vooral gebruikt door gymverenigingen en scholen. De groepen worden steeds groter en de situaties waarin de springkast ingezet wordt, zijn veranderd. Dat betekent dat zowel de gebruiksfrequentie als de gebruiksintensiteit toenemen. Zet eens op een rij hoe dit voor jouw accommodatie is.

Meer dan een kast om over te springen

Naast een object om overheen te springen, wordt de kast intussen ook ingezet in hindernisbanen, conditiecircuits en als attribuut om banken aan te hangen. En een omgekeerde kastkop wordt nog weleens gebruikt als opbergplek voor ballen. Een springkast wordt dus breed ingezet. Al deze gebruikstoepassingen kunnen naast een grote druk op de levensduur, ook tot hogere onderhoudskosten leiden.

Voorkomen van onderhoudskosten

  • Door slim te ontwerpen, beperken we de onderhoudskosten tot een minimum. De springkast van Nijha is voorzien van een ‘verende verrol’. Als kinderen tijdens het verplaatsen op de kast gaan zitten, dan zakt de kast op de grond. Zo voorkomen we overbelasting van de verrol en het onderste kastdeel. Daardoor heb je minder onderhoudskosten.
  • De hoeken van onze springkasten zijn versterkt en voorzien van een beuken vormdeel. Dit voorkomt beschadiging van de hoekconstructie. Bovendien draagt het eraan bij dat de kast langer stabiel en onderhoudsvrij blijft.
  • Het is belangrijk dat de wieltjes schoon zijn en worden gehouden. We zien vaak dat wieltjes niet meer goed werken door haren en overtallig stof. Hier kun je jezelf goed tegen verzetten door deze te controleren op vuil. 
  • Wanneer de springkast in de berging wordt geplaatst, moet deze altijd van het verrol af worden gehaald. Dit voorkomt constante leuning van de kast op het verrol. 
  • Het leerdek van de kast kan worden aangetast door het vele gebruik. Om beschadiging tegen te gaan zou het leerdek 1 á 2 keer per jaar moeten worden ingesmeerd met ledervet. 

Meer weten op het gebied van inspectie en onderhoud?

_201909_Nijha-216