1,5 meter activiteiten schoolplein

Het belang van bewegen wordt aan alle kanten onderstreept. Dus ook als leerlingen maar beperkt naar school komen, moet er ruimte zijn om te bewegen. Dat kan al heel simpel met stoepkrijt, wat hoepels, een paar ballen en frisbee’s. Het is snel te organiseren en leerlingen kunnen actief zijn zonder om te kleden. Dus elk vrij kwartiertje kan men naar buiten voor een activiteit. En ontbreekt de ruimte, wees dan creatief ...

kleine guerrilla actie

Als ruimte beperkt is, mag je best een statement maken dat bewegen niet vergeten moet worden. Ga ’s morgens vroeg naar school en maak van een aantal parkeerplaatsen een speelveld. Kies parkeerplaatsen dichtbij andere sportieve activiteiten. Sportieve collega’s zullen een andere parkeerplek kiezen.

Bekijk hieronder verschillende activiteiten die je kunt organiseren met het spel- en beweeggrid.

Parkeerplaats + winkelwagen1

Om de beweegtijd zo effectief mogelijk te gebruiken, kan met stoepkrijt een beweeggrid op het plein of sportcourt gemaakt worden, rekening houdend met de 1,5 meter onderlinge afstand. Pak een hoepel met een diameter van 50 of 60 cm en trek die aan de binnenkant om met stoepkrijt. Kantel de hoepel 3 keer naar links, rechts, voor of achter en je kunt de volgende cirkel trekken. Zo kun je snel een rij met beweegplekken creëren. Door de cirkels verschillende kleuren te geven kunnen snel spel kwadranten aangegeven worden. Met deze stoepkrijtset in 5 kleuren kun je snel aan de slag.

2. Inhaalbal en lummelen

Markeer twee keer een vierkant grid van 4 hoepels. In elke hoepel staat een leerling waarbij 4 leerlingen in dezelfde kleur hoepel een bal doorspelen. In het andere kwadrant spelen ook 4 leerlingen een bal. Welk viertal speelt de bal het snelst rond (al dan niet met stuit). Door grids deels te laten overlappen wordt het doorspelen spannender. Er kan in dezelfde opstelling ook een lummelspel gespeeld worden. Daarbij verplaatst de onderschepper zicht in de rij hoepels tussen overgooiende spelers. Een goede bal bij deze activiteiten is de Urban, deze is na gebruik goed te reinigen met desinfectie spray.

Nijha spel- en beweeggrid ingevuld

3. Frisbeeën

Kanjam en frisbee zijn activiteiten die snel te organiseren zijn en op 1,5 meter afstand gespeeld kunnen worden. Ook hier is het spel- en beweegrid goed te gebruiken. Spelers staan tegenover elkaar waarbij 1 rijd ‘hoepels’ wordt overgeslagen. Die lijn kan gebruikt worden voor onderscheppers. Na een onderschepping wordt gewisseld met de speler die de frisbee geworpen heeft. Uitdaging is uiteraard wel om ramen, scooters en auto’s niet te beschadigen. De Aerobie Squidgie disc is daarvoor ideaal; speelt lekker, gaat niet al te hard en is zacht waardoor er niets beschadigd.

 

4. fitnessen op het plein

Er zijn veel fitnessoefeningen die zonder materialen gedaan kunnen worden. Van squats tot burpees en van schijnboksen tot jumping jacks. Daarbij kunnen de leerlingenkoppels die voor lessen in de klas gevormd zijn, samen oefeningen doen. Om te bepalen welke oefening gedaan moet worden kan de Move Cube ingezet worden. Deze zachte dobbelsteen heeft zes verschillende gekleurde vlakken die voorzien zijn van een insteekhoes voor kaarten met opdrachten, beelden of symbolen. Stop in elk vak een fitness activiteit en laat dobbelen om welke activiteit een tweetal gaat doen. Uiteraard kunnen de vakken ook gebruikt worden bij spelactiviteiten; bepaal door te dobbelden met welk materiaal (of handicap) een spel gespeeld wordt, om welke punten gespeeld wordt, enz. Mogelijkheden genoeg.