Chillplek schoolplein Het Assink, Neede

Het Assink Lyceum kwam bij Nijha met de vraag of hun leerlingen niet een keer een ontwerpproces van een sport- of speeltoestel mochten meemaken. “Natuurlijk,” was het antwoord van Nijha en samen besloten beide organisaties nog een stapje verder te gaan. Het door leerlingen bedachte ontwerp zou in de praktijk werkelijk gerealiseerd worden.

In het ontwerpproces bedachten de VO-leerlingen dat er geen chill-ruimte was op de school terwijl daar wel behoefte aan is. Een plek waar je samen kan zijn, gezellig bijpraten, even zitten en een startpunt waar je sportief bezig kan zijn. De wens was dat het een chillplek werd met een “arena-gevoel” in de gezonde buitenlucht én met een stoere uitstraling.

Ook de docenten hadden inbreng in het ontwerpproces. Zij hadden de nadrukkelijke wens om een “buitenklas” te creëren op het plein. Ook was er behoefte aan een opslagruimte, bijvoorbeeld voor sport- en spelmaterialen. Dit biedt extra beweegmogelijkheden voor de buitengymlessen en de pauzes. Met al deze facetten werd rekening gehouden in het definitieve ontwerp.

Een mooi voorbeeld dat VO leerlingen best nog willen bewegen op het schoolplein, maar dan wel op basis van wat hen boeit. De chillplek vormt het eerste deel van de make-over van het schoolplein, dat uiteindelijk veel beweegmogelijkheden gaat bieden.

Assink Lyceum Neede, Nijha Beweegplein

Wil je meer weten over het ontwerpen en inrichten van de buitenruimte bij een VO-school?