De toekomst van het bewegingsonderwijs op het VO

Wat zijn de trends in het bewegingsonderwijs op het VO? En wat betekent dat voor de inrichting van jouw lessen, de inrichting van de accommodatie en voor de samenwerking met andere vaksecties op school?

Nieuw curriculum

Er is een nieuw curriculum in de maak voor het bewegingsonderwijs op het VO. Eén van de doelen is dat de gymlessen meer meegroeien met de beweegcultuur. Bijvoorbeeld door Urban Sports naar binnen te halen om jongeren extra te motiveren. Ook gaan vakdocenten leerlingen meer beoordelen op houding dan op prestatie. Hebben jullie al nagedacht welke gevolgen het nieuwe curriculum heeft voor jullie vakwerkplan en de inrichting van de gymzaal.

Flexibilisering 

Wil je nieuwe sporten bieden? Nieuw materiaal aanschaffen is niet de enige oplossing. Waarom betalen voor bezit, als je ook kunt betalen voor gebruik? Met de afwisselende huurpakketten van Nijha krijgt jullie gymzaal steeds andere eigentijdse materialen. Zelf bespaar je op de aanschafkosten en laat je jouw leerlingen kennismaken met bijvoorbeeld BMX, Ninja Warrior en freerunning. 

Samenwerking met andere vaksecties 

Urban Sports is voor jongeren onderdeel van hun beweegcultuur en lifestyle. Daarbij kiezen veel leerlingen voor individuele sporten. Dat biedt een mooie kans om via vakoverstijgend aanbod - met bijvoorbeeld de sectie biologie - vragen over conditie en trainingsschema’s binnen de gymles te brengen. Een brainstorm met andere vaksecties over de mogelijkheden op jouw school levert vast kansrijke ideeën op. 

Muziek

Sport en muziek zijn in veel fitness- en sportaccommodaties onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een opzwepende beat motiveert jongeren om nog even door te gaan. Dat geldt natuurlijk ook voor jullie leerlingen. Streetdance, breakdance en dance battles zijn vormen van bewegen die jongeren tof vinden. Wist je dat breakdance grote kans maakt om in 2024 een Olympische Sport te worden? Goed om daar nu al op in te spelen.

Digitalisering

Met digitalisering kun je via allerlei belevingselementen als muziek en licht het bewegingsonderwijs verrijken. Zónder de halve gymzaal te verbouwen of bergen geld te investeren in systemen. Begin klein en praktisch door interactieve beweeggames toevoegen aan de gymles. Bij Nijha vind je veel laagdrempelige voorbeelden als de Smart Discs, Ledsreact en de Playfinity ball

Dansen

Digitalisering in het onderwijs

Interactieve producten

Wil je meer informatie of een keer sparren over de kansen binnen jullie school?