Speelplek Ludinga, Harlingen

De gemeente Harlingen heeft voor de wijk Ludinga een nieuwe speelplek ingericht. Een speelplek die door jonge en oudere kinderen goed bezocht wordt. Met name de vogelnestschommel is favoriet, ze zitten er soms wel met zijn 6-en in. Adry Attema, contactambtenaar wijkzaken gemeente Harlingen, is enthousiast over deze speelplek. "We merken dat deze speelplek zeer goed bezocht is door de jeugd. In deze wijk stond er niets en onze twee wethouders hebben uit een viertal presentaties uiteindelijk een keuze gemaakt voor deze toestellen van Nijha."

Criteria speelplek in keuzeproces

Adry Attema vertelt enthousiast verder over de criteria in het keuzeproces: "In het keuzeproces is gekeken naar het uiterlijk van de toestellen, zo transparant mogelijk, en de mogelijkheid om eenvoudig de toestellen te kunnen verplaatsen. De voorkeur vanuit de gemeente gaat uit naar toestellen die transparant zijn, omdat de kinderen zich er niet achter kunnen verschuilen. De begeleiders en verzorgers hebben zo een goed overzicht waar de kinderen zijn. Daarnaast zijn het aantal kinderen dat kan spelen en de duurzaamheid belangrijke criteria geweest in het keuzeproces. Uiteindelijk viel de keuze op Nijha, omdat zij in het ontwerp relatief veel speelwaarde hebben, met open, transparante en kleurrijke speeltoestellen. Dit voor een aantrekkelijke prijs."

Optimale samenwerking gemeente en speeltuinvereniging

De gemeente adviseert in totaal 16 verschillende speeltuinverenigingen in Harlingen en omgeving. De speeltuinvereniging zorgt voor maandelijkse inspectie en het beheer van de speeltoestellen. Deze constructie werkt goed, de mensen zijn betrokken bij hun speelpek en voelen zich verantwoordelijk. De gemeente houdt op afstand vinger aan de pols. Eén keer in de drie jaar komt een onafhankelijk bureau inspecteren. Zo houden we ook een check en is de veiligheid van de toestellen voor de kinderen gegarandeerd.

Bij de aanschaf van de speeltoestellen draagt de speeltuinvereniging gemiddeld 20% van de aanschafwaarde bij, de rest doet de gemeente. Een werkwijze die goed valt binnen Harlingen.

"Veiligheid van de speeltoestellen is door deze samenwerking gegarandeerd", Adry Attema, Gemeente Harlingen."  

Feestelijke opening

"Natuurlijk hebben we de speelplek in de zomer feestelijk geopend. Een groot spektakel met een ballonnenwedstrijd. De verste ballon is zelfs in Ameland terecht gekomen. Wijk Ludinga en wij, als gemeente, zijn erg enthousiast over deze speeltuin", aldus Adry Attema.

5177Referentie_Harlingen_Ludinga_Speelplek_Klimtoestel

Wilt u meer weten hoe deze speelplek tot stand is gekomen? Of meer weten over de samenwerking van de gemeente en de speeltuinvereniging binnen dit project?