“Eindelijk een eigen buitensportplek voor meiden”

Cruyff Courts, skatebanen en Sportcontrainers: veel steden hebben volop aanbod voor jongeren die buiten willen sporten zou je denken. Met één nadeel: meiden worden niet altijd bereikt. Voor Utrecht reden om iets unieks te lanceren: de eerste Urban Dance Grounds van Nederland.

Mark Ouendag is Beleidsadviseur Sport voor de gemeente Utrecht en steeds op zoek naar manieren om inwoners meer te laten bewegen in de openbare ruimte. Petra Pluimers is directeur van PM-dance en zet zich in om meer jongeren enthousiast te maken voor sport en bewegen. “Voor jongeren is een beweegplek in de openbare ruimte erg belangrijk”, vertelt Petra, “want uit onderzoek in Utrecht bleek dat onze jongeren bij voorkeur buiten sporten. Waarbij ze andere jongeren kunnen ontmoeten en niet gebonden zijn.”


Uit het onderzoek kwam nog een ander opmerkelijk feit naar voren. Petra: “Van de jongens maakt 54% al gebruik van de openbare ruimte. Maar bij de meiden bleek dat slechts 7%! Waarom? Meiden vinden dat er onvoldoende beweegfaciliteiten in de wijk zijn voor hen. Ze houden niet van voetbal en ook het andere aanbod vinden ze niet aantrekkelijk.”


Op zoek naar het beste idee om te bewegen in de openbare ruimte, haalde Petra ruim 500 ideeën op. “We hadden opvallend veel suggesties voor ‘iets met dansen’ in de wijk. Liefst in combinatie met TikTok”, blikt Petra terug. Zij benaderde de gemeente en Nijha en ging sámen met de meiden aan de slag om een nieuw concept te ontwikkelen: de Urban Dance Ground (UDG).


Mark: “We hebben één UDG in Kanaleneiland. Daar is ook een buurtsportcoach betrokken vanuit onze uitvoeringspartner Sport Utrecht. Die organiseert dansactiviteiten zoals lesjes. Maar ook kleine events zoals battles staan op het programma. En dansscholen kunnen er lesgeven en zo leden werven. Het is geweldig om te zien hoe enthousiast de meiden uit Kanaleneiland zijn. Ze voelen zich super verantwoordelijk voor ‘hún’ UDG en staan zelf met een bezem het zand op te vegen als dat nodig is.”


De andere UDG staat op het Jaarbeursplein, vlakbij het Centraal Station. “Dat is een plek waarvan we hopen dat die goede dansers uit heel Nederland aantrekt. Want het is een centrale plek om je moves en tricks te showen”, lacht Mark. “De UDG is daar naast de skatebaan. En dat is mooi, want bij dansen gaat het een beetje om hetzelfde community gevoel: samen sporten, elkaar beter maken.”


Mark is blij met het enthousiasme en heeft zelf ook veel geleerd: “Je kunt niet op elke hoek van de straat een fitnesstoestel plaatsen, dus waar en hoe biedt je dan wel sporten aan als gemeente? We zijn altijd aan het experimenteren met wat werkt. De fysieke verschillen tussen onze wijken zijn niet eens zo groot. Overal is wel groen en een speeltuintje. Maar de verschillen in sportparticipatie zijn wél heel groot. Dus mijn tip is: onderzoek specifiek wat ergens werkt. En vraag het de inwoners. Zo maak je het materiaal faciliterend aan wat er op die plek nodig is.”
De meiden zijn intussen heerlijk choreo’s aan het oefenen en TikToks aan het opnemen in hun eigen wijk. “Ze vallen er nu niet meer tussenin qua beweegaanbod”, besluit Petra. “Ze hebben nu een plek waar ze kunnen laten zien wat ze kunnen. Sport en bewegen is nog maar het begin!”

Lees meer op www.urbandanceground.nl

UDG