leuk

Koningsspelen

Koningsspelen: tips voor scholen

Jouw school doet vast en zeker ook mee aan de Koningsspelen op vrijdag 17 april. Na het gezamenlijke Koningsontbijt barsten de sportieve activiteiten los! Maar: hoe organiseer je dat, welke spellen kun je doen, en wat heb je daarvoor nodig? 

Hoe kunnen scholen meedoen?

Scholen mogen zelf kiezen hoe ze de Koningsspelen invullen. Je kunt zelf met het team een sportieve dag organiseren voor de leerlingen. Maar je kunt ook meedoen aan de Koningsmatch. Daarbij wordt jouw school gekoppeld aan een lokale sportvereniging. Zij organiseren dan het sportieve gedeelte voor jouw leerlingen. De sportvereniging kan dit doen door het geven van een clinic, het beschikbaar stellen van de accommodatie of het leveren van vrijwilligers.

Waarom doen scholen mee?

Kenniscentrum Sport vroeg leerkrachten waarom zij eigenlijk meedoen aan de Koningsspelen. 

“Het belangrijkste doel is dat het een plezierige dag is waarin elk kind al bewegend en sportend zichzelf kan laten zien”, zegt Lex de Goeij, schoolleider van de St. Dominicus uit Utrecht. Hij vindt het heel stimulerend om met de hele school samen te sporten. “Alle ruim 700 leerlingen doen mee. Groep 1/2 heeft een gezellige actieve spelletjesochtend en de groepen 3 tot en met 8 spelen slagbal, handbal, korfbal, voetbal, floorball of hockey in teamverband. Kinderen worden per leerjaar gehusseld en in kleine teams gezet.”

Niels Holleboom is leerkracht aan de Lea Dasbergschool in Arnhem en stimuleert al jaren het bewegend leren. “Wij doen mee met de Koningsspelen omdat het belangrijk is dat kinderen bewegen: het is goed voor hun gezondheid, het geeft plezier, het stimuleert samenspel en kinderen komen in contact met sporten die ze nog niet kennen.”

Zorg dat je genoeg materiaal hebt

Tijdens de Koningsspelen gaan álle leerlingen tegelijk aan de slag. Heb je voldoende ballen, hoepels, stopwatches en ander materiaal? Wat kwam je vorig jaar tekort? Wat is intussen aan vervanging toe? Trommel je leerlingen op en inventariseer met z’n allen de ‘inboedel’. Zo zie je snel genoeg welk spelmateriaal je hebt, en waar je een onderdeel moet aanvullen of vervangen. 

Slim pakket inclusief activiteiten

Speciaal voor Koningsdag ontwikkelde Nijha een 11-delig Koningsspelen spelpakket om de activiteiten een extra sportief tintje te geven. 
Bij het spelpakket ontvang je 5 activiteiten die je met groepen kinderen gelijktijdig kunt spelen. 
Genoeg materiaal om 30 tot 40 kinderen tegelijk actief bezig te laten zijn.
De spellen kunnen buiten en binnen gespeeld worden.
Het pakket bestaat uit een basketbal, spelbal, springtouwen, partijhesjes, soft tennisset, scoopset, stoepkrijt, stopwatch en 5 spelactiviteiten.
Ook geschikt voor Oranjecomités die het tijdens Koningsdag willen inzetten.

Bonus: Speltips

Je kunt jouw Koningsspelen natuurlijk invullen met de traditionele sporten zoals voetbal en hockey, maar kijk ook eens naar onderstaande ideeën. Ze geven jouw sportdag een oranje en koninklijk tintje!
Koninklijk hinkelen: teken met stoepkrijt een alternatieve hinkelbaan. Geen traditionele vakjes, maar koninklijke figuren zoals een kroon, een kasteel, een troon, enz. 
Goede prins(es), slechte tovenaar: een tikspel waarbij de slechte tovenaar alle kinderen probeert te tikken. Getikte kinderen blijven stokstijf staan. Eén kind is stiekem de goede prins(es). Hij of zij kan de getikte kinderen bevrijden door ze aan te raken. De tovenaar moet raden wie de prins(es) is. 
Kasteeltorenbal: elk kind maakt een toren met 2 blokjes. Al voetballend probeer je de toren van een ander te raken. Lukt het? Dan mag je één van de geraakte blokjes op jouw eigen toren stapelen. Wie bouwt de hoogste toren?
 
Bron interview leerkachten: Allesoversport.nl

Voor aanvullend advies bel Nijha