Dé trend van het moment

Pickleball

Bekijk hier ons assortiment
Pickleball spelsituatie

Populaire en laagdrempelige racketsport

Wat is Pickleball?

Pickleball is een racketspel en bevat elementen van badminton, tafeltennis en tennis. Pickleball kan zowel binnen als buiten gespeeld worden. Meestal wordt een mobiel net gebruikt. Die zet je snel neer op een sporthalvloer, grasveld of asfaltplateau. Trek lijnen met stoepkrijt, tape of gebruik de badmintonbelijning en pas die iets aan.

Foto 3

Waar speel je Pickleball?

Het speelveld

Het veld lijkt op een badmintonveld maar is iets korter. Het net is 6,1 m lang en hangt in het midden 86 cm hoog (aan de zijkant 91 cm hoog). Het officiële veld is 13,4 m lang en 6,1 m breed (voor zowel enkel- als dubbelspel). Aan beide zijden van het net is een ‘no-volley’ zone van 2,13 m. In dit gebied mag de bal niet via een ‘volley’ gespeeld worden.

Foto2

Wat heb je nodig voor Pickleball?

De bats

Er wordt gespeeld met korte bats van hout of kunststof. De officiële bats hebben een (afgeronde) rechthoekige vorm. Wegen tussen de 220 – 240 gram en zijn ca. 40 cm lang en 20 cm breed. Er zijn ook kortere versies. Deze zijn geschikt voor beginners in verband met de oog-hand coördinatie. En dan zijn er nog bat sets, die zijn vooral handig omdat bats en ballen bij elkaar in een tas zitten.

Foto 7

De bal

Pickleball wordt gespeeld met een gatenbal ter grootte van een tennisbal. De bal stuit op een harde ondergrond, zodat de bal direct of na en stuit gespeeld kan worden. De indoor bal heeft 26 gaten, de outdoor bal heeft 40, iets kleinere gaten. Daarmee is de bal minder windgevoelig. Als de standaard gatenbal van ø 7,3 cm te snel is, dan kan natuurlijk ook een gecoate foambal of met een grotere gatenbal van ø 9 cm gespeeld worden.

 

Foto 8

Het spel en de regels

Hoe speel je Pickleball?

Er wordt meestal dubbelspel gespeeld, maar enkelspel kan ook. Een team kan alleen scoren als ze de opslag hebben. Er wordt in een game gespeeld tot 11 punten met 2 punten verschil. Een wedstrijd gaat over 3 of 5 games. Na de opslag (onderhands) moet de ontvangende partij de bal eerst laten stuiten, voor ze hem retourneren. En vervolgens moet ook de serverende partij de bal eerst laten stuiten. Pas de derde bal mag ook in één keer, d.m.v. een volley geslagen worden. Met stuit mag ook. Daarna mag de bal (maximaal) 1x stuiteren òf meteen gespeeld worden (volley/smash). Slechts één speler van een team mag de bal raken. Inde no-volley zone, ook wel ‘kitchen’ genoemd, mag een speler de bal niet volleren (bal spelen zonder dat hij gestuit heeft). Gebeurt dat toch, dan ben je het punt kwijt.

Wil je alle spelregels bekijken? Download hier de spelregels

Foto 6

Voor wie is Pickleball geschikt?

Pickleball is een dynamische racketsport voor iedereen. Er wordt gespeeld op een klein veld, de materalen zijn licht zodat de kans op overbelasting minimaal is. De wedstrijden zijn kort waardoor er veel gewisseld en gerust kan worden. Iedereen krijgt het snel onder de knie dus er ontstaat al snel écht spel. Dat maakt pickleball zo interessant. Dat verklaart de enorme populariteit binnen bewegingsonderwijs, vrije tijd en activiteiten voor senioren.

Meer weten over Pickleball?

Neem contact met ons op!

_201909_Nijha-291