Top 9 sport- en spelartikelen in Corona tijd

De Corona pandemie heeft ook direct effect op de gymlessen. Er vallen veel activiteiten af als de 1,5 meter onderlinge afstand gewaarborgd moet worden. Dat vinden wij een mooie uitdaging. Want je kunt je druk maken over wat even niet kan, maar wat kan er eigenlijk nog wel. En hoe kunnen we creatief omgaan met ruimte zodat toch veel leerlingen gelijk actief kunnen zijn? We nemen je graag mee in onze ideeën en dat brengt je vast op nog veel meer mogelijkheden.

De top 9 sport- en spelartikelen in Corona tijd
Veel scholen kiezen ervoor om, ondanks alle organisatorische uitdagingen, gymles buiten te geven. Soms vraagt dat om extra materiaal of materiaal dat goed is schoon te maken. Wij delen graag een top 9 populaire producten in de Corona tijd.

kanjam

1. Kanjam

KanJam is een frisbeespel waarbij de frisbee in een Kan (ton) gespeeld moet worden. In de Kan zit een brievenbus, gaat de frisbee daar in dan levert dat de ultieme score op. De Kan’s staan tegenover elkaar op 5 – 12 meter afstand (afhankelijk van het spelniveau en de beschikbare ruimte). Spelers staan achter de Kan en hebben dus geen onderling contact. Ze werpen om de beurt de frisbee.

Bij een dynamischer vorm staan er achter elke Kan 2 spelers (op 1,5 m. afstand van elkaar). Nadat speler 1 de frisbee gespeeld heeft, loopt deze naar de overkant en sluit op anderhalve meter afstand aan. Door de looproute te markeren wordt onderling contact voorkomen. Bekijk hier spelbeschrijving en puntentelling. Zowel de Kan’s als de frisbees zijn goed te reinigen met alcoholspray.

707653 Big Set Sport and Fun

2. Speedminton

Geef je gymles in een sporthal, dan is Speedminton een uitdagend netspel. In korte tijd wordt intensief bewogen, dus kan er probleemloos na 5 – 7 minuten doorgedraaid worden. Zo komen veel leerlingen aan bod. En is de standaard Speedminton shuttle te snel of gaat deze te hard voor de beschikbare ruimte, kies dan voor de Heli shuttle. De draait in de lucht waardoor de snelheid afneemt en de shuttle minder ver gaat. Racketgrips zijn te reinigen met alcoholspray maar de kwaliteit neemt wel sneller af. De shuttles zijn helemaal van kunststof en kunnen in een sopje gedompeld worden.

BowBattle

3. Boogschutten

Boogschieten kent vele variaties. Feit is dat leerlingen het een mooie activiteit vinden. Het mikken op targets kan goed Corona-proof georganiseerd worden. Er kunnen echte targets ingezet worden of er kan geschoten worden op pilonnen die op een kast staan of op partijlinten die in een wandrek vak hangen. Als er binnen geschoten wordt, kan het best een boog gebruikt worden met een lagere spanning. Buiten wordt vaak een 22 ponds boog gebruikt. Voor binnen is de 15 ponds boog geschikter. Door de lagere spanning gaan de pijlen minder hard en ver. Activiteiten als BowBatte of archery-tag zijn nu niet geschikt omdat het dragen van een masker niet Corona-proof is.Bogen en pijlen zijn goed te reinigen met alcohol spray.

Badmintoninstallatie

4. Badminton

=

Met een snel op te zetten badminton net, kan er flexibel ingespeeld worden op de beschikbare locatie en ruimte, binnen of buiten. En als er buiten gespeeld wordt kan de outdoor shuttle gebruikt worden, die is minder windgevoelig. Met de lengte van 300 cm past de installatie mooi op de lijn van een parkeervak. Een mooie ruimteclaim om de parkeerplaats ook in te zetten voor beweegactiviteiten. Eens kijken wat er gebeurt als je ’s morgen al vast een aantal vakken claimt door er een installatie neer te zetten … Racketgrips zijn te reinigen met alcoholspray maar de kwaliteit neemt wel sneller af. De shuttles zijn helemaal van kunststof en kunnen in een sopje gedompeld worden.

stoep

5. Stoepranden

Omdat veel stoepranden uit het straatbeeld verdwenen zijn, is een kunststof stoeprand ontwikkeld. Want het stoepranden blijft een aantrekkelijke mikactiviteit. Er is nu ook een nieuwe stapelbare stoeprand zodat er weinig bergruimte nodig is. Het best wordt het spel gespeeld met een stevige bal die goed terugstuit, dat houdt het spel uitdagend. De stoepranden zijn goed hanteerbaar en binnen en buiten in te zetten. Het vraagt weinig ruimte en een kleine competitie is zo gemaakt.
De stoeprand en bal kunnen gereinigd worden met alcoholspray.

linten

6. Tafeltennis

Tafeltennis dubbelspel is vanwege de onderlinge afstand niet mogelijk, dan blijft enkelspel over. Meestal wordt indoor gespeeld maar de nieuwe combi-tafels zijn geschikt voor zowel binnen als buiten. Ze zijn eenvoudig verplaatsbaar en de grote wielen zijn berekend op verplaatsing over tegels en asfalt. Houten tafeltennisbats zijn niet goed te reinigen. De volkunststof bats zijn dat wel. En als er buiten gespeeld wordt of de normale tafeltennisbal is te snel, dan kan de
gecoate foambal gebruikt worden. Door de diameter van 5 cm is de bal iets trager en minder gevoelig voor wind. Zo ontstaan sneller rally’s (en als iemand op de bal gaat staan is dat geen probleem). Tafel, kunststof bats en ballen zijn te reinigen met alcoholspray.

slackline

7. Slacklinen

Uitdagende balanceer activiteit voor binnen en buiten. Als er buiten bomen of stevige palen beschikbaar zijn, dan kan een slackline daar tussen gespannen worden. Bij afspannen tussen bomen is er een speciale slacklineset waarbij ook boombeschermers zitten. Ontbreken sterke bevestigingspunten, dan kan het Slackrack gebruikt worden. Dit is een vrijstaande installatie die binnen en buiten te gebruiken is. De losse componenten zijn eenvoudig te vervoeren en het in elkaar zetten kost weinig tijd. Omdat de band op 27 cm van de grond loopt, is hulpverlenen niet nodig. Is dat wel wenselijk, dan kunnen langs de slackline gezet worden. Is er een grasveld beschikbaar, dan kan ook het Slackframe gebruikt worden. De slackline wordt dan via grondankers vastgezet in het gras. ook buiten te gebruiken, geen vaste voorzieningen nodig.
Het slakline band kan gereinigd worden met alcoholspray (het kan gebeuren dat de opdruk daarbij vervaagd). Het is aan te raden schoenen aan te hebben bij het balanceren.

rampshot

8. Rampshot

Uitdagend teamspel van 2 tegen 2 spelers. De positie van de spelers is dusdanig dat de 1,5 meter afstand van elkaar geen probleem is. Het komt aan op mikvaardigheid, rea ctiesnelheid, teamwork en tactisch spelen. Bij Rampshot gaat het om het scoren met een kleine bal in het doelvlak van de Ramp. Dat levert 3 punten op. Stuit de bal terug via de Ramp en de speler van het eigen team vangt de bal dan levert dat 1 punt op. De tegenspelers proberen dat te verhinderen. Het spel kan binnen en buiten gespeeld worden. De onderlinge afstand tussen de Ramps wordt afgestemd op het spelniveau. Beide Ramps kunnen ook los van elkaar in oefensituaties gebruikt worden. Zowel de Ramps als de ballen zijn met alcoholspray te reinigen.

linten

9. Hek-reactiespel

Veel scholen zijn rondom voorzien van een hekwerk. Dat hek kan voor kleine activiteiten gebruikt worden. Simpel voorbeeld. Breng een aantal partijlinten aan in het hekwerk. Verspreid ze zodanig dat het vanaf een startpunt enige moeite kost om de uiterste linten aan te tikken. Eén leerling staat op een markering (kruis van stoepkrijt, markeerschijf, ..). Een andere leerling heeft een kaart met daarop een geschreven reeks van kleuren (groen – rood – geel – groen – blauw – rood, enz.). Een derde leerling houd de tijd bij. Deze start de tijd zodra de leerling met de kaart de eerste kleur opnoemt. De leerling op de markering tikt zo snel mogelijk de genoemde kleur aan en komt terug op de markering, dan wordt de volgende kleur genoemd. Bij het noemen van de laatste kleur zegt deze ook ‘laatste kleur’ zodat degene met de stopwatch de tijd kan stoppen als leerling terug is op de markering. Daarna wisselen de rollen.Plastificeer de kaart zodat deze schoongemaakt kan worden, partijlinten moet na gebruik gewassen worden. Alternatief is om elke beurt andere partijlinten te gebruiken en de gebruikte linten een dag niet te gebruiken. Ook zouden leerlingen bij deze activiteit latex handschoenen kunnen dragen.

BSR_inspireren anderen

Upload je eigen activiteit

Bewegen Samen Regelen heeft een inspiratieplatform ontwikkeld voor beweeg-, sport- en spelactiviteiten. Op deze inspiratieomgeving deel je eenvoudig jouw kennis en ervaring. Plaats je eigen activiteiten op de omgeving en deel deze met collega (vak)leerkrachten, buurtsportcoaches en sportstudenten. Upload eenvoudig je activiteit en het beeldmateriaal via het digitale platform. Zo is het aanbod op één omgeving beschikbaar!