Een uitdagend mikspel

Koersbal is een populair mikspel dat onder andere gespeeld wordt in sportaccommodaties, buurthuizen, zorgcentra en verpleeghuizen. De basis is de koersbalmat waarop het spel gespeeld wordt.

Het spel

Het spel wordt gespeeld in teams. Het ene team heeft de gele ballen, het andere team de zwarte ballen. De ballen, die zo dicht mogelijk bij een kleine doel-bal (de Jack) gespeeld moeten worden, hebben het zwaartepunt uit het midden liggen. Dat betekent dat de bal niet rechtdoor rolt maar een afwijking heeft. De kunst is om de bal met de juiste snelheid en richting weg te spelen zodat deze zo dicht mogelijk met de Jack komt. Het team dat de meeste ballen dicht bij de Jack heeft liggen, wint het spel.

De materialen

Een koersbalset bestaat uit de koersbal mat, 4 zwarte ballen, 4 gele ballen, 1 Jack en een meetlint. Daarnaast een tas voor de mat en een koffer voor de ballen. Alle materialen zijn ook los te verkrijgen:

Koersbalmat
De koersbalmat is 8 meter lang en 2 meter breed en gemaakt van vilt. Hierop rollen de koersballen het best. De koersbalmat is geschikt voor wedstrijden. Na gebruik moet de hoes goed opgerold worden om de buis die bij de mat geleverd wordt.

Hoes voor koersbalmat
Om te voorkomen dat de koersbalmat bij het opbergen langzaam wat afrolt en vouwen krijgt, wordt aanbevolen om de mat op te rollen en dan op te bergen in deze speciale hoes. Deze is voorzien van 2 lussen zodat de mat goed verplaatsbaar is.

Koersballen
Er zijn 2 sets koersballen. De basis set bestaat uit 4 gele en 4 zwarte koersballen. De uitgebreide set bevat naast 4 gele en 4 zwarte koersballen ook een Jack en een meetlint. Beide sets zijn verpakt in een doos.

Tas voor koersballen 
In deze tas past precies een doos met koersballen. Door de draagriem zijn de ballen zo makkelijk mee te nemen.

Balopraper
Niet alle deelnemers zijn in staat de koersbal op te rapen. Dat lukt eenvoudig me de balopraper; Het onderste deel wordt om de bal geschoven en door het handvat omhoog te halen komt de bal mee.

Jack
De Jack is de kleinere witte doel-bal. De koersballen moeten hier zo dicht mogelijk bij gerold worden.

Onderhoud

De koersballen vergen nauwelijks onderhoud. Als ze door het spelen wat vettig worden, dan kan de bal afgenomen worden met warm water waarin wat schoonmaakmiddel zit. De mat kan na verloop van tijd wat pluizen geven. Deze kunnen met de hand of met een stofzuiger verwijderd worden. Let erop dat bij het zuigen de hoeken van de mat niet omhoog getrokken worden. Deze opstaande hoeken kunnen aanleiding zijn tot struikelen. Ook door een mat goed op te rollen en in de hoes op te bergen, kan voorkomen worden dat de randen op gaan staan. Als dat toch gebeurt, dan is het raadzaam om bij gebruik de mat met tape vast te plakken aan de ondergrond.

Koersballen sfeerfoto

Alles te weten komen over

Koersbal?

_201909_Nijha-291