Calisthenics helpt je doorzetten bij tegenslag

Calisthenics is een vorm van Urban Sports die sterk in opkomst is. Calisthenics-trainer Billy Kroes nam in 2019 deel aan het Nederlands Kampioenschap. Hij vertelt over zijn passie voor deze sport, wat het jongeren brengt en waarom ook veel gemeenten deze sport omarmen.

Billy beoefent nu twee jaar calisthenics en ontdekte de sport gewoon via het internet. “Ik ben begonnen het als workout te doen”, vertelt hij. “Toen ik er een tijdje mee bezig was, ontmoette ik in Hengelo – in het eerste calisthenics park van Nijha – een Spanjaard die mij introduceerde in de ‘freestyle’ variant van calisthenics. Dat vond ik direct geweldig! Freestyle calisthenics is zo creatief en vrij: er is ruimte om alle bewegingen die je maar kunt bedenken uit te voeren en je blijft jezelf steeds ontwikkelen.”

 

Vrije sport

Calisthenics is inderdaad een sport met weinig regels en vaste oefeningen – zoals bijvoorbeeld turnen. “Hoe meer energie je erin stopt, hoe beter je wordt”, illustreert Billy. “Je kunt steeds variëren en bent helemaal vrij om combinaties te maken met zwaaien, draaien, pull-ups, en nog zoveel meer technieken. Je hoeft niet in een vaste volgorde te werken of verplicht bepaalde vaardigheden te leren. Alles wat je in je hoofd hebt, kun je doen. Je leert en probeert steeds nieuwe dingen en zo wordt je automatisch sterker.”

Oefenen, oefenen, oefenen

Nou ja, automatisch? “De kunst is natuurlijk wel om te oefenen, oefenen, oefenen”, zegt Billy lachend. “Ook calisthenics is een sport van discipline, maar die wordt je niet opgedrongen. Je bepaalt zelf wanneer je traint, welke styles je doet en hoe lang je doorgaat. Ja, soms is het frustrerend als het lang duurt voordat je een bepaalde move onder de knie krijgt. Maar als het dan lukt, waar je zo lang voor getraind hebt, dan geeft dat een super goed gevoel!”

Wat is calisthenics?

Calisthenics is ontstaan in het oude Griekenland als training voor de soldaten. Intussen is het uitgegroeid tot een verzamelnaam voor alle oefeningen die worden uitgevoerd met het eigen lichaamsgewicht of in combinatie met minimale apparatuur. Een pure vorm van training met je eigen lichaamsgewicht, waarmee je kracht, uithoudingsvermogen, coördinatie en flexibiliteit tegelijk traint.

Calisthenics oefeningen kunnen heel eenvoudig zijn, maar er ook zeker heel indrukwekkend uitzien. Typische oefeningen zijn dan ook pull-ups, chin-ups, muscle-ups, push-ups, dips, maar ook beenoefeningen zoals squats en lunges. Iedereen kan op zijn of haar manier calisthenics beoefenen en de moeilijkheidsgraad bepaal je zelf. Je kunt eindeloos variëren in je training en het zo uitdagend maken als jij zelf wilt. Niet zo gek dat calisthenics een snelgroeiende sport in Nederland is.

Tegelijk tegenstander en supporter

Billy durft wel te stellen dat calisthenics hem heeft ‘gered’ na een donkere periode in zijn leven. “En dat hoor ik vaker om me heen”, vertelt hij openhartig. “Calisthenics is heel uitnodigend, we vormen samen echt een community die met elkaar meeleeft en elkaar helpt. Wereldkampioenen komen gewoon naast je staan om je te helpen of iets uit te leggen.” Hoe werkt dat familiegevoel dan tijdens wedstrijden? Billy: “Natuurlijk zijn de wedstrijden ook competitief, want je wilt graag iets beters of mooiers neerzetten dan de ander. Maar ik heb het gevoel dat mensen in deze sport minder alleen voor eigen succes gaan. Bij wedstrijden ga je eerst voor jouw beste prestatie en daarna moedig je jouw tegenstander aan. Eigenlijk ben je tegelijk tegenstander en supporter.”

Kansen voor gemeenten

Calisthenics is enorm in opkomst in Nederland. Het heeft sinds kort een eigen bond, in 2019 vond het eerste NK plaats en ook hebben we sinds 2019 een Nederlandse wereldkampioen Freestyle: Melanie Driessen. Steeds meer gemeenten overwegen dan ook een calisthenics park te plaatsen. We vragen Billy naar zijn tips. “Voor gemeenten is het goed te beseffen dat calisthenics interessant is voor verschillende doelgroepen. Natuurlijk helpt het jongeren van de straat halen, maar ook lokale sportverenigingen en fitnessclubs kunnen trainen in een calisthenics park. Zelfs voor ouderen uit zorgcentra zijn er hulpmiddelen om veel lichter kunnen trainen. Ook kun je de toestellen inzetten bij publieke evenementen zoals allerlei ‘runs’.”

Klein beginnen

Een ander advies van Billy is om gewoon simpel te starten. “Zorg dat je in een nieuw calisthenics park in elk geval een klein vierkant hebt, waar mensen hun pull-ups kunnen doen. En zorg ook voor een wat langere rekstok: dat is fijn voor beginners, die nog veel ruimte nodig hebben. Zij hebben bij het swingen en draaien soms nog moeite om in het midden van de stang te blijven.” In het begin kunnen gemeenten ook trainers inzetten om workshops en demo’s te geven, die om mensen de sport leren en hen enthousiast te maken voor de workouts of het freestylen.

Omgaan met tegenslag

Billy deelt nog een ervaring: “Onlangs gaven we een demo in Enschede op een school voor speciaal onderwijs, als uitlaatklep voor jongeren die niet altijd een makkelijk leven hebben. Zij hadden een calisthenics rekstok op hun schoolplein. Ik was bezig een jongen iets aan te leren. Hij was vrolijk, actief en praatte volop. Na afloop kwam een leraar naar me toe: hij vond het geweldig om deze jongen - die vaak negatief was en veel blowde - zo enthousiast te zien!” En dat is ook Billy’s ervaring: de vrije vorm van de sport en het familiegevoel passen heel goed bij de behoeften van jongeren. “Ik kan oprecht zeggen dat deze manier van trainen en dingen leren, mij én anderen ook helpt om in het dagelijks leven door te zetten bij tegenslagen."

720 graden draai

Tot slot: wat wil Billy zelf eigenlijk nog leren? “Ik oefen nu op een betere ‘frontflip regrab’, waarbij ik de stang weer vastpak na een salto. En op 720 graden draaien: dan draai je dus 2 rondjes en pak je stang weer vast. Ook ik blijf oefenen en daardoor wordt mijn niveau steeds hoger.”

Sparren met een expert

Kratos is een Urban Sports concept van Nijha. Hiermee bouw je snel een modulair calisthenics park op, dat voor iedereen in de wijk toegankelijk is. De kracht is dat Kratos in samenwerking met sporters is ontwikkeld, waardoor het perfect aansluit bij hun sportwensen en behoeften. Kratos biedt ook demonstraties, trainingen, workshops, trainingsschema’s, opleidingen en voorlichting.

Waalboer fotografie

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor jouw gemeente?