Nijha maakt ruimte voor beweging sinds 1922
Subsidies en fondsen voor Urban Sports
Subsidies en fondsen voor Urban Sports
Voor het aanleggen van een Urban Sports park, een calisthenics plek, of een freerunning parcours bestaan verschillende fondsen en subsidies. Externe financiering – klein of groot – kan helpen om jouw project een duwtje in de rug te geven. We zetten een aantal mogelijkheden op een rij.
Subsidies
Er zijn verschillende sportgerelateerde subsidieregelingen waar gemeenten en verenigingen een beroep op kunnen doen. Bijvoorbeeld voor de (ver)bouw(ing) van een accommodatie, of aanschaf van materiaal.
- Kenniscentrum Sport biedt een overzicht van diverse sportsubsidies via de database Sportsubsidie.
- Er bestaan verschillende landelijke subsidies, zoals de Sportimpuls van ZonMW. Die bieden vaak regelingen voor specifieke doelgroepen of met een specifiek doel. Misschien kom je in aanmerking als je in jouw Urban Sports park programma’s aanbiedt voor deze doelgroepen.
- Gemeenten en provincies stellen regelmatig tijdelijke subsidieregelingen open, waar initiatieven uit de regio een beroep op kunnen doen. Kijk hiervoor op de website van jouw gemeente of provincie. Ook de Europese Unie biedt trouwens diverse subsidies.
- Omdat het best complex is om de juiste subsidie te vinden, kun je ook gebruikmaken van een subsidie- & adviesbureau. Zij zoeken dan uit hoe je aan een subsidie komt en als vergoeding willen zij een klein deel van de subsidie. Dit kost je niets wanneer het niet lukt (no cure, no pay).
Lokale sportakkoorden
In een groot deel van de Nederlandse gemeenten worden ook in 2020 lokale sportakkoorden gesloten. In zo’n sportakkoord maken lokale partijen afspraken over hoe zij met elkaar de ambities op het gebied van sport en bewegen binnen hun gemeenten willen bereiken. Als er in jouw gemeente een sportakkoord gesloten is, kun je vervolgens aanspraak maken op uitvoeringsbudget. Dit kun je besteden aan een of meer thema’s van het sportakkoord. Hoeveel budget er beschikbaar is voor jouw gemeente hangt af van het inwoneraantal. Bekijk hier hoe het werkt.
Fondsen en goede doelen
Fondsen zoals het Oranje Fonds, Jantje Beton, Johan Cruyff Foundation en de Dirk Kuyt Foundation zijn een goede manier om aan financiële steun te komen. Het is daarom een goed idee om een aantal fondsen en goede doelen te benaderen voor extra financiële steun.
Sponsoring
Door een bedrijf iets aan te bieden, zoals een reclamebord naast het park of een workshop voor de werknemers, is het mogelijk bereid om een deel van jouw project te sponsoren.
Belanghebbenden
Belanghebbenden in de buurt zoals scholen en sportscholen zijn de ideale mede-gebruikers van jouw Urban Sports park. Maak duidelijk waarom zo’n accommodatie een aanwinst is en kijk samen op wat voor manier zij een bijdrage kunnen leveren
De (Rabo)bank
De (Rabo)bank is al jaren een grote sportsponsor in Nederland en richten zich met name op lokale initiatieven met een verbinden waarde. Het is daarom een goed idee om de bank enthousiast te maken voor jouw idee. Zij bieden stichtingen en verenigingen verschillende mogelijkheden van sponsoring tot donaties.
Crowdfunding
Door middel van een goede crowdfundingcampagne kun je veel geld binnen halen. Het is belangrijk dat je een sterke campagne met goede ideeën opzet als je ervoor wil zorgen dat het kans van slagen heeft. Crowdfundingplatforms zoals www.voorjebuurt.nl zijn voor zulke initiatieven een goede keus.
Eerst het idee, dan het geld
Tot slot nog een tip: laat je in de ideeënfase van jouw project niet beperken door (gebrek aan) geld. Schets eerst je droom, wees niet bescheiden en schrap nog geen ideeën waarvan je denkt dat ze misschien te duur zijn. Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen, zijn er meer mogelijkheden voor financiële ondersteuning dan je denkt. Onderzoek dat eerst goed, voordat je je plannen bijstelt. Succes!