6 buitensporten die je ook binnen kunt doen

Als de temperatuur stijgt, begint het seizoen van de buitensport. Maar niet alle scholen hebben de luxe van een sportveld. Wil je in het zomerseizoen leerlingen toch kennis laten maken met outdoor activiteiten? Probeer deze ‘buitensporten’ dan eens binnen.

Slacklinen

Slacklinen stel je je misschien voor tussen twee bomen, maar dat kan natuurlijk ook anders! In de zaal kun je speciale palen gebruiken waartussen je de slackline spant. Die palen kun je op drie hoogten instellen en ze passen gewoon in de volleybalpotten. Staan bij jou de vloerpotten niet op de juiste afstand, dan is  er ook een vrijstaande installatie beschikbaar waartussen je de slackline kunt spannen. Kortom: niets houdt je tegen om ook binnen ‘in balans’ te komen.

Mountainbiken

Een goed indoor alternatief voor mountainbiken is Biketrial. Dat doe je met lichtgewicht ‘trial bikes’ die je zowel binnen als buiten kunt gebruiken. Ideaal voor het onderwijs dus! Met Sport Cubes, banken en pionnen leg je zelf snel een parcours aan in de zaal, waarop de leerlingen zich kunnen uitleven. Bij Biketrial gaat het niet om snelheid, maar om coördinatie, balans en kracht. En vergeet ook binnen de helmen niet: safety first!

Boogschieten

Om Robin Hood te spelen, hoef je je niet in het bos te verstoppen. BowBattle is een veilige variant op boogschieten die je gewoon binnen kunt spelen. De leerlingen gebruiken een lichte boog met zogenoemde softtip pijlen. Ze mikken op een doel met vijf targetschijven of proberen spelers van het andere team te raken. De targets zijn licht van gewicht, waardoor je het spel makkelijk en snel kunt klaarzetten. En de targets zijn zo hoog, dat de leerlingen zich er tijdens de battle achter kunnen verstoppen.

Freerunning

Freerunning is een echte ‘streetsport’ die intussen ook massaal binnen wordt aangeboden. Wat heb je daar voor nodig? Je komt al een heel eind met de standaard zaalinrichting. Denk aan springkasten, turnbanken en rechtopstaande landingsmatten. Ook zijn de multifunctionele Sport Cubes heel geschikt voor Freerunning. Voor wie een stap verder wil gaan, zijn speciale Freerunning toestellen beschikbaar. Die combineer je met buizen en balken, waardoor je jouw parcours eindeloos kunt variëren.

Atletiek

Atletiek is een sport met enorm veel variatie. Bijna alle disciplines kun je ook prima indoor uitvoeren. Om het zo ‘echt’ mogelijk te maken, gebruik je speciale indoor startblokken, indoor stootkogels, indoor polsstokken en indoor hordes. Dit materiaal is helemaal ingesteld op het onderwijs: zo zijn de hordes in hoogte verstelbaar voor verschillende leeftijden. Bovendien komen ze automatisch weer terug in de juiste stand als ze omgelopen worden. De startblokken bestaan uit losse blokken omdat de lengte van leerlingen sterk kan verschillen. Wil de volgende Dafne Schippers of Churandy Martina opstaan?

Hockey

Hockey kun je prima binnen beoefenen. In plaats van houten sticks en keiharde ballen, gebruik je de Unihoc sticks. Deze zijn gemaakt van kunststof en zijn ook wat lichter van gewicht. Door het grote slagblad is de kans van raken groter waardoor minder handige spelers ook snel succes ervaren. Gebruik er de bijbehorende gatenballen van 7 centimeter doorsnee bij of - voor beginners - de gatenbal van 9 centimeter. Is het spel te onrustig, gebruik dan de Super Safe Puck. Die brengen meer rust in het spel en zijn geschikt voor elk type zaalvloer. 

Voor aanvullend advies bel Nijha