Slackline als binnensport

Stel dat je als eigenaar van een binnensportaccommodatie de vraag krijgt: “Mogen wij binnen ‘slacklinen’?” Kan dat zomaar? Of moet je daar speciale voorzieningen voor treffen? Wij leggen uit hoe binnen slacklinen werkt.

Ga niet zomaar experimenteren met inventaris 

Steeds meer buitensporten krijgen een afgeleide toepassing in binnensportaccommodaties. Het is begonnen met klimwanden en inmiddels zijn daar bijvoorbeeld ook freerunning, biketrial en slacklinen als activiteiten voor binnen bijgekomen. Het enthousiasme om dit soort buitensporten ook in sportaccommodaties te doen, leidt regelmatig tot experimenteren met binnensportinventaris. Gevolg is dat veel toestellen anders ingezet en belast worden dan waarvoor ze oorspronkelijk ontwikkeld zijn. Om te voorkomen dat het materiaal stuk gaat, adviseren we om kritisch te kijken naar wat - in dit geval - slacklinen inhoudt en welke consequenties dat heeft voor de sportinventaris.

Wat is slacklinen?

Slacklinen is balanceren op een smalle band (2,5 – 5 cm breed) die tussen twee vaste punten gespannen is. Buiten kun je bijvoorbeeld  bomen gebruiken om de band tussen te spannen. Je trekt de slackline met een bandspanner strak waarna je over de band kunt balanceren.. Hoe strak je de slackline ook aanspant, er is altijd sprake van enige beweging tijdens het balanceren op het band. Dat maakt het een uitdagende activiteit!

Slacklinen in het onderwijs

Balanceren is één van de leerlijnen uit het bewegingsonderwijs. Tot voor kort gebeurde dat bijvoorbeeld op omgekeerde turnbanken, waarbij leerlingen over de smalle evenwichtslat liepen. Maar dat spreekt leerling tegenwoordig niet echt aan. Bij slacklinen is het evenwichtsprobleem vergelijkbaar met het balanceren op een evenwichtslat, maar de uitdaging is een stuk groter! Door de dynamiek van de band sluit deze balanceervorm beter aan bij de belevingswereld van leerlingen. Daarnaast kunnen ze in hun vrije tijd ook buiten slacklinen en zichzelf verder bekwamen. Bekijk hier al het Slackline materiaal voor het onderwijs.

Indoor Slacklinen 4

Er zijn grofweg twee manieren om in een sportaccommodatie een slackline situatie op te zetten. De eerste is dat je de slackline spant tussen twee zuilen, of van de muur naar een zuil. De tweede mogelijkheid is dat je de slackline spant met behulp van de aanwezige vloerpotten. In beide gevallen worden er grote krachten uitgeoefend op zuil, wand of vloer. Zeker in een situatie waar gevorderde slackliners trucs en sprongen op het band gaan maken, zijn de krachten enorm. Dat vraagt om een kritische toets vooraf, voordat je slacklinen toestaat in een binnensportaccommodatie.

Krachten en veiligheid

Als je een slackline hoog boven de grond wilt spannen, kun je bijvoorbeeld rekstok- of volleybalzuilen inzetten. De krachten bij het afspannen en gebruiken van de slackline zijn echter zo groot, dat zuilen krom kunnen trekken. Het is ook niet nodig om de slackline hoog op te hangen. Voor beginners is een hoogte tussen 30 en 50 cm al hoog genoeg. De krachten die bij recreatief- en onderwijsgebruik op een slackline komen, liggen tussen de 600 en 800 kg. Op deze krachten zijn vloervoorzieningen berekend. Maakt een geoefende slackliner echter gebruik van deze opstelling, dan kunnen de krachten oplopen tot ver boven de 1.200 kg. Daarop zijn enkelvoudige vloervoorzieningen niet berekend. In dat geval zal de afspanning plaats moeten vinden naar twee afspanpunten per kant.  

6 tips voor veilig gebruik slacklines

Slacklinen is een fantastische en uitdagende activiteit. Door te zorgen dat de opstelling veilig is, zullen jongeren en leerlingen er veel plezier aan beleven. Daarom geven we je tot slot nog 6 tips:

  1. Twijfel je over de stevigheid van een voorziening waaraan je een slackline wilt afgespannen, vraag de architect of leverancier of zij aan kunnen geven wat de maximale belasting mag zijn.

  2. Kun je bovenstaande vraag niet beantwoorden, dan is het raadzaam om een belastingsmeting te doen. Dat kost even wat tijd en geld, maar dan heb je zekerheid over de gebruiksgrenzen.

  3. Bij twijfel over de gebruiksintensiteit en het niveau van de slackliners is het raadzaam om extra vloervoorzieningen te laten plaatsen. Daarmee kun je de krachten aan elke kant van de slackline naar twee punten afbouwen.

  4. Als je overweegt om een slacklinevoorziening tussen twee metalen kolommen te maken, neem dan vooraf contact op met de architect. De kolomsterkte zal berekend moeten worden op basis van de hoogte van de slackline en de stevigheid van je kolommen. Ook als de kolommen sterk genoeg zijn, moet een gespecialiseerd bedrijf de bevestigingspunten aanbrengen. De krachten zijn enorm, dat vraagt om oerdegelijke bevestigingspunten.

  5. Als de vloervoorzieningen geschikt zijn voor recreatief- en onderwijsgebruik maar niet voor extremer gebruik, dan kun je voor dat laatste ook kiezen voor een vrijstaande installatie. Hiervoor zijn diverse uitvoeringen beschikbaar.

  6. Als de slacklinehoogte toeneemt, zorg dan voor genoeg matten onder de slackline.

Maak je eigen slackline opstelling!

Slackline materiaal

Meer weten over slackline?

Nijha helpt je graag verder!

_201909_Nijha-195