Buitenmaterialen op orde?
Basisinventarislijst voor buitenterrein
Het buitenseizoen komt er weer aan. Tijd om te inventariseren of alle materialen nog in goede staat zijn en de aantallen nog kloppen bij de plannen voor komend buitenseizoen.
Welke materialen voor buitengym?
De KVLO heeft in het verleden ook een basisinventarislijst gemaakt voor het buitenterrein. Deze is digitaal beschikbaar. Zo krijg je een goed beeld van de materialen voor buitengym. Ook handig is de afschrijftermijn. Als je de aantallen invult zie je gelijk welke bedrag de school jaarlijks zou moeten reserveren om tijdig te kunnen vervangen. Vul hieronder het formulier in en ontvang de basisinventarislijst.
Vraag de basisinventarislijst aan
Vul je gegevens in!
Fluitend van start in het nieuwe seizoen
4 Tips voor optimale start buitengym!
Veel materialen liggen de hele winter in de buitenberging. Als de berging niet verwarmd is, kan dat tot verrassingen leiden op de eerste dag van het nieuwe buitenseizoen; lekke ballen, verschimmelde softbal handschoenen, enz. Kijk nu alvast hoe de materialen er aan toe zijn. Met een paar tips kan het seizoen straks fluitend van start:
- Pomp alle sportballen op en maak ze schoon als dat nodig is. Als de ballen langzaam leeglopen, kan het ventiel wat droog geworden zijn. Doe een beetje afwasmiddel aan de nippel en draai deze een paar keer in en uit de bal. Daarmee sluit de nippel weer goed af. Als de bal nog leegloopt dan is deze waarschijnlijk lek. Door nu alvast te kijken kunnen kapotte ballen tijdig vervangen worden.
- Heb je leren softbal handschoenen? Dan is het invetten met leervet aan te raden. Leg de handschoen zo neer zodat ze eerst goed kunnen luchten. Als ze droog zijn, klopt ze dan even af of borstel het ergste vuil eraf. Daarna de palm en de rug van de handschoen invetten.
- Check de softballen met een stiknaad. De stikdraad kan spontaal knappen als de bal nat opgeborgen is en daarna een tijd lang erg droog liggen. Als het stiksel kapot is, dan is de bal aan vervanging toe. Er kan dan gekozen worden voor een bal met een gegoten stiknaad. Deze geeft wel de grip van een stiknaad bij het werpen maar zal ook bij nat opbergen heel blijven.
- Als materialen niet helemaal droog in de winterberging komen, dan is het belangrijk dat ze goed ‘kunnen luchten’. Als de lucht goed bij het materiaal kan, dan wordt voorkomen dat het gaat schimmelen of spochten. Moeten materialen toch opgeborgen worden in een tas of ergens opgehangen worden, gebruikt dat een tas met mesh materiaal. Daar kan de lucht goed doorheen.