6 trends in inrichting van speelplekken

‘Waarom in je comfortzone blijven, als daarbuiten veel meer te beleven valt?’ Deze quote van Loesje is haast nergens zo letterlijk van toepassing, als op spelen. Grenzen verleggen en op avontuur gaan is tijdloos. Maar hoe vullen kinderen dat vandaag de dag in? En hoe vertalen wij dat naar prikkelende, duurzame speelplekken voor jouw gemeente? In dit artikel delen we 6 trends.

 

Wat is jouw favoriete herinnering aan spelen? Het maakt niet uit of je 15 of 85 bent. We denken allemaal met een grote glimlach terug aan dezelfde dingen. Aan die keer dat we ergens speelden waar dat normaal niet mocht. Of aan de geweldig middag met materiaal dat je normaal niet gebruikte. En je vergeet ook nooit de blauwe plekken, van toen je zonder vrees iets probeerde wat nog nét een maatje te groot bleek.

Die drang naar avontuur en afwisseling, ruigheid en fantasie zien we ook vandaag nog terug in het spel van kinderen. Het liefst spelen ze ‘buiten de lijntjes’, zoeken ze grenzen op en maken ze vieze handen. Moderne speelplekken doen recht aan die visie en die elementen. Zo blijft spelen memorabel.

 

134263-BasisDigitaal-Klimnet Click & Play

Trend 1: Afwisselend

 

Een leegstaand speeltuintje zonder spelende kinderen kun je in jouw gemeente voor zijn. Speeltoestellen hebben vaak een lange afschrijftermijn, terwijl de kinderen in de buurt opgroeien en vragen om nieuwe speeluitdagingen. Click&Play beweegt mee met deze demografische dynamiek. In elke speeltuin leg je Click & Play basisplaten neer, geschikt voor schommelen, glijden en draaien. De toestellen klink je er eenvoudig in en uit, zodra de buurt toe is aan iets nieuws. De toestellen kun je vervolgens rouleren met andere wijken of gemeenten.

 

125245-BasisDigitaal-Marne bij watergoot

Trend 2: Ruig en natuurlijk

 

Een beetje avonturier is niet bang voor vieze handen! Kinderen hebben niet veel nodig om te spelen. Ze bedenken buiten zelf het avontuur met wat ze vinden in de natuur. In de wijk prikkel je hun fantasie daarom het beste met natuurlijk materiaal met een stoere uitstraling. Als je een natuurlijke en ‘ruige’ uitstraling zoekt, is Kloek de beste keuze. Het geeft je een spannend boomhut-gevoel. Kinderen kunnen naar hartenlust klauteren, schommelen en balanceren.

Ruig betekent ook: geen keurig speeltuintje met een hekje eromheen, maar juist ruimte maken voor ‘spelen mét het landschap’. Daarom richten we onze speelplekken graag in met water, heuvels, verschillende ondergronden, soorten groen. Onze ervaring is dat kinderen graag spelen en bewegen in een creatief ingerichte, afwisselende omgeving. Die voelt alsof er nog iets te ontdekken valt!

 

dizzy

Trend 3: Fantasierijk

 

Maar buiten de lijntjes spelen is leuk! Kinderen hebben helemaal geen spelregels nodig. Hun creatieve brein verdient speeltoestellen die net zo ‘out-of-the-box’ zijn als zij zelf. De unieke toestellen van Kick for Kids zijn asymmetrische fantasiecreaties, waarin allerlei spelvormen verborgen zitten. Vandaag is het een kasteel, morgen een vliegtuig, boot of een trein. Ons materiaal nodigt uit en beperkt niet. Hoe avontuurlijker de omgeving: hoe langer kinderen er blijven spelen, zien wij in de praktijk. Dat maakt deze lijn een waardevolle investering.

 

Ook in het ontwerp van een speelplek willen we geen eenheidsworst, maar maken we elke plek uniek. Door een combinatie van toestellen en creatief gebruik van het landschap en de omgeving. Zo brengen we doelgericht de ‘rafelrandjes’ terug die kinderen zo aantrekt tot avontuur!

 

playcycle

Trend 4: Duurzaam

 

De kinderen van nu staan op de barricades voor een gezond klimaat en een duurzame wereld. Voor gemeenten ligt hier een prachtige kans om te laten zien uit welk hout je gesneden bent. Geef een gezonde toekomst voor jouw jongste inwoners prioriteit en kies voor duurzaam. De Playcycle lijn van Nijha is een 100% circulaire lijn waarbij duurzaamheid centraal staat. Het bestaat uit acht toestellen met een duurzaamheidspaspoort én een inruilgarantie. Een mooie manier om te investeren in duurzaamheid én jouw investering terug te verdienen.

 

jumpstone

Trend 5: Interactief

 

Zodra kinderen kunnen kruipen of lopen worden ze als een magneet aangetrokken tot alles dat knopjes heeft. Het ontdekken van actie en reactie is superbelangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Deze visie op de ontwikkeling van kinderen staat centraal bij de Human Powered lijn. Deze bestaat uit ruim 15 innovatieve speeltoestellen, waarbij de kinderen die erop bewegen, ‘special effects’ in gang zetten. Denk aan een schommel en een wip waar je door bewegen muziek én een lichtshow opwekt! Deze extra beleving bij bewegen maakt het óók bijzonder geschikt voor kinderen met een beperking.

 

inclusief spelen

Trend 6: inclusief

 

Kinderen willen van nature altijd en overal spelen. Dat geldt net zo goed voor kinderen met een beperking. Hoeveel speeltuinen in jouw gemeente zijn toegankelijk voor deze groep? Je kunt met kleine ingrepen jouw speeltuinen al een stuk inclusiever maken. Voor elk budget zijn er mogelijkheden. Hier leggen we uit waar je kunt beginnen, met 5 tips voor een toegankelijke speeltuin en 5 tips voor inclusieve speeltoestellen.