Interview met Sportmakelaar Hellen Velders, gemeente Amsterdam

De ideale oplossing in een nieuwbouwwijk

Stadsdeel Oost in gemeente Amsterdam heeft net twee extra Sportcontrainers aangeschaft. Bóvenop de twee die al een tijd meedraaien in het stadsdeel. Sportmakelaar Hellen Velders vertelt over haar ervaringen met deze urban sportsoplossing.

“Ons stadsdeel kent relatief veel nieuwe gebieden, zoals IJburg, Zeeburgereiland en Amstel I, II en III. Daar staan dan net een paar huizen, maar verder is het nog vrij leeg. Er zijn bijvoorbeeld nog geen sportaccommodaties, of structurele voorzieningen voor bewegen in de openbare ruimte”, schetst Hellen. “Wij vroegen ons af: hoe krijgen we de nieuwe inwoners toch alvast aan het sporten?


De Sportcontrainer bleek een ideale oplossing, want die is snel geplaatst en biedt volop variatie in beweegmogelijkheden. Hellen: “We kozen voor het Obstacle Course model en het Survival model. Eentje heeft een vaste plek in het Oosterpark. De andere laten we bewust rouleren tussen de wijken in Oost. Ze hebben al overal gestaan: in wijken in opbouw, in al oude bestaande wijken en zelfs op het strand. En het werkt eigenlijk overal.”
Hoe zorgen Hellen en haar collega’s ervoor dat de Sportcontrainers goed gebruikt worden? “Nou, we hebben ze eerst met alle toeters en bellen onthuld”, blikt Hellen terug. “Maar we zoeken vooral samenwerking met partners in de wijk. Bijvoorbeeld fysiotherapeuten, sportschooleigenaren en zzp’ers die met bewegen bezig zijn. Die proberen we te enthousiasmeren om met hun klanten te komen trainen. Of om iets op de contrainer te organiseren voor de buurtbewoners.”


Want zo ziet Hellen de rol van de gemeente: “Wij willen vooral onze inwoners stimuleren om zélf te sporten en zélf van alles te organiseren.” Wie de sleutel krijgt moet wel even een gebruikersovereenkomst tekenen. “Ik heb net weer een heleboel aanvragen hiervoor verwerkt voor Zeeburg”, vertelt Hellen. “Ook een bewijs van het succes!”
Werkt dit in elke wijk even goed? “Het mooie is: mensen moeten altijd even wennen aan het idee dat ze een Sportcontrainer voor de deur krijgen. Maar als we hem weer weghalen na een paar maanden, dan vinden ze dat super jammer en vragen ze meteen wanneer hij weer terugkomt”, zegt Hellen met een knipoog. “Volgens mij toont dat aan hoe goed het werkt en hoe blij mensen ermee zijn. Zo maken we de behoefte aan trainen en bewegen in de openbare ruimte goed zichtbaar.”


Het stadsdeel doet aan spreiding. “Soms plaatsen we de contrainer bewust in een urban omgeving, bijvoorbeeld naast een 3x3 basketbalveld. Dat werkt goed, want het is een beetje dezelfde doelgroep. Maar in IJburg staat bijvoorbeeld al de grootste skatebaan van Nederland, daar kozen we juist voor een ándere plek om het urban aanbod te spreiden. Hij staat daar nu bij een middelbare school, waar we de vakdocenten stimuleren om iets te organiseren voor hun leerlingen.”


Wat staat er nog op het wensenlijstje? “We nodigen sportaanbieders uit om iets te organiseren voor de buurtbewoners op de contrainers. Zo kan een sportschool zich buiten profileren en zo nieuwe leden werven. Want ons doel is uiteindelijk dat we mensen letterlijk en figuurlijk in beweging krijgen en houden!”

 

 

MIS_5605

Download het inspiratieboek over de SportContrainer