Hoe in Diepenheim een multifunctioneel sportpark ontstond

Een open sportpark voor jong en oud

Hoe richt je een leegstaand voetbalveld in, zodat de héle gemeente er iets aan heeft? Waarbij je sport, bewegen, natuur en cultuur combineert voor jong en oud? In Diepenheim maakten ze een plan voor een multifunctioneel park. Ze wonnen een prijs voor het idee en het plan is inmiddels uitgevoerd. Thijs Elderink vertelt over hun aanpak.

In Diepenheim deed zich een mooie kans voor toen de voetbalvereniging op een nieuw kunstgrasveld ging spelen. Thijs: “Het oude veld kwam leeg te staan, dus was de vraag: wat doen we daarmee? Toen kwam de gemeente – eigenaar van de grond – met een heel mooi voorstel. Wie een plan kon bedenken om op die vrijgekomen ruimte iets te creëren voor de hele gemeenschap, mocht de grond gebruiken.”

 

Diepenheim 2

 

Op een speelse manier meer lokaal samenwerken

“We hebben echt geluk gehad met deze kans, want het is een grote en unieke plek op Sportpark De Koppel”, vertelt Thijs. Twee uitgangspunten waren belangrijk voor de inrichting: “Vanwege de locatie op een sportpark wilden we in elk geval iets creëren met beweging. En bij alles was ons doel: meer samenwerken tussen de verenigingen en andere partners in Diepenheim, op een speelse en natuurlijke manier.”

De voorzitter van de voetbalclub wist al snel een hoop andere verenigingen en lokale partners te enthousiasmeren om samen aan de slag te gaan. Dus werd er een comité opgericht om plannen te maken, fondsen te werven en het proces te begeleiden. Uit de verenigingen kwam veel input”, blikt Thijs terug. “Maar we vroegen ook aan Diepenheimers zelf wat ze nog misten. Tijdens twee inloopavonden en een open dag op het sportpark kwam naar voren: we missen een beachvolleybalveld én een plek om buiten te kunnen bootcampen, ook onder begeleiding van een fysiotherapeut.” Aan de hand van inspiratiekaarten die Nijha maakte, konden inwoners aangeven wat hen aansprak. “Dit hielp bij het verbeelden van de mogelijkheden en bracht de creativiteit op gang”.

 

Diepenheim

In het park liggen ook een paar multifunctionele ‘niervormige’ bulten. Eén van die bulten wordt een soort tribune, legt Thijs uit. “Die kun je gebruiken om naar sport te kijken, maar ook als buitenlokaal voor bijvoorbeeld een les biologie in het park.” Het hele park is sowieso geschikt voor buitengymles en evenementen. Zo organiseert de survivalclub uit Diepenheim jaarlijks een avontuurlijke route voor de basisschool, met als startpunt Sportpark De Koppel. Thijs: “We maken het extra spannend, door een duiker in één van de bulten te maken waar kinderen doorheen kunnen kruipen.”

Naast al die activiteiten krijgt ook de natuur de ruimte. “We beplanten het park met inheemse planten. Een aantal bomen op de parkeerplaats moet wijken”, vult Thijs aan, “maar die komen straks terug als insectenhotels.”

WhatsApp Image 2021-03-20 at 09.58.44

Intussen is het plan ‘Ontmoetingsplek De Koppel’ tot uitvoer gebracht. Mede dankzij de provincie Overijssel, vertelt Thijs trots. “In 2019 deden wij met ons idee mee aan de ‘Challenge Bewegen in de Openbare Ruimte’ van de provincie en wonnen € 20.000! Die geldprijs was een goede stimulans voor anders subsidieverstrekkers en fondsen.”
“Meer dan 75 vrijwilligers hebben geholpen bij de grond- en groenwerkzaamheden”, zegt Thijs. “Ook met de gemeente hebben we afspraken kunnen maken voor meerjarig onderhoud van het groen. En we kijken nog of we voor onderhoud nog samen kunnen werken met lokale re-integratieprojecten.”

Tot besluit: heeft het comité eigenlijk nog weerstand moeten overwinnen? “Nee”, zegt Thijs, “tot nu toe gaat het allemaal heel goed. Dat komt omdat wij er met volle ambitie aan zijn begonnen. Samen hebben we echt een mooi open sportpark gerealiseerd, waar iedereen aan zijn trekken komt.”