Sportmateriaal voor buiten is harder nodig dan ooit!
Heb je spontaan zin in een potje voetbal in het park, maar heb je geen bal bij je? Of wil je een bootcamp training verzorgen, maar krijg je niet alle kettlebells mee op de fiets? In Den Bosch zijn die problemen binnenkort voorbij, want die stad krijgt de eerste sportautomaat van Nederland. Bedenker van de sportautomaat Leon van Dijk plaatste al bijna 15 sportautomaten in Duitsland en vertelt over het succes.
“Veel dorpen en steden hebben wel infrastructuur voor sport, maar bieden daar geen materiaal bij”, legt Leon uit. “Dus je hebt wel een basketbalveld, of een park met calisthenics toestellen, maar geen ballen of yogamatjes. Dat is een drempel om ergens spontaan te sporten.”
Wat Leon in de praktijk ziet is dat iedereen dus maar zijn eigen materiaal koopt. “En omdat je nog niet weet hoe vaak je het gebruikt, koop je iets goedkoops uit China. Ook moet iedereen die spullen ergens thuis opbergen. Terwijl ik geloof in: delen is het nieuwe bezitten. Dus waarom zetten we op buitensportplekken geen automaat neer, met kwalitatief goed materiaal. Te gebruiken voor iedereen.”
Het idee van de sportautomaat was geboren. In Duitsland staan er intussen 8 en schaalt Leon deze zomer op naar minstens 30 automaten. De gemeente is afnemer en plaatst de automaten in bijvoorbeeld parken, bij scholen, op bedrijventerreinen, of bij speeltuinen.
Wat er in de sportautomaat zit, kan de gemeente zelf bepalen en op de locatie afstemmen, vertelt Leon. “We hebben al automaten voor voetbal, fitness, yoga en een speelbox. Fitness is nu het meest populair. Daar zitten bijvoorbeeld kettlebells en medicijnballen in. Maar we hebben ook automaten met frisbees en bijvoorbeeld met een usb-boxje om muziek te kunnen afspelen tijdens de training. Die wordt ín de automaat opgeladen met zonnepanelen. En er komen nog kleinere automaten met bijvoorbeeld 1 of 2 basketballen, voor bij kleine veldjes.”
Vragen die gemeenten meestal vooraf stellen zijn: wordt het wel gebruikt, wordt er niets gestolen en is het bestand tegen vandalisme? “Om te zorgen dat het gebruikt wordt, stimuleren we gemeenten om hun ‘lokale helden’ te betrekken”, legt Leon uit. “Bijvoorbeeld de yogaschool of bootcampclub. Die kunnen het goede voorbeeld geven door de sportautomaat voor hun lessen te gebruiken.” En in Duitsland doen ze nog iets leuks om het gebruik te stimuleren, vertelt Leon: “Veel Duitse gemeenten hebben een ‘Sport im Park’ programma. Dat zijn door de stad geïnitieerde trainingen, zoals yoga of bewegen op muziek.”
Geen kroket uit de muur, maar een halter, racket of bal uit een automaat
Leon: “Gemeenten zijn blij met de automaten, want ze maken zo hun buitenruimte aantrekkelijker én ze stimuleren een gezonde leefstijl door inwoners meer te laten bewegen. Door corona bewegen nu nog veel meer mensen in de buitenlucht dan vroeger. Dus goede sportfaciliteiten voor buiten zijn harder nodig dan ooit!”
En diefstal of vandalisme? Dat is niet aan de orde aldus Leon. “De sportautomaat werkt met een app. Het kost een gebruiker eenmalig 50 cent om zich te registreren. Zo weten we wie je bent én weten we wie de automaat opent. Als je de automaat weer sluit, wordt er een foto gemaakt van de binnenkant van de automaat en naar de server gestuurd. Zo checken we of al het materiaal weer compleet is. En we kunnen de huurder een reminder sturen als we iets missen.”
De gebruikers van de sportautomaten zijn enorm gemixt. Leon: “Het begint al bij jongeren van 14 die willen voetballen, tot 50 plussers. Elke automaat wordt nu meerdere malen per dag gebruikt. Sommige wel zes keer per dag.” De gemeente bepaalt overigens ook of hun inwoners – naast de 50 cent voor registratie – moeten betalen als ze de automaat huren. “Tot nu toe is het gebruik trouwens overal gratis. Maar je kunt dus variëren.”
Trainer Nassir Amarkan vertelt waarom hij zo blij is met de sportautomaat in zijn stad: “Het maakt mij als sporter super flexibel. Ik kan lekker hardlopen naar het park, zonder dat ik sportmateriaal hoef mee te sjouwen. En eenmaal daar kan ik kiezen wat ik wil trainer. De éne keer de medicijnbal, de andere keer de fitnestouwen. En ik vind fitnessen in de buitenlucht veel fijner dan in de sportschool!”
De eerste Sportautomaat van Nederland staat in ’s-Hertogenbosch. Centraal in de wijk Zuidoost, een actieve wijk met betrokken inwoners. De automaat staat op een open veld naast het Cruyff Court en bevat pionnen, balletjes, hockeysticks, kettlebells, dumbles, hoepels, bokshandschoenen en nog meer.
Met de aanschaf van de sportautomaat wil de gemeente een gezonde leefstijl onder inwoners promoten. Iets wat relevanter en belangrijker is dan ooit. Huib van Olden, wethouder Sport: “We willen laagdrempelig sporten en bewegen in de openbare ruimte actief stimuleren. Daarom stellen we klein sport- en spelmateriaal beschikbaar voor iedereen!”
De Buurtsportcoaches van ´S-PORT en de sportwerkers van PowerUp073 dagen ouderen en jongeren in de wijk uit om (weer) in beweging te komen. Met een afwisselend programma, goede begeleiding en laagdrempelige lessen rondom de sportautomaat. Buiten de geplande uren is de automaat vrij te gebruiken.