Interview met Roy Stokvis, The Valley Bucketeers Nijverdal

We brengen basketbal terug naar de straat

Voor straatsport heb je niet veel nodig: daglicht, liefst droog weer en een bal. Voetballers vinden de trapveldjes in de wijk meestal vanzelf. Maar dankzij een subsidie kunnen in Nijverdal ook basketballers nu terecht op een gloednieuw 3x3 veld. Roy Stokvis van basketbalclub The Valley Bucketeers vertelt.


“Als basketbalvereniging onderzochten we al een tijd wat we met 3x3 basketbal konden doen. Deze straatvariant is relatief nieuw in Nederland, maar 3x3 is tegenwoordig zelfs een Olympische discipline. En het leek ons mooi om ook in Nijverdal basketbal terug te brengen naar de straat.”


Het voordeel daarvan is dat je dan op elk moment van de dag kunt spelen én dat iedereen kan meedoen, licht Roy toe. “We hadden al weleens een 3x3 toernooitje georganiseerd, maar zochten eigenlijk een permanente plek voor deze sport.” Toen de provincie Overijssel een subsidiechallenge ‘bewegen in de openbare ruimte’ uitschreef, greep de club zijn kans. De Bucketeers wonnen € 15.000 en klopten bij Nijha aan om binnen dat budget een mooi 3x3 veld aan te leggen.
Roy: “Onze wens was een fatsoenlijk 3x3 basketbalveld. Met een strakke gelijke vloer en een dunne basketring. En dat is gelukt! Het veld wordt bijna elke dag gebruikt. Teams die eerst op andere buitenplekken trainden, vroegen al snel of ze alsjeblieft op ons mooie nieuwe veld mochten spelen. Goed spul trekt sporters aan!”


Met dit initiatief wil de basketbalvereniging aansluiten bij de sfeer van urban sports. Roy legt dat uit: “We willen rondom het veld een community creëren, zoals ook bij andere urban sports als skaten en freerunning gebeurt. We willen dat het open is, dat iedereen kan meedoen, niet alleen onze leden. Dat je niet hoeft te reserveren. Dat je elkaar tricks leert en samen challenges doet. Dus we laten het bewust een beetje vrij.”


Toch gaat de club ook evenementen en activiteit organiseren op het 3x3 veld. Het idee is dat jongeren dat zélf gaan regelen. “Hiervoor hebben we een deel van onze leden – de oudere jongeren van rond de 20 – opgeleid als begeleider”, vertelt Roy trots. “Zij hebben bijvoorbeeld een toernooi georganiseerd afgelopen zomer. Maar zij zorgen ook dat er op vaste momenten muziek is en dat er goede spelers zijn die partijtjes en pick-up games kunnen organiseren.”
De club dacht samen met de gemeente goed na over de ideale plek. Het 3x3 veld ligt naast de sporthal en het zwembad. “Daar komen dus sowieso al veel jongeren”, legt Roy uit. “Altijd als ik langskom, zijn er wel jongeren aan het basketballen. Vooral leden van onze vereniging natuurlijk, maar wel met vrienden, klasgenoten en buurtgenoten. Jongens en meiden, jong en oud.”


Niet verrassend is dat het 3x3 veld ook tijdens corona een enorm succes is, wanneer je niet binnen mag sporten. En hoewel er dus tijdelijk geen evenementen zijn, trainen veel teams nu in kleinere groepjes op dit halve veld.
De volgende stap is samenwerking met de buurtsportcoaches. Roy: “Zij kunnen bijvoorbeeld helpen met het opleiden van jongeren als begeleider. En ook met het bereiken van nieuwe groepen jongeren. Ook hebben we de eerste gesprekken al gevoerd met de buitenschoolse opvang om het veld te gebruiken. En ja, natuurlijk is het ook hele mooie promotie voor de vereniging!”

 

Nijverdal