Het belang van bewegen voor ouderen

Dat bewegen goed is voor lichaam en geest, ook op latere leeftijd, is algemeen bekend. Actief bewegen geeft een goed gevoel, verlengt de zelfredzaamheid en draagt bij aan een goede kwaliteit van leven. Ook heeft het een sociaal aspect, omdat het mensen samen brengt. Nijha biedt vernieuwende oplossingen die jou helpen senioren in beweging te brengen en te houden.

Er is veel onderzoek gedaan naar de voordelen van bewegen voor ouderen. Kenniscentrum Sport zette de belangrijkste goede effecten op een rij. Wist je bijvoorbeeld dat:

  • Bewegen het risico op botbreuken verlaagt en de loopsnelheid en spierkracht verbetert?
  • Het onderhouden van je spierkracht het risico op vallen – en dus botbreuken – verlaagt?
  • Bewegen de ziektelast van chronische aandoeningen beperkt? Erg fijn voor ouderen met bijvoorbeeld diabetes 2, COPD of gewrichtsklachten.

Net zo belangrijk is dat blijven bewegen ouderen helpt bij hun zogeheten ‘algemene dagelijkse levensverrichtingen’. Het huishouden doen, je aankleden, traplopen, boodschappen halen: voor veel mensen worden deze alledaagse taken lastiger bij het ouder worden. Door te bewegen wordt het risico op lichamelijke beperkingen kleiner, juist ook díe beperkingen die de dagelijkse activiteiten beïnvloeden. 

GALM

GALM materiaal is bij uitstek geschikt om te blijven trainen voor de dagelijkse activiteiten. Met Cross fit materialen simuleer je bijvoorbeeld het dragen van een boodschappentas, of het aan de weg zetten van een zware container. Het materiaal is aangepast aan ouderen met motorische en fysieke beperkingen.

MBvO

Bied jouw organisatie MBvO aan? Nijha heeft veel materiaal voor groepsactiviteiten, maar ook voor activiteiten door de bewegingsagoog of fysiotherapeut. Van koersbal tot  speciaal ontworpen materiaal als de schuif voetbal. Zo kunnenouderen tot op hoge leeftijd actief blijven.

Bewegen aan tafel

Ouderen die niet meer zo mobiel zijn, kunnen ook aan tafel bewegen. Met de Doe-kleden van Nijha oefenen de deelnemers de fijne motoriek, werken zij aan de oog-handcoördinatie en trainen ze hun geheugen. Ouderen vinden het leuk om wat te doen en blijven hierdoor in beweging.

Bewegen in de gang

Zorgcentra en verpleeghuizen maken nog weinig gebruik van de informele beweegruimten als de gang of hal om bewegen te stimuleren. Nijha heeft hiervoor passende oplossingen waarmee ouderen in hun directe woonomgeving op hun eigen niveau kunnen bewegen.  

ouderen in beweging nijha

Galm, MBvO en/of Huiskamer

Gratis beweegactiviteiten

Meer weten over bewegen met ouderen?

Nijha helpt je graag verder!
_201909_Nijha-291