Cyclone, FIT+, 2 zitjes
Prijs op aanvraag
In woonzorgcentrum Bilderdijk van Treant Zorggroep in Hoogeveen vroegen de bewoners zélf om meer beweging. Een indoor loopbrug tussen twee gebouwen werd uitgerust met 12 beweegtoestellen en zo omgetoverd tot ‘De Beweegbrug’. Staand of zittend doen de bewoners eenvoudige activiteiten en werken zo aan hun fitheid.
Henriette Neef van Treant (Activiteitenbegeleider Treant Zorggroep) bedacht De Beweegbrug en was intensief betrokken bij het hele project. Hoe kwam zij op dit idee? Henriette: “We hebben onze bewoners zelf gevraagd wat ze fijn vinden aan hun woonplek en wat ze nog missen. Opvallend was de grote waardering voor het beweegaanbod. De bewoners wilden daar graag méér van.”
“Onze bewegingsagoog organiseert al veel beweegactiviteiten, maar we hebben onderzocht wat we nog éxtra konden aanbieden. Onze voorkeur ging uit naar iets professioneels en stoers. En bínnen, zodat de bewoners het in weer en wind kunnen gebruiken. De plek was meteen duidelijk: de loopbrug die onze twee gebouwen verbindt. Die hebben we omgetoverd tot Beweegbrug.”
“Ik kende Nijha en hun beweegtoestellen voor ouderen in de buitenlucht. Wij zochten echter iets voor binnen. Best een uitdaging, want je kunt toestellen binnen bijvoorbeeld niet diep in de grond verankeren i.v.m. de vloerverwarming en de wanden waren niet geschikt. Met de nodige creativiteit kozen we die toestellen die het beste bij ons pasten en een mooie mix bieden aan oefeningen voor armen en benen en schouders. Zo staan hier nu onder andere een Handtrapper en een Arm Rotation draaischijf en Pully voor rompstabiliteitskracht en flexibiliteit. Ook hangen er vier grote foto’s van het personeel dat oefeningen voordoet. Zittend kunnen de bewoners eenvoudige lichamelijke oefeningen doen op de verschillende beweegtoestellen. Veilig bewegen, plezier in het bewegen staan voorop.”
Bilderdijk is een nieuw en modern woonwijkcentrum. In de ruime appartementen wonen mensen zelfstandig, met de zorg en behandeling die zij nodig hebben. “Onze bewoners variëren van nog heel mobiel, tot gebruikers van een rollator of rolstoel”, vertelt Henriette. “Daarom was het voor ons belangrijk dat alle 12 toestellen voor iedereen toegankelijk zijn. Alles is in hoogte verstelbaar en staand óf zittend te gebruiken, in een eigen tempo. Bewoners in een rolstoel kunnen bijvoorbeeld de draaiing van hun bovenlichaam oefenen door gebruik te maken van de Pully om de rompstabiliteit en op kracht te trainen. Zo kunnen de bewoners bijvoorbeeld nog langer zelfstandig naar het toilet.”
“Deze vorm van binnen bewegen is bij ons een groot succes!” zegt Henriette trots. “We hebben nog geen officiële evaluatie gedaan, maar de bewoners zijn enthousiast. Ouderen gebruiken de toestellen zelfstandig, of - ook heel leuk - samen met hun kleinkinderen. Ook de assistent bewegingsagoog begeleidt tweemaal in de week de bewoners bij de Beweegbrug. De bewoners ervaren het bewegen als gezellig. Alle toestellen zijn veilig voor ouderen, ze komen lekker in hun eigen kleding. De Beweegbrug brengt bewoners met elkaar in contact en helpt hen om zo lang mogelijk vitaal te blijven.”
“De samenwerking met Nijha was prima”, licht Henriette toe. “Samen zijn we nog een aantal kinderziektes aan het oplossen. Sommige toestellen maken wat geluid. Buiten is dat geen probleem, maar hier staan ze binnen en vlak naast appartementen van bewoners. Maar Nijha bedenkt een oplossing om het geluid te dempen. Wij adviseren andere woonzorginstellingen echt om een indoor beweegtuin te overwegen. Je kunt zoveel meer met bewegen dan je denkt!”
“Wat we nog voor ambities hebben? Nou, we willen zéker ook buiten nog iets gaan aanbieden. Ik houd het nog even geheim, maar het wordt zeker spannend en innovatief!”