Zachte ballen

Elke balsport heeft een eigen soort bal met de speleigenschappen die daarbij passen. Kinderen vinden het natuurlijk prachtig om met een 'echte' volleybal, rugbybal of voetbal te spelen en daar zijn verschillende van onze zachte ballen dan ook op geinspireerd. Zoals Variobal XL, die een volleybal design heeft ,maar groot en licht is of onze minibal, met de kenmerkende vijfhoeken van een voetbal erop. Deze bal is perfect voor jeugdhandbal en om met blote voeten mee te voetballen. Kortom voor een zachte voetbal, zachte volleybal, zachte tennisbal, zachte hockeybal of zachte rugbybal kun je bij Nijha terecht. 

 

Specificaties van zachte ballen 

Zachte ballen zijn er in alle soorten en maten. Hieronder bespreken we verschillende type zachte ballen die Nijha in haar assortiment heeft:

  • Trial Airballen zijn duurzaam, hebben goede grip, zijn oppompbaar en blijven rond. De dikke toplaag zorgt ervoor dat de bal de lucht goed vasthoudt. Het zijn goede ballen voor spelactiviteiten of voor het aanleren van sportspellen. Bekijk eens de Airball Trial in verschillende maten: 12cm (mini handbal), 18cm (groot handbalformaat)24cm (volleybalformaat), de Dodgeball Trial (zeer geschikt voor trefbal) of de Dodgeball Trial Pro: een stevigere variant van de standaard dodgeball. 
  • De Poly-PG bal is een vinyl bal die in vorm blijft, goed lucht vasthoudt en niet kan scheuren. Over de gehele bal is de rek gelijkmatig en kan zowel binnen als buiten worden gebruikt. De bal is geschikt voor vele activiteiten: rol- en mikvormen, handbal, lijnbal, indoor-softbal en tchoukbal. Bekijk eens de Airball die beschikbaar is in verschillende maten: 15 cm, 18 cm en 24 cm
  • De ballonballen van Nijha zijn erg variërend in functie. Bekijk eens de Finger Light ball voor hooghouden, overspelen of jongleren, de Punchballon die gemaakt is van extra stevig latex, de Ballonenhoes die beschermd en de ballon een bal functie geeft of de Ballonbal die sneller is dan een ballon maar trager dan een foambal.

Ben je opzoek naar foamballen? Ga dan naar de pagina over Foamballlen waar Nijha uitgebreid informatie geeft over haar aanbod.

Trefbal als spelsituatie: wat is de beste trefbal?

Trefbal is één van de meest gespeelde balspellen in het bewegingsonderwijs. Maar wat is nou de beste trefbal? Deze is onder andere afhankelijk van het type trefbalspel. Zijn de afstanden tussen werper en ontwijker groot, dan is een kleinere bal als de minibal Super Safe of de Airball 18cm aan te bevelen. Zijn de afstanden kleiner? Kies dan voor een grotere en zachte bal zoals de Butterflybal of Smoothbal. Bij chaos creëren past een snellere bal (minibal Super Safe of Airball). Binnen de bovenbouw van het VO past de grote Dodgebal/Trefbal omdat deze minder had gegooid kan worden. 

Nijha werkt met expertteams als het gaat om het testen van sport- en spelmateriaal. Het LO-team van het Erasmus College uit Almelo heeft 6 ballen getest op geschiktheid voor trefbal binnen het BO en de onder- en bovenbouw van het VO. Voor het BO kwam de Minibal Super Safe het beste uit de test, voor het VO (onderbouw) was dit de Airball en voor het VO (bovenbouw) wordt zowel de Dodgebal/Trefbal als de Airball aangeraden. 

Voordelen van zachte ballen 

Waarom zijn zachte ballen eigenlijk voordelig? Het heeft veel functies die hardere ballen niet hebben, de ballen...

  • Doen niet zeer bij het vangen of afgooien (denk aan trefbal), het geeft een veilige speel- en sportsfeer;
  • Kun je makkelijk gooien doordat de grip erg goed is;
  • Zijn geschikt voor veel verschillende sporten;
  • Zijn relatief licht dus door alle leeftijdsgroepen te gebruiken. 

Niet de geschikte bal gevonden? 

Heb je nou op deze pagina niet de bal gevonden waar je naar opzoek was, bekijk dan eens onze andere pagina's en vind waar je naar opzoek bent! We hebben allerlei verschillende soorten ballen: foamballen, kleine ballen en grote ballen

Advies op maat bij het aanschaffen van zachte ballen

Heb je nog vragen over het kopen van bepaalde ballen? Logisch! Nijha heeft een ontzettend ruim assortiment waardoor er voor ieder wat wils tussen zit, maar de juiste bal kiezen moeilijker is. Door onze jarenlange ervaring kunnen wij je deskundig advies geven! Neem hieronder contact met ons op, we staan je graag te woord!

Meer informatie over zachte ballen?