Filters

Zachte ballen

 

Elke balsport heeft een eigen soort bal met de speleigenschappen die daarbij passen. Voor beginner zijn die vaak te hard of te snel. Daarom biedt Nijha diverse zachte alternatieven.

0 resultaten gevonden

Sorteren

 

Populaire zachte ballen

Zachte ballen zijn er in allerlei soorten, maten en materialen. Hieronder een overzicht van de meest populaire zachte ballen die Nijha in haar assortiment heeft:

  • Trial Airballen zijn duurzaam, hebben goede grip, zijn oppompbaar en blijven goed rond. Het soepele materiaalzorgt houdt de lucht goed vast. Het zijn goede ballen voor spelactiviteiten of voor het aanleren van sportspelen. Bekijk eens de Airball Trial in verschillende maten: 12 cm (mini handbal), 18 cm (groot handbalformaat), 24 cm (volleybalformaat), de Dodgeball Trial (zeer geschikt voor trefbal) of de Dodgeball Trial Pro: een stevigere variant van de standaard dodgeball. Uniek is het recycleprogramma van Trial; lever de oude ballen in en ze worden weer gebruikt in nieuwe ballen. Lees alles over de Re-Cycle lijn van Trial.
  • De Poly-PG bal is een vinyl bal die in vorm blijft, goed lucht vasthoudt en niet kan scheuren. Over de gehele bal is de rek gelijkmatig en kan zowel binnen als buiten worden gebruikt. De bal is geschikt voor vele activiteiten: de 12,7 cm en 15,2 cm voor indoor-softbal en tchoukbal, de 17,8 cm voor rol- en mikvormen en de 21,6 cm voor lijnbal. En wil je meer kleuren? Die vind je in de Poly-PG kleurenset.
  • De ultra lichte ballen biedt Nijha in een aantal varianten. Bekijk eens de Finger Light ball voor hooghouden, overspelen of jongleren. Ook zeer geschikt voor ouderen met artrose. Of de Punchballon die gemaakt is van extra stevig latex en met een speciale stop waardoor je de ballon niet dicht hoeft te knopen en kunt hergebruiken. En met de Ballonenhoes kun je een ballon extra beschermen. Dat maakt een ballon ook net iets sneller. De Ballonbal is weer net wat sneller dan een ballon maar trager dan een foambal. Zo is er voor elke activiteit en doelgroep een goed passende zachte bal te vinden.

Foamballen

Ben je opzoek naar foamballen of schuimballen? Ga dan naar de pagina over Foamballlen waar Nijha uitgebreid informatie geeft over haar aanbod.

Wat is de beste trefbal?

Trefbal is één van de meest gespeelde balspellen in het bewegingsonderwijs. Maar wat is nou de beste trefbal? De keuze is afhankelijk van het type trefbalspel. Zijn de afstanden tussen werper en ontwijker groot, dan is een kleinere bal als de minibal Super Safe of de Airball 18 cm aan te bevelen. Zijn de afstanden kleiner? Kies dan voor een grotere en zachte bal zoals de Butterflybal, Smoothbal of foambal ø 21 cm. Bij chaos creëren past een snellere bal (minibal Super Safe of Airball). Binnen de bovenbouw van het VO past de grote Dodgebal/Trefbal omdat deze minder had gegooid kan worden.

Nijha werkt met expertteams als het gaat om het testen van sport- en spelmateriaal. Zo zijn ook trefballen getest. De resultaten van deze test: Voor het BO kwam de Minibal Super Safe het beste uit de test, voor het VO (onderbouw) was dit de Airball 18 cm en voor het VO (bovenbouw) wordt zowel de foambal ø 21 cm als de Airball 18 cm aangeraden.

Zachte ballen voor binnen en buiten

Veel zachte ballen kunnen zowel binnen als buiten gebruikt worden. Voorbeelden zijn de Poly-PG ballen, de Airballen en Dodge ballen. De foamballen zijn niet geschikt voor buiten, ze slijten snel op ruwe oppervlakken en nemen water op. Ook de Punchballon en FingerLight ballen zijn buiten kwetsbaar. Doe je de Punchballon echter in een Ballonhoes, dan kan die weer wel buiten gebruikt worden. En is de hoes smerig? Geen probleem; ballon eruit halen en wassen in de wasmachine.

Werpen en vangen

Bij het aanleren van werpen en vangen worden vaak zachte ballen gebruikt. Bij misvangen doet een zachte bal geen pijn. Belangrijk is ook om de juiste maat te kiezen. Als stelregel kan gehanteerd worden; kleine ballen zijn makkelijker te gooien en grote ballen zijn makkelijker te vangen. Dus in de aanleerfase wordt meestal gekozen voor een bal met een diameter van 16 – 18 cm. Voorbeelden zijn de Airball, de vinyl speelbal of de foambal ø 16 cm. Deze ballen kunnen zowel met één als met twee handen gegooid worden en bij het vangen hebben deze ballen genoeg omvang.

Voordelen van zachte ballen

Waarom zachte ballen gebruiken? Daar zijn verschillende redenen voor, zachte ballen:

  • Doen niet zeer bij het vangen of afgooien (denk aan trefbal of volleybal), het geeft een veilige speel- en sportsfeer;
  • Kun je makkelijk gooien omdat de bal ingedrukt kan worden en grip goed is;
  • Zijn geschikt voor veel verschillende activiteiten en beweegvormen;
  • Zijn relatief licht dus door alle leeftijdsgroepen te gebruiken.

Niet de geschikte bal gevonden?

Heb je nou op deze pagina niet de bal gevonden waar je naar opzoek was, bekijk dan eens onze andere pagina's en vind waar je naar opzoek bent! We hebben allerlei verschillende soorten ballen: foamballen, kleine ballen en grote ballen.

Advies op maat bij het aanschaffen van zachte ballen

Het assortiment aan zachte ballen is zo groot en gevarieerd dat we ons voor kunnen stellen dat de keuze lastig is. Wil je ballen kopen en twijfel je toch nog, neem dan contact met ons op. Door onze jarenlange ervaring kunnen wij je deskundig advies geven. We helpen je dan ook graag om tot een juiste keuze te komen.

 

Meer weten over zachte ballen?

Nijha helpt graag verder!